O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II
Cegriiz - Sob Wrz 07, 2013 14:42
Edyta820917 napisał/a: | fuzzy nie mają znaczen itp? |
fuzzy mają znaczenie, tylko trzeba wiedzieć, jaki jest rodowód i jaki kolor miała na samym początku
Tak to, trudno określić. Z oczami pink mogłaby być również kolor champaigne, który jest bardzo jasny. Mogła również być husky albo kapturem, wtedy na pyszczku by pozostało białe tak jak u Ciebie, a kolor wyłysiał
Powyżej białej plamy nie widzę
noovaa - Wto Wrz 24, 2013 18:42
Ponieważ zżera mnie ciekawość, a beżo-podobnych kolorów nie odróżniam w ogóle ( słaba ze mnie kobieta, znam tylko podstawową paletę barw )...
Beż? Oczy dark ruby.
Mój aparat nie zrobi mniej prześwietlonych zdjęć
Vaco - Wto Wrz 24, 2013 20:59
Beż raczej nie, ma zbyt rudawy kolor. Ale może być fawn moim zdaniem
Cegriiz - Wto Wrz 24, 2013 21:02
to już raczej russian fawn, bo jest za jasny kolor.
noovaa - Wto Wrz 24, 2013 21:04
Zastanawiam się czy pod tym kapturem husky się nie kryje ... bardzo jasny jest na pyszczku. Ale moje haskule jak jaśniały, były przetykane białymi włoskami, on nie jest.
Cegriiz - Wto Wrz 24, 2013 21:13
To jaśnienie na pyszczku to standard przy jasnych barwach
noovaa - Wto Wrz 24, 2013 21:16
Być może, nie miałam okazji się przekonać.
Pierwsze zdjęcie najlepiej oddaje jego kolor na żywo.
louii - Wto Wrz 24, 2013 22:58
mógłby ktoś mi pomóc? naczytałam się odmian i tak dalej, ale nadal nie mam zielonego pojęcia jakiej odmiany są moje szczuraski...
http://imageshack.us/photo/my-images/59/i78a.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/841/mov5.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/541/1m8w.jpg/
myślałam nad rexem, ale nie mam pojęcia, mama jest fuzzy, ojciec nieznany
Cegriiz - Wto Wrz 24, 2013 23:16
louii, myślę, że z oceną maleństwa trzeba trochę poczekać, aż podrośnie. Na takim maleństwu oceniać odmianę, bez znanych genetycznie rodziców, jest cięzko.
FaerielDeVille - Wto Wrz 24, 2013 23:17
Fuzz nie fuzzy.
Mnie tam wygląda na velveteena przez te falki na grzbiecie, ale nie jestem sierstnym ekspertem. W sumie może być też double rex, jeśli pod fuzzem był rex (??? nie wiem, czy dobrze myślę.)
louii - Śro Wrz 25, 2013 00:02
mój błąd, fuzz ;p okej, poczekam, w jakim wieku można mniej więcej ogarnąć odmiane? a maluchy w piątek skończą 3 tygodnie
FaerielDeVille - Śro Wrz 25, 2013 00:36
Hodowca w tym wieku by pewnie już potrafił...
Cegriiz - Śro Wrz 25, 2013 08:08
PaniCiurowa, ciężko jest oceniać, bo maluch może się jeszcze jakoś wybarwić, a bez znajomości genetycznej rodziców to ciężko, czasem nawet dla hodowcy.
louii, pokaż malucha jak będzie miał nieco ponad meisiąc, to zobaczymy czy już widać na nim cokolwiek. Przy problemach z oceną odmiany u kundelków czeka się do około 3 miesiąca, gdy już zmieni sierść na dorosłą.
Słabo widąc wąsiki, ale są dosyć mocno zakręcone- rex ?
FaerielDeVille - Śro Wrz 25, 2013 13:55
Ja i tak obstawiam double rexa
louii - Śro Wrz 25, 2013 22:17
tak, tak, wąsiki zakręcone, także sierść w niektórych miejscach jest rzadsza(?), może u jasnego tego nie widać, ale u ciemnych już tak
|
|
|