Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?
klauduska - Nie Cze 26, 2011 13:50
może i ja bym jej spróbowała.
Oli daj znać jak tam smrodkowanie u ciebie będzie
Niamey - Nie Cze 26, 2011 14:34
u mnie była przez długi czas stosowana przy siedmiu szczurach i miałam podobne wrażnia co magnes. Po dłuższym czasie użytkowania prędzej było czuć kupy niż mocz.
Kluska - Wto Lip 05, 2011 09:48
Ja od dobrych kilku lat używam trocin, po kątach klatki sypię żwirek, trochę siana i jestem bardzo zadowolona. Wiadomo, dużo osób mówi o pasożytach, odpadkach, które można znaleźć w trocinach i sianku, ale ja mam sprawdzonego sprzedawcę tychże rzeczy, więc nie narzekam - a wręcz przeciwnie: jestem w pełni usatysfakcjonowana, moje samcole zresztą też
valhalla - Śro Lip 06, 2011 11:04
W każdej ściółce mogą się znaleźć pasożyty, dobrej czy złej - pech po prostu.
Chociaż mi jedyny raz jak się trafiły, to właśnie w tej gorszej, kupionej awaryjnie (Pigwa jej było bodajże)
Używam w tej chwili Pinio, ale chyba wrócę do Cat's Best.
Kluska - Śro Lip 06, 2011 11:58
Zgadzam się. Widocznie mam jak na razie szczęście co do ściółek
Pinio - średnie, ale Cat's Best jest fajne
valhalla - Śro Lip 06, 2011 12:13
Ja w Pinio lubię to, że prawie nie pyli (w porównaniu z Pigwą - różnica diametralna). No i w każdej budzie zoologicznej na bazarze można dostać po normalnej cenie, a Cat's Best najlepiej przez net zamawiać, bo taniej.
zwariowana - Czw Lip 07, 2011 19:27
Witam. Jestem świeżą właścicielką dwóch ogonków. Mój chłopak stara się trzymać je w oddzielnych klatkach bo twierdzi że jak są razem to się osikują i wszystko dookoła 4 razy bardziej. W sumie to ma racje, a moje przekładanie ich z powrotem do jednej klatki to taka "głupiego zabawa".
W związku z tym mam pytanie :
Jaki podkład najlepiej pochłania smrodek szczurzych siuśków?
Już nawet zastanawiałam się nad podłożeniem pod trociny jakiegoś żwirku dla kotów..
Jak wy rozwiązujecie ten problem? Mam dwóch niewykastrowanych samczyków xP..
Anomalia - Czw Lip 07, 2011 19:32
Po pierwsze... Szczury to zwierzęta stadne i potrzebują przynajmniej jednego towarzysza tej samej płci. Zawsze, nie tylko na wybiegach...
O tym jest cały temat i warto go przejrzeć.
Asmena - Czw Lip 07, 2011 19:34
zwariowana, macki mi opadły. Szczury to zwierzęta stadne! Twój chłopak nie ma racji.
Ja mam ich 11, używam zwykłego żwirku dla kotów i jedyne, co śmierdzi, to nieprzetarte półki. Przy dwóch kastratach to przecież nie jest problem, żeby raz dziennie mokrą chusteczką machnąć wszystkie półki i koszyki, a hamaki wyprać raz na x dni...
Anomalia - Czw Lip 07, 2011 20:01
zwariowana napisał/a: | Mam dwóch niewykastrowanych |
Asmena - Czw Lip 07, 2011 20:07
Nie wiem, dlaczego przeczytałam 'wykastrowanych' xD... Ale to nie zmienia faktu, że szczury powinny zamieszkać w jednej klatce.
Niamey - Czw Lip 07, 2011 21:00
Słuchajcie, nie każdy początkujący właściciel szczurów od razu wszystko wie, a do nas należy, by w przekonujący i uprzejmy sposób wytłumaczyć wszystkie niejasności
zwariowana, Postaraj się przejrzeć choćby kilkanaście ostatnich stron tego tematu, zerknij też na ankietę na górze tematu, tam jest wymienionych wiele ciekawych ściółek.
Rzeczywiście możesz spróbować sypać po wióry koci żwirek, tylko obserwuj czy szczury go nie jedzą. Ciekawym i skutecznym rozwiązaniem jest ściółka z konopi, ja używam ściółki bukowej chipsi i bardzo ją sobie chwalę. Wiele osób stosuje pelety drewniane (np. pinio) i też są zadowoleni. Zwykłe trociny mogą nie wiązać moczu w zadowalający sposób, więc po prostu wypróbuj różne ściółki i zobacz, co Tobie (i Twoim szczurom) najbardziej pasuje.
I najważniejsze - szczury rzeczywiście są bardzo stadnymi zwierzętami i wręcz nie wolno ich trzymać osobno. W początkowym stadium łączenia być może rzeczywiście więcej na siebie sikają - jest to związane z ustalaniem hierarchii, ale szczury to nie są zwierzęta bezwonne i Twój chłopak powinien mieć tego świadomość. Ja swoim codziennie lub raz na dwa dni przecieram półki wilgotnymi chusteczkami dla niemowląt. Przy odpowiednim dbaniu, dwa szczury nie powinny być zbyt uciążliwe zapachowo, niektórzy z nas mają 10 i więcej, i potrafią utrzymać porządek i znośny zapach.
Polecam również lekturę działu o stadności szczurów http://forum.szczury.biz/viewforum.php?f=43
Oli - Czw Lip 07, 2011 21:31
koooocham ściółkę bukową chipsi xxl!!!
Anonymous - Pią Lip 08, 2011 18:41
Oli napisał/a: | koooocham ściółkę bukową chipsi xxl!!! | a konkretnie za co (w porównaniu do hugro)? Jeszcze swojej nie odebrałam od magnesika.
Oli - Pią Lip 08, 2011 18:48
Viss napisał/a: | a konkretnie za co (w porównaniu do hugro)? | w ogóle się nie wysypuje! może ze dwa, trzy drewienka poza klatką po tygodniu użytkowania. Przy 5 samcach (4 kastrowani) nadal jest czyściutka i nie czuć niczego, trochę gorzej przy 16-tce pełnojajecznych, ale nie wymieniłam jej dziś (po tygodniu) tylko półki umyłam i też nie czuć, zobaczymy jak długo. Pięknie pachnie jak się ją otworzy i nie pyli w ogóle (także przy wysypywaniu do kuwety). Jest trochę mniej wydajna, tzn. na jedną kuwetę xl-ki/quadry idzie 1/4 worka u mnie, ale jeśli będę mogła co dwa tygodnie ją wymieniać to będzie ok (u tej 5 na pewno spokojnie wytrzyma te 14 dni). Naprawdę jest fantastyczna, najlepsza z tych jakie miałam dotychczas.
|
|
|