To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Gady, płazy i inne potwory :)

Anonymous - Czw Maj 13, 2010 15:21

Maz, ja bym chciala ale skonsultuje ten gwint z ojcem i ci napisze wieczorem.
Mangusta - Pon Maj 17, 2010 10:26

joł Katasz, jak tam? w razie wahań wstawiam foty świetlówek, jak pisałam wcześniej mam ich około 30-40 (nie liczyłam). Dzisiaj poleci aukcja na Allegro i ogłoszenie na tcp.

a tutaj małe work in progress ;) z racji że Mili się termin zbliża, nie linieje i nie je co dobrze świadczy, zaczęłam budować mój inkubator. nie wiem jeszcze na 100% czy bedzie suchy czy mokry, ale skłaniam się ku suchemu. póki co sama pusta konstrukcja:

Anonymous - Pon Maj 17, 2010 11:02

na co suchość ma wpływ? na płeć? wąż w niewoli byłby w stanie sam zająć się jajami?
Mangusta - Pon Maj 17, 2010 11:14

na wolności zboże opiekują się jajkami tylko do pewnego momentu, później zakopują i jest olewka, a przeżywają tylko te najsilniejsze. jak mamuśka jest ofiara, to źle zakopie i cały miot przepada. w terrarium jest jeszcze gorzej, bo podłoże nie ma wystarczającej grubości a wahania temperatur są zbyt wielkie, wątpię by cokolwiek się urodziło.

mokry się tym różni od suchego że łatwiej w nim unormować temperaturę tak, by na całej pojemności była identyczna. w suchym zamiast grzałką i wodą działa się kablem grzewczym, jest ciężej ale nie ma znowu problemów z wilgotnością i ewentualnymi przeciekami. co do płci to ona jest głównie determinowana temperaturą, wilgotność musi być tylko po to by jaja nie powysychały

pituophis - Pon Maj 17, 2010 23:09

Trudno mówić o opiece nad jajami u tego gatunku. Samica może pozostawać jakiś czas w miejscu złożenia, ale czy to opieka?

U jeszcze żadnego gatunku węża nie wykazano istnienia temperaturowej determinacji płci.

Mangusta - Wto Maj 18, 2010 09:48

aha, czyli mi się pomyliło z gekonami. to w sumie tym lepiej ;)

a w przyszłym roku już mam nadzieję że wysypie wszystko z moich jaszczur, no nie licząc Głupka któremu trochę brakuje (dziewczyny m.in.). Będą gekony i agamy karłowate ;)

pituophis - Wto Maj 18, 2010 13:56

Szkoda trochę że nie zdecydowałaś się na miot po bracie mojego forest corna. Byłbym ciekaw co wyjdzie. Masz może jego aktualne zdjęcia?
Mangusta - Wto Maj 18, 2010 15:22

tzn ta hybryda od Karli? wiesz, nie lubię "wisieć" szefowi przysług (i tak już mu wiszę zbyt wiele ;P ), może na jesieni się go wypytam ;) nigdzie mi się z tym nie spieszy, ważne by Mila w końcu zaskoczyła, w pierwszym miocie i tak nie spodziewam się cudów, zboże mam takie sobie a hodowlę rozszerzę dopiero jak sobie rack załatwię. Co wyjdzie to nie mam pojęcia, Miluś była kryta dwoma samcami przy czym jeden sprawdzony, też od Karli, chyba coś niesie... popytam szefa czy robił jakieś foty, choć on teraz ma fazę na modliszki.
zalbi - Śro Maj 19, 2010 16:48

dzisiejsze smoki podczas sprzątania:

i dla porównania:

z lewej zdjęcie smoka zrobione 30 marca, z prawej zdjęcie zrobione dzisiaj.

Lavi - Śro Maj 19, 2010 17:07

zalbi, jest specjalny temat dla aksolotli, ostatnio nawet w nim pisałam i pokazywałam mojego smoczka:D Śliczne i jakie duuże
devilline - Śro Maj 19, 2010 20:51

Ja się nie znam, ale on nie jest za gruby? Wygląda jakby miał za chwile pęknąć ; p
zalbi - Śro Maj 19, 2010 21:37

devilline napisał/a:
Ja się nie znam, ale on nie jest za gruby? Wygląda jakby miał za chwile pęknąć ; p

rzeczywiście tak wygląda. jakby połknął balonik.
ale =P
siedziałam, mierzyłam, porównywałam.. i to prawda, że biały kolor pogrubia.. obydwa smoki są takie same gdyby "postawic" je obok.. ale już sam jasny smok wygląda kosmicznie grubo.

a nie mają z czego byc grube. bo ich dużo nie karmimy ani nie przekarmiamy. bo czasami nawet nie ma czy karmic.
ale jak już dostaną obiadek.. to ewidentnie się dzieje.. a jakie jest polowanie! a jakie one wtedy kosmicznie śmieszne miny robią..

nie wiedziałam, że smoki tak urosły dopóki nie zobaczyłam zdjęcia smoka-maluszka... :roll:

Lavi - Śro Maj 19, 2010 22:04

No, są duże te Twoje smoczątka;) Mój to jeszcze szkrab :mrgreen:
zalbi - Śro Maj 19, 2010 23:11

Lavi, a jak zamierzasz się zwracac do swojego smoka?

bo tak, jak imiona dla szczurów przychodziły same lub znalezienie odpowiedniego nie sprawiało problemu tak tu mam problem ogromny... :roll:

a jednak stwór z imieniem staje się całkiem innym już stworem...

Lavi - Śro Maj 19, 2010 23:13

Mój to Feta, chociaż nie mam pojęcia jakiej jest płci:D Zawsze chciałam mieć zwierzę, które nazywałoby się Feta albo Kebab xD No i ten białasek został ochrzczony Fetą:D