To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki vol.VII

AngelsDream - Wto Kwi 06, 2010 21:26

Niamey, spotkaliśmy się z takimi obrożami - metoda jak metoda - trzeba umieć użyć.

Kantarek genialny, ale bez ćwiczeń nic nie da.

Niamey - Wto Kwi 06, 2010 21:53

AngelsDream, a znasz jakieś dobre miejsca do poczytania o ćwiczeniach z kantarkiem? Co prawda mama chodzi z cielakiem na różne szkolenia (teraz robią tropy), ale on na tych szkoleniach jest super posłuszny, a na spacer i tak ciągnie, bo go energia i radość rozpiera. Ja wyprowadzam tylko suczkę, bo mniejsze to i łatwiej ją ogarnąć, a za cielakiem chyba bym pofrunęła :lol:
satanka666 - Wto Kwi 06, 2010 22:29

my używamy kantara.
pies też potrafi w nim szarpnąć, ale nie tak jak na obroży ;p
najlepiej jest jedną smycz przypiąć do obroży, drugą do kantara (przynajmniej my tak się szkoliliśmy i tą metodę stosujemy). Jak się Dilerro rozpędza, to najpierw lekko pociągam za obroże, a jak dalej napiera to napinam smycz od kantarka (mamy tą przepinaną smycz, dla mnie łatwiej, bo jeden koniec podpinam do obroży, drugi do haltera i nie muszę trzymać dwóch sznurków).
Generalnie ja widzę duża poprawę, jak pies ma halter to idzie grzecznie, mija ładnie ptaszki i inne psy, a jest strrrraaasznie nakręcony na wszystko, więc to mega sukces ;p (co się czasami wyprawia po zdjęciu to już inna sprawa :D )

Tess - Śro Kwi 07, 2010 00:32

Niamey, wiesz, trudno doradzać, bo każdy preferuje coś innego. ;)
Ja osobiście od jakiegoś czasu jestem zdecydowana na antyszczekową, ale na razie nie mam kasy (chcę zamówić dobrą, z impulsami, zza granicy). Jest to metoda o tyle dobra, że pies nie kojarzy kary z człowiekiem, a jest to bardzo ważne, szczególnie u psów słabych psychicznie. Poza tym, jeśli pies na przykład ujada jak zostaje sam w domu to nie bardzo da się na niego oddziaływać inaczej.
Za to do katarków jestem bardzo negatywnie nastawiona, dla mnie to chyba najgorsza rzecz, jaką można psu założyć, co nie zmienia faktu, że kiedyś się nad nim zastanawiałam.
I stanowczo i tego, i tego trzeba umieć używać, bo inaczej można zrobić psu wielką krzywkę zarówno psichicznie jak i fizycznie.

babyduck, cieszę się, że poszłaś, nie byłam pewna, czy się wybierzesz. ;)
Napisz mi proszę na PW, kto prowadził trening i coś więcej, bo póki co nie orientuję się w tej grupie. :D

[ Dodano: Sro Kwi 07, 2010 00:34 ]
No i podtawowa sprawa - dobra, bezpieczna antyszczekaczka kosztuje kilkaset zł, nie 9.50. ;)

AngelsDream - Śro Kwi 07, 2010 11:01

Tess napisał/a:
Za to do katarków jestem bardzo negatywnie nastawiona, dla mnie to chyba najgorsza rzecz, jaką można psu założyć, co nie zmienia faktu, że kiedyś się nad nim zastanawiałam.

Rozwiń. Ze względu na sygnały psychiczne?

Niamey, generalnie to, co napisała satanka to podstawa.

Niamey - Śro Kwi 07, 2010 13:37

czy ten kantarek jest dobry? kantarek Jeśli nie, to który z tych allegrowych jest odpowiedni (dla boksera?)
satanka666 - Śro Kwi 07, 2010 13:42

Niamey, na mojego ten który pokazujesz był za szeroki, mamy ten http://www.allegro.pl/ite...es_ciagnie.html
Niamey - Śro Kwi 07, 2010 14:33

satanka666, no to może z tym spróbuję. Choć Leon to jest naprawdę wielki cielak :shock: mieści się jeszcze w górnej granicy wysokości boksera, ale tak na styk, nigdy nie widziałam tak dużego boksera jak on. Na wszelki wypadek jeszcze go obmierzę, ale tak na oko powinno być dobrze.
satanka666 - Śro Kwi 07, 2010 14:38

Niamey, dawaj foty ;p
Niamey - Śro Kwi 07, 2010 15:29

dobra, poszukam czegoś :D

[ Dodano: Sro Kwi 07, 2010 15:42 ]
Leon największe wrażenie robi na żywo, albo jak stoi przy Fuji (bokserka rodziców), ale spróbuję coś powklejać :) Aha, ja na zdjęciu są dwa psy, to Leon to ten jaśniejszy z większą ilością białego na pysku, ale czasem mi też ciężko rozpoznać :mrgreen:

a to Leoś jak był mały z naszym buldogiem :)
Obmierzyłam go - na dość ciasno ma 33-34cm w kufie...

nezu - Śro Kwi 07, 2010 17:36

Dlaczego te psy mają kopiowane uszy....
Niamey - Śro Kwi 07, 2010 18:29

Jakby to powiedzieć...mają, bo mają, takie do nas trafiły (jeden pies w wieku dwóch lat) to było parę lat temu, na szczęście rodzice przy szczeniakach przekonali się do naturalności i zapadła decyzja, że następny pies będzie miał i ogon, i uszy niecięte. Wiesz, ja mam swoje poglądy, do których od pewnego czasu przekonywałam rodziców i w sumie osiągnęłam efekt, ale potrafię zrozumieć, że po 30 latach posiadania psów o określonym wyglądzie, nie jest łatwo przestawić się no nowy.
Sysa - Śro Kwi 07, 2010 18:34

Obecnie kopiowanie uszu i ogonów w ogole jest zabronione podobno?
I bardzo dobrze moim zdaniem, bo wszystkie psy, którym wcześniej kopiowano uszy i ogony, są o wiele piękniejsze naturalne :)

satanka666 - Śro Kwi 07, 2010 18:59

Niamey, piękny duży chłop ;)

Niamey napisał/a:
Obmierzyłam go - na dość ciasno ma 33-34cm w kufie...
w razie czego są większe te haltery, bo on musi luźno zwisać
http://www.allegro.pl/ite...es_ciagnie.html
http://www.allegro.pl/ite...es_ciagnie.html

Niamey - Śro Kwi 07, 2010 23:14

satanka666, dzięki :)

To ja mam prośbę, jakbyście mogli zerknąć do działu historia i hodowla czy i ocenili czy tekst jest w miarę czytelny itd. Strona jest w trakcie budowy, więc jeszcze nie wszystkie zdjęcia wstawione :)
http://www.mojeboksery.pl/