To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Chomiczki

klimejszyn - Wto Lut 04, 2014 22:25

przedstawiam Bandytę :)
chomiś miał być u mnie tylko na przetrzymanie do czasu transportu do DT.. ze strachu przed chomikiem, który nigdy nie miał okazji poznać człowieka, poprosiłam tatę o pomoc w sprawdzeniu czy gryzie.
tak sobie tata przez dłuugi czas chomika na kolanach kiział i gadał do niego... i przepadł na amen - tata :lol:
chomik u nas ma DT, ale obawiam się, ze chyba będę musiała z tatą podpisać umowę adopcyjną :P

pytanie do osób, które dłużej siedzą w chomikach - dostałam do niego karmę od sklepu, vl hamster crispy, czy dieta chomika bardzo się różni od szczurzej/mysiej?

mmarcioszka - Wto Lut 04, 2014 22:33

klimejszyn, jaki ładny :)

Co do karmy nie pomogę niestety, przyszłam tylko popatrzeć na choma :DD

Ninek - Śro Lut 05, 2014 12:12

klimejszyn, trochę się różni ale nie jakoś znacznie ;) hamster crispy jest trochę za tłusta dla chomika (u mnie wszystkie ją jadły ale nie miały problemów z wagą - zapierdzielały w kołowrotkach bez przerwy).
U mnie wszystkie uwielbiały suszki HP i świeże warzywa.
No i piasek kąpielowy dla szynszyli - sikały do niego i sprzątanie klatki było bezproblemowe dzięki temu.

klimejszyn - Śro Lut 05, 2014 12:17

Ninek, czyli jak dostanie moją szczurzą podstawę + do tego wmieszam stricte chomiczą karmę, to będzie ok?
jak kupuję karmę to robię zapas na ok 12kg, ciężko byłoby mi totalnie inną mieszankę dla choma przygotowywać :D
on biega teraz na talerzu, tym mniejszym, bo 17cm, ale dobre i to póki co. jak faktycznie zostanie na DS to zamienię go dunami z mysim stadkiem dziewczyn i kupię my dysk 30cm :)

Tuś - Śro Lut 05, 2014 12:34

nie wiem jak to tam wygląda ale jeśli biega w tym co ma 17cm i ma skrzywiony kręgosłup to lepiej go wyjąć. szczególnie, że na fotkach wygląda na sporego panicza :P
a szczurzą karmę można mieszać, jak najbardziej. tylko lepiej z inną niż crispy. w miarę chętnie są jedzone karmy z JR Farma ale wiadomo, wszystko zależy od osobistych upodobań ;)
ja od ponad pół roku jestem na samoróbce i o wiele lepiej wychodze niż na gotowych, które nie były nigdy zjadane w całości.

klimejszyn - Śro Lut 05, 2014 12:40

Tuś, to nie kołowrotek, nie ma skrzywionego kręgosłupa, tak nieśmiło, powoli sobie na tym talerzu drepta - dopiero poznaje zabawki, wcześniej znał tylko trociny i miskę..
ja mieszam różne z VL + dorzucam swoje dodatki.
hamster crispy dostał w 'wyprawce' od właściciela sklepu, z którego go zabrałam, więc póki co je to :)
moją mieszankę też szczury zjadają do zera, a wcześniej, mają jedną konkretną, dużo wywalałam..

Nakasha - Czw Lut 13, 2014 22:38

Haku :DD

http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be

Wasze chomiki zimują? To mój pierwszy chomik, który rzeczywiście na zimę mocno ograniczył swoją aktywność i przeważnie śpi. ;) (byłam z nim u weta, jest zdrowy :P )

mmarcioszka - Czw Lut 13, 2014 22:47

Nakasha, uwielbiam Twojego choma :serducho:
Oluś - Czw Lut 13, 2014 22:54

Przesłodka kupka sierści. :serducho:
Nakasha - Pią Lut 14, 2014 00:22

Co do karmy, to w zasadzie, szczurza może być - tylko bez mięsa. Ja mu daję VL Zero Classic (szczurom też, jako podstawową), do tego susz owocowy, ziółka, siano, piasek dla szynszyli (z tym, że się w nim nie kąpie, tylko się do niego załatwia :lol: ), biega w kółku siatkowym 28 cm. :)
Helcia - Pią Lut 14, 2014 08:45

Nakasha, a mój z kolei wstaje ok 16 i biega do 5 rano, aż mnie dziwi jego aktywność.
nezu - Nie Lut 16, 2014 13:50

Zasyryjczona Warszawo, uważajcie... :(

U Abajka testy potwierdziły obecność HaPV, prawdopodobnie Albercik też już jest zarażony...
Wetki wspomniały, że od jakiegoś czasu w stolicy pojawiają się ludzie z syryjkami z objawami HaPV, jako pierwsza zgodziłam się wysłać próbki za granicę i testy się potwierdziły.
Gdzieś w stolicy jest rezerwuar tego gówna, naniosam na bucie, ubraniach, mogło się nawet przynieść na ściółce...
Obserwujcie swoje zwierzaki... ;(

Jestem załamana...
Abaj jest pełnoobjawowy, ma już nie tylko guzy wewnętrzne, prawdopodobnie chłoniaki, ale i brodawkopodobny twór na pyszczku... ;(
Jego dni są policzone...
Albercik na razie nie wykazuje objawów. Przedsięwzięłam środki ostrożności, ale pewnie i tak już jest zarażony...

Podrik Hamstery - Nie Lut 16, 2014 14:11

nezu, skąd pochodzą Twoje chomiczki, w jakim są wieku?
Gdzie robiłaś test? w Pradze? jaki lekarz pobierał Ci w Wawie krew? - tez będę chciała pogadać.

Wiem, że to zabrzmi okrutnie, ale powinnaś uśpić chorego chomiczka... Skoro choroba jest potwierdzona, już się go nie uratuje - będzie tylko cierpiał niedługo... A będzie rozprzestrzeniał wirus dalej - choćby Ty będziesz wynosić go z domu... Zwiększy to też szanse drugiego chomiczka, o ile jeszcze nie jest chory.. Wiem, że brzmi to źle, ale... :/ :( To okropna choroba...

Wybacz że tak zamiast 'dzień dobry' wypytuję, ale jak usłyszałam to skóra mi ścierpła i od razu się zarejestrowałam... potem się przedstawię.

pucka69 - Nie Lut 16, 2014 15:26

o żesz!
ja mam z kolei dwie świnki morskie z chłoniakami i to musi być coś zaraźliwego bo one nie są ze sobą spokrewnione ani nic!
myślicie że to wciąż to samo?

Podrik Hamstery - Nie Lut 16, 2014 15:35

pucka69 napisał/a:
o żesz!
ja mam z kolei dwie świnki morskie z chłoniakami i to musi być coś zaraźliwego bo one nie są ze sobą spokrewnione ani nic!
myślicie że to wciąż to samo?

Pućka HaPV dopada wyłącznie chomiki syryjskie
Pisałam o tym tu: http://chomiki-bez-sciemy...lyomavirus.html