Archiwum - Chomiczki
klimejszyn - Wto Lut 04, 2014 22:25
przedstawiam Bandytę
chomiś miał być u mnie tylko na przetrzymanie do czasu transportu do DT.. ze strachu przed chomikiem, który nigdy nie miał okazji poznać człowieka, poprosiłam tatę o pomoc w sprawdzeniu czy gryzie.
tak sobie tata przez dłuugi czas chomika na kolanach kiział i gadał do niego... i przepadł na amen - tata
chomik u nas ma DT, ale obawiam się, ze chyba będę musiała z tatą podpisać umowę adopcyjną
pytanie do osób, które dłużej siedzą w chomikach - dostałam do niego karmę od sklepu, vl hamster crispy, czy dieta chomika bardzo się różni od szczurzej/mysiej?
mmarcioszka - Wto Lut 04, 2014 22:33
klimejszyn, jaki ładny
Co do karmy nie pomogę niestety, przyszłam tylko popatrzeć na choma
Ninek - Śro Lut 05, 2014 12:12
klimejszyn, trochę się różni ale nie jakoś znacznie hamster crispy jest trochę za tłusta dla chomika (u mnie wszystkie ją jadły ale nie miały problemów z wagą - zapierdzielały w kołowrotkach bez przerwy).
U mnie wszystkie uwielbiały suszki HP i świeże warzywa.
No i piasek kąpielowy dla szynszyli - sikały do niego i sprzątanie klatki było bezproblemowe dzięki temu.
klimejszyn - Śro Lut 05, 2014 12:17
Ninek, czyli jak dostanie moją szczurzą podstawę + do tego wmieszam stricte chomiczą karmę, to będzie ok?
jak kupuję karmę to robię zapas na ok 12kg, ciężko byłoby mi totalnie inną mieszankę dla choma przygotowywać
on biega teraz na talerzu, tym mniejszym, bo 17cm, ale dobre i to póki co. jak faktycznie zostanie na DS to zamienię go dunami z mysim stadkiem dziewczyn i kupię my dysk 30cm
Tuś - Śro Lut 05, 2014 12:34
nie wiem jak to tam wygląda ale jeśli biega w tym co ma 17cm i ma skrzywiony kręgosłup to lepiej go wyjąć. szczególnie, że na fotkach wygląda na sporego panicza
a szczurzą karmę można mieszać, jak najbardziej. tylko lepiej z inną niż crispy. w miarę chętnie są jedzone karmy z JR Farma ale wiadomo, wszystko zależy od osobistych upodobań
ja od ponad pół roku jestem na samoróbce i o wiele lepiej wychodze niż na gotowych, które nie były nigdy zjadane w całości.
klimejszyn - Śro Lut 05, 2014 12:40
Tuś, to nie kołowrotek, nie ma skrzywionego kręgosłupa, tak nieśmiło, powoli sobie na tym talerzu drepta - dopiero poznaje zabawki, wcześniej znał tylko trociny i miskę..
ja mieszam różne z VL + dorzucam swoje dodatki.
hamster crispy dostał w 'wyprawce' od właściciela sklepu, z którego go zabrałam, więc póki co je to
moją mieszankę też szczury zjadają do zera, a wcześniej, mają jedną konkretną, dużo wywalałam..
Nakasha - Czw Lut 13, 2014 22:38
Haku
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
Wasze chomiki zimują? To mój pierwszy chomik, który rzeczywiście na zimę mocno ograniczył swoją aktywność i przeważnie śpi. (byłam z nim u weta, jest zdrowy )
mmarcioszka - Czw Lut 13, 2014 22:47
Nakasha, uwielbiam Twojego choma
Oluś - Czw Lut 13, 2014 22:54
Przesłodka kupka sierści.
Nakasha - Pią Lut 14, 2014 00:22
Co do karmy, to w zasadzie, szczurza może być - tylko bez mięsa. Ja mu daję VL Zero Classic (szczurom też, jako podstawową), do tego susz owocowy, ziółka, siano, piasek dla szynszyli (z tym, że się w nim nie kąpie, tylko się do niego załatwia ), biega w kółku siatkowym 28 cm.
Helcia - Pią Lut 14, 2014 08:45
Nakasha, a mój z kolei wstaje ok 16 i biega do 5 rano, aż mnie dziwi jego aktywność.
nezu - Nie Lut 16, 2014 13:50
Zasyryjczona Warszawo, uważajcie...
U Abajka testy potwierdziły obecność HaPV, prawdopodobnie Albercik też już jest zarażony...
Wetki wspomniały, że od jakiegoś czasu w stolicy pojawiają się ludzie z syryjkami z objawami HaPV, jako pierwsza zgodziłam się wysłać próbki za granicę i testy się potwierdziły.
Gdzieś w stolicy jest rezerwuar tego gówna, naniosam na bucie, ubraniach, mogło się nawet przynieść na ściółce...
Obserwujcie swoje zwierzaki...
Jestem załamana...
Abaj jest pełnoobjawowy, ma już nie tylko guzy wewnętrzne, prawdopodobnie chłoniaki, ale i brodawkopodobny twór na pyszczku...
Jego dni są policzone...
Albercik na razie nie wykazuje objawów. Przedsięwzięłam środki ostrożności, ale pewnie i tak już jest zarażony...
Podrik Hamstery - Nie Lut 16, 2014 14:11
nezu, skąd pochodzą Twoje chomiczki, w jakim są wieku?
Gdzie robiłaś test? w Pradze? jaki lekarz pobierał Ci w Wawie krew? - tez będę chciała pogadać.
Wiem, że to zabrzmi okrutnie, ale powinnaś uśpić chorego chomiczka... Skoro choroba jest potwierdzona, już się go nie uratuje - będzie tylko cierpiał niedługo... A będzie rozprzestrzeniał wirus dalej - choćby Ty będziesz wynosić go z domu... Zwiększy to też szanse drugiego chomiczka, o ile jeszcze nie jest chory.. Wiem, że brzmi to źle, ale... To okropna choroba...
Wybacz że tak zamiast 'dzień dobry' wypytuję, ale jak usłyszałam to skóra mi ścierpła i od razu się zarejestrowałam... potem się przedstawię.
pucka69 - Nie Lut 16, 2014 15:26
o żesz!
ja mam z kolei dwie świnki morskie z chłoniakami i to musi być coś zaraźliwego bo one nie są ze sobą spokrewnione ani nic!
myślicie że to wciąż to samo?
Podrik Hamstery - Nie Lut 16, 2014 15:35
pucka69 napisał/a: | o żesz!
ja mam z kolei dwie świnki morskie z chłoniakami i to musi być coś zaraźliwego bo one nie są ze sobą spokrewnione ani nic!
myślicie że to wciąż to samo? |
Pućka HaPV dopada wyłącznie chomiki syryjskie
Pisałam o tym tu: http://chomiki-bez-sciemy...lyomavirus.html
|
|
|