To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Koty vol. II

Anonymous - Czw Paź 29, 2009 07:44

katasza napisał/a:
moj w pierwszy dzien tez sikal i kupal na podloge. ale chusteczki ktorymi to wytarlam wkladalam mu do kuwety i na drugi dzien juz zalapal.

Nasz dzis zrobil kupke w pokoju na szczescie na twardo. Robimy tak jak mowisz. Ogolnie on sika na karton :shock: , wiec wlozylismy kawalek do kuwety i zsikal sie tam w nocy :mrgreen: Zebrana kupke tez wlozylismy do kuwety :) I wszystko psikamy woda pol na pol z octem i myjemy, aby nie chcial znow sie tam zalatwiac.

Straszny z niego pieszczoch, lasi sie ciagle i zalancza traktor :lol: Dzisiaj jak lezalam rano to siedzial i sie na mnie gapil z pol godziny. Ogolnie nie pcha sie do lozka i woli podloge do spania niz legowisko, ale powinno mu sie zmienic.

Bardzo podoba mu sie tez wyczesywanie ^^ wczoraj z pol godziny go czesalam to kladl sie na ziemi i wyciagal :D

Stwierdzilam tez, ze bede kota nagradzac jesli uda mi sie odwrocic jego uwage od poruszajacego sie w klatce Rydzyka. Dzieki temu moze bedzie bardziej go olewal :) choc nie ma szalu cial jesli o to chodzi.

Fotki beda moze wieczorkiem ^^

Co do choroby to juz widac poprawe bo maly juz nie ma wyciekow ropnych z oczu :)

L. - Czw Paź 29, 2009 13:22

Off-Topic:
katasza napisał/a:
moj w pierwszy dzien tez sikal i kupal na podloge.

o kurczę.
mój Felek został na wejściu do domu wsadzony do kuwety, aby wiedział gdzie jest i tyle ;]
przez 7 lat raz zrobił kupę poza kuwetą, ponieważ stwierdził, że jest za brudna i on chce żeby już mu wymienić żwirek ;]

sachma, dzięki.
właśnie myślałam o takim liście. tylko zawsze najgorszy jest początek.
tzn. jak zacząć pierwsze zdanie.

pituophis - Czw Paź 29, 2009 17:49

Jakiego kota chcesz?
L. - Czw Paź 29, 2009 18:20

pituophis, do mnie?
Ragdolla - blue colourpoint albo blue mitted (ale minimum białego) :wink:

Mangusta - Czw Paź 29, 2009 21:08

zna ktoś jakieś dobre środki przeciwgrzybiczne? zaraziłam się grzybem od schroniskowego kota :/
AngelsDream - Czw Paź 29, 2009 21:20

Mazoku, na pewno warto brać beta glukan.

A co do środków na grzybicę - większość leków bez recepty dotyczy grzybicy stóp.

Oli - Czw Paź 29, 2009 21:21

clotrimazol, ale ja bym się i tak przeszła do dermatologa ;)
Mangusta - Czw Paź 29, 2009 22:05

mam betadynę w domu, właśnie patrzę że to jest takie ogólnie odkażające i odgrzybiające, da radę? ja nią smaruję wszelkie rany moich zwierzów i wieczne zbity nos Głupkowej....
pituophis - Czw Paź 29, 2009 23:11

L., ło matko! :lol: Ze wszystkich ras wybrałaś tę o najbardziej wydumanej historii, no ale trudno.

Niestety rys historyczny w przypadku kotów rzadko kiedy jest tak ciekawy, jak w wypadku psów - trudno traktować też go jako kryterium przy wyborze.

L. - Pią Paź 30, 2009 13:39

pituophis napisał/a:
Niestety rys historyczny w przypadku kotów rzadko kiedy jest tak ciekawy, jak w wypadku psów - trudno traktować też go jako kryterium przy wyborze.

no właśnie ;]
ja kierowałam się zdecydowanie charakterem , a następnie umaszczeniem.
na początku byłam zachwycona Świętym Birmańskich i Ragdollami, ale po kilku rozmowach z hodowcami, posiadaczami i przeczytaniu stron www stwierdziłam, że charakterologicznie zdecydowanie Rag :}

a oprócz wydumanej historii to masz może jakieś rasistowskie "veto" przeciw tej rasie :P ;P ?

Nakasha - Pią Paź 30, 2009 14:05

L., to kciukam za kota :D i za zgodę i wsparcie rodziców :)

Ja mam mojego wymarzonego, wyczekanego norweskiego leśnego, który lubi się przytulać, ale jest niezależny i samodzielny :) a jak się skrada, jak rusza się jego ciało... magia. Nie widziałam tego u żadnego innego kota :) [norwegi mają nieco krótsze przednie łapki i stąd taki charakterystyczny chód].

Nasze koty zawsze biegały po całym mieszkaniu, po prostu codziennie odkurzamy i zmywamy stoły - nie ma problemów z brakiem higieny. ;)

Nauczyliśmy koty pewnych reguł [np. że nie wolno ruszać szczurów] - i słuchają się - Freycia nawet gdy "nie widzę", Dianka różnie, a Horus tylko jak patrzę :lol: ale pracujemy nad tym :D

tamiska, a skąd masz tego kotka :) ?

Anonymous - Pią Paź 30, 2009 15:11

Nakasha napisał/a:
tamiska, a skąd masz tego kotka ?

Dostalismy od sasiadki tesciowej ze wsi :)

Nakasha napisał/a:
Nauczyliśmy koty pewnych reguł [np. że nie wolno ruszać szczurów] - i słuchają się - Freycia nawet gdy "nie widzę", Dianka różnie, a Horus tylko jak patrzę ale pracujemy nad tym

My malego tez tak szkolimy. Dzisiaj jak poleciala mu pileczka kolo klatki to pobiegl zawrocil i popatrzyl sie na mnie tylko. Podalam mu pilke i byl happy. Nie pozwalamy mu nawet wachac kolo klatki od razu syczymy jak tylko podchodzi, albo jak sie podnieca bo szczur w klatce cos robi i omija klatke. Poza tym rydzy malo w dzien jest ruchliwy, a jak sie rusza no to kot od razu gotow do skoku na klatke, ale ja jestem czujna :P

Poza tym kotek nauczyl sie robic do kuwety. Jak tylko sie zalatwi to biegne z drapaniem i ohami i ahami :P hehe Teraz uczymy go spac w swoim legowisku, bo jak na razie to wybiera dziwne miejsca do spania, ale kompletnie nie interesuje go lozko. Boi sie jak ktos lezy w lozku :P

Nauczyl sie takze reagowac na kici kici bo jak dajemy mu jesc to zawsze tak robimy :)

Jak czesto i w jakich ilosciach karmic kociaka?? Jak ma caly czas jedzenie w misce to nazera sie tak ze ma brzuch jakby mial mu zaraz peknac. Zjada kazde ilosci... Dajemy 4 razy dziennie po pol malutkiej miseczki. Tyle wystarczy, czy za malo? Bo sie rzucil dzisiaj na saszetke, ze hoo...

pituophis - Pią Paź 30, 2009 16:10

Czy kociak został odrobaczony? Jeśli nie, to zrobić to trzeba koniecznie!

Moim zdaniem większość kociąt może jeść tyle, ile sama chce. Nieliczne, głodzone w dzieciństwie, wymagają początkowo wydzielania pokarmu - inaczej wymiotują z przejedzenia.

W jakim wieku jest kociak?

L., nie, po prostu ragdoll stoi dość nisko w rankingu moich ulubionych ras kotów - najniżej stoi pers typu amerykańskiego, bo z tymi dosłownie wklęsłymi nosami to koty kalekie. Poza tym ogólnie mniej jakoś lubię zwierzęta długowłose.

Anonymous - Pią Paź 30, 2009 16:43

pituophis, kociak zostal odrobaczony i jest leczony. Dzisiaj idziemy na kontrole. Zzygac sie nie zzygal, ale je w kazdych ilosciach wszystko az ma wielki brzuchol.

Kotek ma 4 mies, a w dziecinstwie byl karmiony pomidorowka :/ i wszystkimi resztkami ze stolu. Ma 0.5 kg niedowagi jak na swoj wiek. A ile saszetek dziennie?

Chcialam kota kocimietka zachecic do spania na legowisku, ale kompletnie to nie dziala...

pituophis - Pią Paź 30, 2009 17:26

Jakie to saszetki?