Archiwum - Psiaki VIII
wilczek777 - Śro Maj 07, 2014 19:48
Takie coś - zależnie od psa mogą być te igiełki delikatniejsze lub grubsze no i ew. gęściej osadzone.
Już widzę Zbója Znam ten typ sierści ale nie umiem stwierdzić czym by to najlepiej wyczesać o.0
Aleks1 - Śro Maj 07, 2014 20:13
wilczek777 napisał/a: | Takie coś - zależnie od psa mogą być te igiełki delikatniejsze lub grubsze no i ew. gęściej osadzone. |
Moja szczotka ma grube igiełki
wilczek777 napisał/a: | Już widzę Zbója |
Po dzisiejszej sesji fotograficznej stwierdzam że to imię świetnie do niego pasuje
wilczek777 napisał/a: | Znam ten typ sierści ale nie umiem stwierdzić czym by to najlepiej wyczesać o.0 |
To już nie muszę wstawiać zdjęć
Bo próbowałam uchwycić jego rodzaj sierści ale kiepsko mi to szło(pomimo ustawiania ) bo za każdym razem gdy łapałam za aparat to ten łobuz kładł się na plecy i merdał ogonem
agacia - Śro Maj 07, 2014 20:22
Aleks1, do takiej sierści myślę, że trymer byłby dobry. Np. taki http://allegro.pl/f16-try...4144289390.html
wilczek777 - Śro Maj 07, 2014 20:22
Zrób to może ktoś inny się wypowie czym to ogarnąć Moja ciocia miała takiego mixa z włosami różnej długości i mówili, że "kostropaty" cokolwiek to znaczy xD
wilczek777 - Śro Maj 07, 2014 20:29
Furminator to specyficzna rzecz i pies musi umieć go znieść. Trymer hakowy fajna rzecz ale zostawia psa "łysego"
Nakasha - Śro Maj 07, 2014 20:44
wilczek777, znieść?.... moje 3 najlepiej tolerują furminator, Nemo wręcz go lubi. Mają różną długość sierści, furminator cudownie strzyże im podszerstek. Ale do zwykłego czesania używam szczotek.
agacia - Śro Maj 07, 2014 20:46
Moje psy też nie mają problemu ze zniesieniem furminatora, wiec chyba nie jest taki straszny
Ninek - Śro Maj 07, 2014 20:59
Też jestem na etapie szukania szczotki bo naszą... zgubiłam. Nie wiem jak to możliwe bo używam jej wyłącznie w domu. Chyba musiała wylądować omyłkowo w śmietniku, razem z sierścią.
Może ktoś poleci coś na Foxową sierść? Chodzi mi głównie o nogi i uszy, ma tam 'wełniastą' sierść, bardzo skłonną do kołtunienia, mega gęstą i trudną do rozczesania.
Tutaj chyba najlepiej ją widać:
https://www.facebook.com/...ize=1374%2C2048
Aleks1 - Śro Maj 07, 2014 21:04
Nakasha napisał/a: | Mają różną długość sierści, furminator cudownie strzyże im podszerstek. |
Furminator może i jest dobry do usuwania podszerstka ale moje psy go nie mają(chodzi mi o ten podszerstek) One mają włos podobny do włosa jack russel terriera(tylko o wiele dłuższy)
wilczek777 napisał/a: | Trymer hakowy fajna rzecz ale zostawia psa "łysego" |
Ja nie chcę mieć "łysoli"
jokada - Śro Maj 07, 2014 21:22
bez przesady - dobrze dobrany trymer hakowy ładnie wybiera podszerstek
zarówno do furminatora jak i trymera psy muszą być dobrze rozczesane
inaczej będzie się psu wyrywać sierść
i faktycznie mało który to zniesie
a za mocno dociśniętym furminatorem można psa nieźle poharatać....
Ninek - podejrzewam że Fox ma podobną sierść co moje gamonie
u nas sprawdzają się:
- duża dość miękka pudlówka
- grzebień metalowy z dużymi odstępami metalowy do roczesywania (znajdowania) kołtunków tam gdzie sierść jest długa
- gęsty grzebień do dokładnego rozczesywanie uszy/portków/kryzy
- dość gęsty trymer hakowy
na codzień przeczesuję ludzka szczotką (drewnaina z metalowymi 'szpilkami)
wilczek777 - Śro Maj 07, 2014 22:00
Psy które znam a są czesane Furminatorem nie bardzo go lubią... Nie wiem czy to kwestia, że są takie delikatne czy co...
Btw. Nie wiem co z fantem zrobić - kupiłam rodzicom 8 dawek Advantix dla suki przeciw kleszczom i ona nadal je łapie... Od zakroplenia minęło już ponad 7 dni i ponoć żywe kleszczory znajdują...
Aleks1 - Śro Maj 07, 2014 22:03
wilczek777 napisał/a: | Psy które znam a są czesane Furminatorem nie bardzo go lubią... |
A ten furminal jest głośny??
Chyba rozejrzę się za jakimś grzebieniem dla zbója
Ninek - Śro Maj 07, 2014 22:30
jokada, tak, on ma cavalierowatą sierść
Grzebyk mamy ale go nie lubimy - bardzo szarpie. Fox początkowo w ogóle nie dawał się czesać, gryzł przy tym. Wypracowałam to, że mogę go czesać a on tylko buczy pod nosem. Nie chcę go znowu zrazić.
Ta szczotka, którą miałam to była zwykła ludzka, plastikowa. Płaska i sztywna, z twardymi zębami. Była idealna i szybko się nią czesało, Fox ją fajnie tolerował. Nie mogę nigdzie takiej znaleźć.
Chyba się przejdę do znajomej groomerki i potestuję różne sprzęty Zwłaszcza, że pies wygląda tragicznie. Bardzo zarósł i się kołtuni...
Nakasha - Czw Maj 08, 2014 00:03
Aleks1, furminator to rodzaj grzebienia z ostrzami do usuwania podszerstka.
wilczek777, ale on nie służy do czesania, tylko do strzyżenia podszerstka - pies musi być wcześniej wyczesany.
Aleks1 - Czw Maj 08, 2014 08:48
Nakasha napisał/a: | Aleks1, furminator to rodzaj grzebienia z ostrzami do usuwania podszerstka. |
No to u mnie się nie sprawdzi bo moje psiaki nie mają podszerstka
Tak sobie myślę że rozejrzę się za grzebieniem dla zbója a szczotkę zostawię dla szelmy
|
|
|