To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XIII

agacia - Wto Maj 15, 2012 22:41

yoshi, my sie po drodze zgubilysmy 2 razy i w efekcie nie dotarlysmy na Borówkową. Ale chyba ktoregos weekendu wybierzemy sie do Złotego Stoku i na spokojnie sobie ta trase przejdziemy. Juz znam droge na pamiec :twisted: A Runa chyba się wąchała z Zorką.
PALATINA - Śro Maj 16, 2012 08:55

Bazarek Taksowy jest już!
Oczywiście wstałam rano, a i tak to, co chciałam mi wykupiono. Sępy! :P :twisted: :]

Kluska - Śro Maj 16, 2012 09:44

Ja się na szczęście załapałam na to, co chciałam :serducho:
PALATINA - Śro Maj 16, 2012 09:59

Ja muszę gdzieś kupić czerwoną smycz, a lepiej nawet bordową (1,5-2 cm szerokości).
Bo mam w takich kolorach obróżkę z poprzedniego bazarku i nie mam do niej smyczy do kompletu, a niepasujących rzeczy nie lubię nosić. Czarna średnio pasuje, więc obroża leży w szufladzie i się kurzy, a śliczna jest. :roll:
Teraz też mi się 2 obroże podobają, ale bez kompletu nie wezmę, bo też będą leżeć.

Żółta smycz szer. 1,5 - 2 cm też by mi się przydała.
Widział ktoś gdzieś taką?

agacia - Śro Maj 16, 2012 11:15

PALATINA, z doświadczenia mówię, że z żółtym sprzętem jest dość trudno. My wymyśliliśmy sobie, że Runa będzie miała żółty sprzęt i dlugo sie naszukalam na allegro. Poszukaj moze na aukcjach gdzie ktoś sam szyje i mozesz wybrac sobie kolor i szerokosc tasmy. Runa w ostatecznosci ma zolta smycz w indianskie wzorki i szelki zolte z Red Dingo. Do biegania ma czarne szelki z żółtym napisem (miało byc odwrotnie) i obroze żółta z czarnym napisem.
PALATINA - Śro Maj 16, 2012 11:27

agacia,
Wiem, że ciężko znaleźć.
W sumie nie szukam zbyt intensywnie, bo mam dużo innych smyczy i obroży (w kompletach lub nie). Żółtą smycz potrzebuję do granatowej Taksówki, która jest szyta na żółtej taśmie. Ładnie by to razem wyglądało, ale w ostateczności mogę ją "kompletować" z miękkim granatowym rogzem (pasuje mniej niż by pasowało do żółtego, ale przynajmniej rogza mam w domu). ;)

sachma - Śro Maj 16, 2012 11:41

Ja chyba mam za duże wymagania co do szelek... Zaczynam szyć sama. Dziś zamówiłam tasiemki i zobaczę co wyjdzie :D
agacia - Śro Maj 16, 2012 11:59

Aaa, jaka piękna żółta obroża w kropeczki na tym bazarku :serducho:
PALATINA - Śro Maj 16, 2012 12:42

Ja zamówiłam Taksówkowe szelki dla Czaty.
Nie mamy żadnych szelek. Moje suki chodzą tylko w obrożach zaciskowych (żadnych innych).
Ale pomyślałam, że skoro zdarza nam się zabierać psy na rower, to Czatka może spróbować szelek na te spacerki.
Jagna nie, bo się zakołtuni pod pachami od pasków. Czata ma krótszą sierść i łatwiej się rozczesującą, więc zaryzykuję.
Właśnie się przyłapałam, że kupiłam na bazarku rzeczy tylko dla Czaty. :roll:
Ale uciekam. Nie mam już kasy. :]

Pacyfka - Śro Maj 16, 2012 13:19

Musze się poradzić w sprawie żywienie mojego psiaka:
Jest to prawie 13 latni mix teriera z wagą idealną ok 16 kg mieszkający z moimi rodzicami. Pomimo swojego wieku jest nadal bardzo aktywny, żywiołowy, nawet weterynarz ocenił go na max 7 lat :)
Kiedyś jako młodemu psiakowi gotowaliśmy mu jedzenie, jednak w wieku ok 7-8 lat przeszliśmy na karme BOSHA Senior. Byliśmy nią zachwyceni: smakowała mu, poprawiła mu się sierść, skończyło się bulgotanie i przelewanie w brzuchu, trochę na niech schudł... Wszystko było super aż do kastracji półtora roku temu. Po kastracji przybrał w ciągu pół roku do 20 kg :/ Fakt, że przyczyniło się pewnie do tego również niestety zmniejszona dawka ruchu. Po kastracji oczywiście zwiększył mu się apetyt i sępi o więcej jedzenia ( wcześniej mógł mieć karmę do woli i sam sobie odpowiednio dawkował). Ale pomimo dawkowania karmy i zwiększenie dawki ruchu Willi nadal waży 19 kg i nic w dół nie chce iść :( Do tego mam wrażenie, że chyba gorzej już trawi tą karmę (ma ona sporo zbóż - może dlatego) robi 3-4 razy dziennie wielkie kupska (wygląda jakby więcej wydalał niż pochłaniał :( ) Do tego pies jest co raz bardziej głodny :( no i sierść chyba też mu się pogorszyła. Mam większe problemy z jej kołtunieniem no i nie błyszczy się już tak ładnie.
Wygląda na to, że nie wiele trawi z tej karmy co dostaje, stąd wielkie kupy i ciągły głód, a do tego jeszcze nie chudnie (czego akurat nie rozumiem). Tak na swój rozum obwiniłam za wszystko dużą ilość zbóż w tej karmie stąd zaczęłam szukać karm z mniejszą ilością zbóż, lub które ich w ogóle nie mają w swoim składzie - ale również takie których cena byłaby do przyjęcia.

Znalazłam http://www.zooplus.pl/sho...us_muehle/31582 o której są w zasadzie same dobre opinie, tylko nie jest to psa dla seniora. Ma znacznie więcej białka, tłuszczu, mniej włókna.
Bosch senior Markus-Mühle
Białko surowe 19.0 % 25%
Magnez 0.13 % 0,18%
Sód 0.2 % 0.39 %
Wilgotność 10.0 % 11,0%
Włókno surowe 7.5 % 3.3%
Fosfor 0.7 % 1.0%
Potas 0.5 % 0,69%
Wapń 0.8 % 1,3%
Energia metaboliczna 13.4 KJ/100 g
Popiół surowy 5.5 % 7,0%
Tłuszcz surowy 6.0 % 10,5%

I teraz nie wiem, czy taka karma w ogóle się nadaje dla seniora czy raczej tylko zaszkodzi :(

Ninek - Śro Maj 16, 2012 15:24

A mi sie na tym bazarku nie podoba nic na Foxa :(
Na suki coś by sie znalazło, ale one mają. A Foxowa jest w opłakanym stanie.
Będe musiała jakoś inaczej myśleć. Chyba, że taks coś na zamówienie uszyje.

Afera1 - Czw Maj 17, 2012 10:41

Mogłybyście podrzucić link do tego bazarku? Byłabym bardzo wdzięczna. ;)
agacia - Czw Maj 17, 2012 10:59

Jasne, ale tam juz malo co zostalo ;) http://www.dogomania.pl/f...2owiec-do-26-05
quagmire - Czw Maj 17, 2012 11:03

Pacyfka, zupełnie się nie znam na żywieniu psów. Wiem, że szczurom z wiekiem lepiej jest podawać mniej białka, a przynajmniej to lekko strawne, bo nerki słabiej funkcjonują. Możliwe w sumie, że u psów jest podobnie, stąd senior ma tylko 19%. Ale nie wiem, zupełnie nie wiem.
furburger - Czw Maj 17, 2012 12:34

Wczoraj ciachnęliśmy suczę Damiana, biedna tak się boi kołnierza że nawet nie chce się ruszyć z miejsca, pół godziny trzeba było ją namawiać dziś do wyjścia siku, jest strasznie obrażona na mnie i na Damiana za to co jej zrobiliśmy, szkoda mi jej chociaż wiem że to dla jej dobra, no i to ja namówiłam Damiana na sterylkę a on i jego rodzina nie chcieli :roll: