To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

Bel - Pon Kwi 11, 2011 09:16

Nibeneth, na pewno chipsy http://www.zooplus.pl/sho...ny/chipsi/61132 nie polecę vitapolu czy jakichś eco czy cokolwiek takiego bo najzwyczajniej w świecie się nie opłaca.Z tego co pamiętam na taką ilość ogonów jakie masz to trociny będą opłacalne ;)
Nibeneth - Pon Kwi 11, 2011 11:11

Dziękuję :) czy jest ona dostępna s sklepach zoologicznych czy tylko zakup przez internet jest możliwy ?.
Bel - Pon Kwi 11, 2011 11:12

Nibeneth, jest w zoologach takich jak np.kakadu :)
Nibeneth - Pon Kwi 11, 2011 11:20

Dziękuję ;) Na tygodniu wybiorę się do sklepu po tą ściółkę :P (w tym sklepie kupiłam moją szczurkę).
Bel - Pon Kwi 11, 2011 11:41

Nibeneth, tylko opanuj się i drugiej nie kupuj :P
Nibeneth - Pon Kwi 11, 2011 14:08

Ok, postaram się :P , ale zaczynam mieć obawy, że Inka będzie mieć młode. ( zobaczy się na dniach).
xxx - Śro Kwi 13, 2011 00:38

mataforgana napisał/a:
agata_jones napisał/a:
http://animalia.pl/produk..._-_trociny.html
Za koszt transportu zapłaciłam 10zł, na opakowaniu jest napisane,że jest ich 500l, nie 400l.
Są świetnie zbite - wydajne, dość drobne - jak Chipsi,kompletnie pozbawione pyłu.Naprawdę jestem zadowolona z nich,bo opłaca mi się bardziej niż np. Pinio 60l.
Za tą cenę naprawdę warto, można bez problemu dobrać jakieś inne rzeczy w wyżej wymienionym sklepie a np. na zooplusie są już znacznie droższe.
Przed kupnem czytałam sporo opinii w necie, zwłaszcza na końskich forach i też się zachwycali - głównie świetnym odpyleniem

też używam - mega ilość, wydajna, nie pyli. żałuję, że tak późno odkryłam te troty ;)

hmm, kupiłam te troty prawie rok temu i używam tylko w awaryjnych sytuacjach(np ściółka nie przychodzi na czas) te moje bardzo pylą, mają pełno takich drobniutkich kawałeczków i zwykłego pyłu, jeśli już muszę ich użyć, to przesiewam przez durszlak (potrząsam, mając głowe nad durszlakiem mam mase pyłu w nosie :/ ), na zdjęciu to w pojemniku pod, to drobne częśći z tych troszkę trocin w durszlaku, na focie nie widać dokladnie pyłu, bo z fleszem, ale jest go tam sporo(trzesione z minutę, a to leci i leci...) Troty zakupione w zooplusie gdy jeszcze były opisane jako "granulat" absolutnie nie przypadły mi do gustu :/ szukam czegoś taniego bo kuwet "100" u mnie spoooro, gdyby ktoś testował te wielkie bukowe z zooplusa to bardzo proszę o opinię :> :kciuki:

Niamey - Śro Kwi 13, 2011 01:35

xxx, ja używam tych bukowych xxl z zooplusa - pisałam gdzieś już o nich - są praktycznie bezpyłowe, całkiem dobrze chłoną i starczają mi na długo i czasem wręcz szkoda mi wymieniać ściółkę, bo wciąż jest "sprawna" - a trzymam na nich siedem szczurów. Jedyne miejsce, w którym szybko przesiąkają, to taka mała podwieszana kuweta, gdzie szczury często śpią i sikają na potęgę.
Testowałam już wiele ściółek - trociny, granulat, bawełnę, kukurydzianą, żwirek, i z nich wszystkich bukowe trociny xxl są na pierwszym miejscu jeśli chodzi o niepylenie (może poza bawełną, ale moje szczury się jej bały :D )

xxx - Śro Kwi 13, 2011 01:55

o, dzięki, a te ciut drobniejsze(ziarna średnie) miałaś kiedyś?
u mnie jest chipsi z kolb + żwirek zeolitowy(niestety też pyli, choć o wiele mniej niż troty) czasem ściółka z lnu( bunny z zoplusa, super nie pyląca, chłonna,ale cena i cały dom w niej :/ ), byla też z konopii( nie pyląca ,ale trochę za mało chłonna przy np. 6 szczurach), ...no i ceny... gdybym miała jedną klatkę to luzik, ale obecnie mam 5 setek i 3 osiemdziesiątki... :nuci: i parę małych...

btw. na "zapachy" moim zdaniem najleszy jest oczyszczacz powietrza, u mnie to zbawienie, ten mój też jonizuje/eliminuje bakterie i takie tam, jak jakiś szczurus ma problem z ukł. oddechowym to przy nim też mu lepiej...no i działa nawet jak urocze stadko samców leje na kraty/półki/hamaczki i wszystko inne co tylko nie jest na suficie :)

Niamey - Śro Kwi 13, 2011 02:53

xxx, nie nie używałam tych drobnych. W zasadzie używałam też lnianej, która również nie pyli, ale za bardzo mi to latało po podłodze - przewaga tych xxl leży również w tym, że jest to jedna z najmniej rozsypujących się ściółek, a u mnie szczury jakoś wyjątkowo lubią sobie porozsypywać ściółkę dookoła klatki :roll:
xxx - Śro Kwi 13, 2011 03:00

u mnie z lnianą było tak samo wokół każdej klatki ;/ do tego króilk w tym potem radośnie hasał i roznosił po całym mieszkaniu, uwielbiam tą ściółkę za jej chłonność, bezzapachowość, brak pyłów i wydajność ale to fruwanie i cena mnie pokonały

chipsi mais też u mnie rozsypują,ale to się tak nie przykleja jak lniania więc przynajmniej jest tylko wokół klatki

muszę wypróbować tą bukową, szkoda że 2 wory trzeba od razu kupić :/
może ktoś by chciał na pół :> ?

Bel - Śro Kwi 13, 2011 04:46

xxx, no to mnie zaskoczyłaś.Otworzyłam dziś worek tych końskich trocin,wsypałam dłońmi do duny i na rękach nie pozostał mi żaden pyłek...aż w szoku byłam bo nawet chipsy cokolwiek pozostawiało.. a tu nic... trociny drobne nie były,ładnie pachną świeżym drewnem a co do dostawy-o 11 zamawiałam a o 18 już był kurier z nimi z animali.... :shock:
Chłopcy ładnie oddychają przy nich w odróżnieniu od chipsy(mieliśmy chyba jakiegoś pecha-Kasztanowi dziś oczyz łzawiły,wczoraj Dumbo się dusił a dziś Magik chrumkach)..wymieniłam na te końskie i jak ręką odjął :roll: no i dobrze chłoną zapachy-przy chipsy już 4h od zmiany ściółki było czuć szczury a przy tych jeszcze nic.Na razie jestem bardzo zadowolona z nich.

xxx - Śro Kwi 13, 2011 05:11

z tą ściółkłą u mnie było tak, że wtedy widniała w zooplusie jako granulat 500l, ucieszyło mnie to bardzo bo było gdzie ten granulat sypać. Przysłano mi troty- 400 l i to jeszcze taaaką pake :doh: (dodam ,że ja od lat nie używałam trocin i omijałam je szerokim łukiem)
Napisałam do zooplusa ,że produkt nie zgadza się z tym który zamówiłam, a oni, że mam go zapakować, wysłać :shock: i przyślą właściwy(czyli granulat 500 l), zapakowałam :] czekam na kuriera, a zooplus po chyba 7 dniach odp. że innej ściółki nie ma i co oprócz objętości w tym granulacie mi się nie zgadza... :doh: musiałam im tłumaczyć i słać foty jak wygląda granulat, a jak trociny, mam gdzieś jeszcze naszą korespondencje mejlową :D
Zostałam z trotami, mialam już dość "reklamacji" w zooplusie, a w domu zaczynała się "obora"
Z góry też były takie nawet nawet, troszkę pyliły ale bez masakry, za to tak od prawie połowy zaczęła się kurzawa zwiekszająca się do dołu... nie wiem, może oni różne te paczki mają :roll: bo np u mnie chipsi mais nigdy nie pyliło, raz znalazłam trochę "pyłu" na dnie opakowania
btw. za całe zamieszanie zooplus dał mi rabat 50%

Bel - Śro Kwi 13, 2011 05:15

xxx napisał/a:
btw. za całe zamieszanie zooplus dał mi rabat 50%
taki rabat to i mi by się przydał :P
No mam nadzieję,że troty będą ok.. nie chcę już stosować drewnianego żwirku bo zatykają się szczurze nosy :( a sprzątając towera co 4dni i sypiąc ściółkę w 2jego kuwety inne podłoża są po prostu nie opłacalne :(

Paulina87 - Śro Kwi 13, 2011 10:20

Gdzie na zooplusie macie tą bukową ściółkę bo ja jej nie widzę.