To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Chomiczki

nezu - Wto Sie 06, 2013 15:10

W razie czego Abajek też już u mnie jest, chociaż z obsuwą. ;)
Przeciekawski mistrz ucieczek. Trzeba go bardzo pilnować.
W autobusie tylko on rozkminił jak się otwiera pudełko transportowe i cudem tylko nie zwiał.

Albercik był niestety mocno chory...
Zapalenie płuc dopadło go gwałtownie i bez ostrzeżenia. :(
Mały przegryzł poidło i bardzo późno to zauważyłam. Przemókł, przemarzł i się pochorował.
Na szczęście już dochodzi do siebie, ale wygląda jak siedem nieszczęść i na razie nie będę go focić...

Ever - Śro Sie 07, 2013 18:34

nezu, Jaki najpiękniejszy! :O Niech szybko zdrowieje.

Wpadłam tutaj, bo znalazłam coś przypadkiem na gumtree za darmo dla chomika/myszek:
-> www.gumtree.pl/cp-akcesor...darmo-511225484
Nie wiedziałam gdzie to wkleić. Pomyślałam, że może jakiemuś DT się przyda.

nimka - Pon Wrz 02, 2013 16:56

Pytanie mam o pokarm dla chomików. Jak wiadomo dobre jedzenie to podstawa zdrowia ;)
Boję się pytać na forum "chomiczym" bo tam sama dzieciarnia + nawiedzeni z misją.

A jak widać to forum jakoś tak inteligencją i poziomem dużo wyżej :P
więc tu nie boję się pytać ;)

Mój chomik (dżungarek) od początku pobytu u mnie je prawie wyłącznie pokarm
Versele Laga Mini Hamster Nature dla chomików miniaturowych 400g
chomik go UWIELBIA, zjada wszystko i bardzo chętnie.

Właśnie skończyło się PIERWSZE opakowanie, które mu kupiłam... czyli od 15 stycznia zjadł 400g dopiero :roll: trochę mnie to przeraziło, nie powiem, ale z drugiej strony on nie jest jakoś szczególnie duży (nawet jak na samca tej odmiany).

Prócz tej karmy dostawał odrobinę Labofeedu B - też strasznie lubi.
Oraz niewielką ilość suchej karmy dla kotów Taste of The Wild. Również lubi.

Kupiłam mu jakiś czas temu tę karmę:
JR Farm uczta dla chomików miniaturowych

ale ona mu nie smakuje :?

Czy ten pokarm w ogóle jest dobry jakościowo? Czy może tylko "ma ładny opis"?
Widzę, że dodatek witamin mocno podstawowy. Krewetek chomik nawet nie tknął nosem. Wybiera z tej karmy może 10% a potem ja się zaczynam martwić, że nic nie je i mu zmieniam na tą co lubi :twisted:

Jeśli ta karma jest dobra, to może spróbować go przestawić na nią "na siłę" czyli nasypać do miski i nic innego nie dawać? Jak zgłodnieje to zje czy zrobi bunt i się zagłodzi??? Można tak zaryzykować?
Karmę tą cały czas od momentu kupienia trzymam w szczelnie zamkniętym wiaderku po kapuście kwaszonej, więc raczej się nie "zestarzała". Otworzona z 4-5 miesięcy temu.

Baaardzo proszę o odpowiedź.

Szczury to ja siłą przestawiam na nielubianą karmę, ale z takim małym chomikiem to nie wiem czy mogę tak zrobić ;)

Ninek - Pon Wrz 02, 2013 17:29

nimka napisał/a:
Pytanie mam o pokarm dla chomików. Jak wiadomo dobre jedzenie to podstawa zdrowia ;)
Boję się pytać na forum "chomiczym" bo tam sama dzieciarnia + nawiedzeni z misją.

Ale bzdura, sorry.
To tak jakby napisać, że tutaj sami fanatycy siedzą.
Na chomiczym jest wbrew pozorom sporo dorosłych, inteligentnych, wykształconych osób.
O karmach też bardzo fajnie piszą.

Moja chomica nie dała się zmusić do jedzenia czegoś co jej nie pasuje. Po prostu zostawia i głoduje :/ Nawet kilka dni tak potrafi :shock: Spróbować możesz, ale przy takim maluchu nie ryzykowałabym dłużej niż 2 dni.

quagmire - Pon Wrz 02, 2013 17:37

Z drugiej strony, o ile Versele Laga Mini Hamster Nature dla chomików miniaturowych jest dobrze zbilansowana, czego nie wiem, bo się nie znam (a szczurze karmy VL niekoniecznie są dobre), to nie wiem, czy jest sens przestawiać takiego malucha na siłę.
Ninek - Pon Wrz 02, 2013 17:41

VL dla chomików mogą być ciut za tłuste (co też wiem od tych fanatycznych chomikowców ;) ). Przynajmniej ta, którą karmię moją Amy taka jest (VL Hamster Crispy muesli). Ale ja robię to celowo, bo Amy to kości obciągnięte futerkiem i nijak nie mogę jej utuczyć. Wolę nie myśleć jak by wyglądała na chudszej karmie.
Tuś - Pon Wrz 02, 2013 18:13

nimka, siedzę na chomikowym ale żadną " dzieciarnia + nawiedzeni z misją" nie jestem :P

vl ma ogólnie bardzo dobre pokarmy. seria nature jak najbardziej jest ok. zero, crispy są do wymieszania (pierwsza uboga, druga zbyt tłusta).
jeśli trafiłaś na karmę (w tym przypadku vl mini nature) która jest zjadana w całości to pozostań przy niej :)
JR Farm jest także bardzo polecany. pocieszę cię tym, że u mnie też nie było entuzjazmu przy jedzeniu jego :lol:
ale jak już mówiłam, jeśli chomiczek zjada ładnie vl mini nature to pozostań przy niej i nie zmuszaj do jedzenia JR Farma. żeby się nie zmarnował możesz sprzedać lub wymieszać obie. może coś skubnie z JR.

nimka - Pon Wrz 02, 2013 22:39

Tuś napisał/a:
ale jak już mówiłam, jeśli chomiczek zjada ładnie vl mini nature to pozostań przy niej i nie zmuszaj do jedzenia JR Farma. żeby się nie zmarnował możesz sprzedać lub wymieszać obie. może coś skubnie z JR.

Dzięki :)
Tak zrobię :)

Nie wiem na ile skuteczne będzie wymieszanie obu, bo on i tak raczej wyczuje i czego miał nie zjeść to nie zje :twisted:
zawsze mogę dać szczurom tego JR Farma ;) To tanie było :)

Już kilka dni temu zamówiłam (przy okazji zamawiania czegoś innego) VL Mini Hamster Nature, więc niedługo będzie miał znowu swoją ulubioną karmę :)

Tylko tak żal mi patrzeć na tego JR Farma jak go tak nikt nie chce jeść :twisted:

Tuś napisał/a:
nimka, siedzę na chomikowym ale żadną " dzieciarnia + nawiedzeni z misją" nie jestem :P

Wierzę :) :P

Jednak... przejrzałam raz jeszcze (ostatnio czytałam forum e-chomik kilka miesięcy temu) kilkanaście przykładowych wątków... i nie dałam rady. Wysiadłam, sorry ;)
Może i jakieś 5% to inteligentni ludzie powyżej 12 roku życia, ale reszta albo jest albo bardzo chce sprawiać wrażenie dzieciarni co to jeszcze mało wie, ale wydaje jej się, że wie dużo. Strasznie mnie też odrzuca niechlujność w pisaniu. A tam tego od groma... nie wiem czy dużo dorosłych ludzi tak niechlujnie pisze czy tylko tam się taka masa zebrała.

Devona - Pon Wrz 02, 2013 23:20

Ninek napisał/a:
Moja chomica nie dała się zmusić do jedzenia czegoś co jej nie pasuje. Po prostu zostawia i głoduje :/ Nawet kilka dni tak potrafi :shock: Spróbować możesz, ale przy takim maluchu nie ryzykowałabym dłużej niż 2 dni.
Mój chomik też miał takie książęce zwyczaje ;) . JR Farm nie jadał wcale, to samo z większością innych karm, z VL tylko dla chomików miniaturowych i to w bardzo ograniczonym zakresie, próbowałam produktów z niższych półek i po dodaniu niektórych składników nieco lepiej wchodziły, ale bez szału. Ogólnie Mikołaj lubił słonecznik, pestki dyni, mozarellę i mączniki, czasem truskawki. Mógłby jeść tylko to ;) . Największe wzięcie miała karma Bunny Marzenie chomika miniaturki :] , pieruńsko droga, ale co zrobić :P . Chociaż potrafił bezczelny wyjeść z niej mączniki i odstawiać protest głodowy, dopóki nie dostał czegoś, co bardzo lubi.
Ninek - Pon Wrz 02, 2013 23:29

Amy najchętniej żywiłaby się tylko suszonymi ziołami :roll:
Jest okropna pod względem jedzenia.
Z obecnej karmy połowę i tak wywalam bo nie je. Ale to i tak niezły wynik, z innych wyrzucałam 3/4 ;) Dobrze, że chomiki ogólnie mało jedzą :P

nimka - Wto Wrz 03, 2013 00:35

To w takim razie mam strasznie uprzejmego chomika :mrgreen:
Nawet o tym nie wiedziałam :lol:

On naprawdę zjada calutką karmę VL Mini H. Nature. Miska zostaje pusta, nic się nie marnuje.

pituophis - Wto Wrz 03, 2013 10:08

Nie ma opcji, żeby chomik dwa dni nic nie jadł. Dwa dni bez pokarmu to prawie śmierć głodowa (trzy - cztery dni to śmierć głodowa). Chomik je, tylko Wy nie zauważacie. Nie umrze z głodu, najwyżej zje mniej chętnie.
nimka - Wto Wrz 03, 2013 11:34

pituophis napisał/a:
Nie ma opcji, żeby chomik dwa dni nic nie jadł. Dwa dni bez pokarmu to prawie śmierć głodowa (trzy - cztery dni to śmierć głodowa). Chomik je, tylko Wy nie zauważacie. Nie umrze z głodu, najwyżej zje mniej chętnie.

A jak np. z miski nie znikło ani ziarenko a zapasów nigdzie nie ma zrobionych, w żadnej ilości? Mój zazwyczaj nic nie "chomikuje" - idzie jeść do miski jak jest głodny. Mam dziwnego chomika? :co jest?:

Tuś - Wto Wrz 03, 2013 14:15

nimka, nie :P w dobrobycie chomiki potrafią nie chomikować :) mój syryjek też nie chomikuje i ogólnie zjada mało. za to tymczasik pełną mordką zajada wszystko (ale to przez to że jest niedożywiony-odebrany z bardzo kiepskich warunków)

a co do chomiczego podniebienia, a i owszem jest ono bardzo wyrachowane zazwyczaj :P u mnie nic nie schodzi w całości a próbowałam bardzo wielu karm, i tych drogich i tych tańszych.
teraz zrobiłam swoją karmę i wchodzi świetnie :D no i widzę dokładnie co jedzą.

pituophis - Wto Wrz 03, 2013 22:01

Przy dłubaniu warto choć częściowo przestawić na granulat. Idealnego dla chomików jednak nie ma.