Archiwum - Gady, płazy i inne potwory :)
Mangusta - Czw Kwi 15, 2010 20:54
ja się zastanawiałam nad oddzielnym zbiornikiem na fogger, ukrytym za jakimś korzeniem. fogger byłby na styropianowej "boji" co by można było wlać więcej wody i nie martwić się o codzienne dolewki. widziałam taką opcję gdzieś na tcp, tyle że tam gościu cały zbiornik miał jeszcze poza terrarium, było to bardzo cwanie pomyślane.
zalbi - Czw Kwi 15, 2010 23:44
| devilline napisał/a: | | A trudny jest taki askolotl w obsłudze? |
moim zdaniem trudne. ale zależy w jakim temacie. dla mnie najtrudniej jest z temperaturą.
jeżeli chodzi o temperaturę - staramy się utrzymywac 18 stopni. w nocy spada do 16 a ja trzęsę się z zimna, bo okno otwarte po to, by im chłodniej było. cały czas chodzi wentylatorek pod pokrywą co zmniejsza temperaturę ale w dzien temp skacze często nawet do 21.. po remoncie zbiornik będzie stał gdzie indziej to i chłodniej będzie. już nie mogę się doczekac. a potem będziemy robic chłodziarkę..
co do jedzenia: dżdżownice, ochotka.. codziennie robię sobie wycieczki na dżdżownice. na razie aksy są małe, dlatego muszą jeśc trochę częściej. nie gardzą także mniejszymi, nie groźnymi rybkami, np danio. reguła jest jedna: obiad musi się ruszac.
jeżeli chodzi o podawanie jedzenia z nogami - niestety, ode mnie raczej tego nie dostaną bo nie wzięłabym tego do ręki a poza tym bałabym się, że rozlezie się to to po mieszkaniu..
no i kwestia czystości wody.. co dwa dni podmieniam częśc wody, zbierając przy tym wszystkie nieczystości. czasem zdarzy mi się podmienic trochę codziennie, ale to zależy od tego ile mam czasu. przynajmniej już nie muszę biegac do łazienki piętro wyżej, by nalac świeżej wody do wiaderka..
zamierzam jeszcze zaopatrzyc się w jakieś witaminki dla smoków i myślę, że na tym na razie skończymy zakupy. jutro jedziemy jeszcze po ochotkę, żeby tych wycieczek do supermarketu w postaci grządki z mokrą ziemią już nie robic tak często.
Maja - Pią Kwi 16, 2010 07:59
Jeśli chodzi o nieczystości to polecam dobry filtr, natomiast dobrze jest wymienia część wody jak Ty to robisz. Co do temp. to są specjalne chłodziarki, ale zdaje sobie sprawę, że dosć trudno takową znaleźć u nas w zoo.- może na zamówienie. A żywność to ja robię zapasy na giełdach (nie wiem o co Ci chodziło z tymi robakami z nogami, jeśli o mączniki to wyglądają one tak http://www.salamandra.net.../1239448348.jpgM.m i się nie wspinają- można powiedzieć, ze hodują się same, np. w curoverze).
zalbi - Pią Kwi 16, 2010 20:48
nie zajmuję się akwarystyką od kilki dni a od kilku lat wiem wiem sporo, nie musisz pisac o dobrym filtrze.
nieczystości zawsze będę na dnie nie wiem jak dobry byłby filtr. a, że akurat aktualnie nie mam żadnego podłoża a samo szkło, to widac to bardziej.
chodziło mi o inne robaki, jakimi można karmic aksolotle.
co do chłodziarki - znaleźc wcale nie trudno. ale nie śpię na pieniądzach by zapłacic za to kilka tysięcy dlatego wolimy zrobic takie urządzenie.
Mangusta - Pią Kwi 16, 2010 21:10
| zalbi napisał/a: | | nieczystości zawsze będę na dnie nie wiem jak dobry byłby filtr. | to może ślimaki świderki? o ile aksolotle by się do nich nie czepiały, świetnie oczyszczają dno.
zalbi - Pią Kwi 16, 2010 22:51
| Mangusta napisał/a: | | zalbi napisał/a: | | nieczystości zawsze będę na dnie nie wiem jak dobry byłby filtr. | to może ślimaki świderki? o ile aksolotle by się do nich nie czepiały, świetnie oczyszczają dno. |
myslałam o tym ale własnie kwestia tego, czy aksy ich nie zjedzą.. muszę poczytac, popytac..
tylko znowu świderki żyją sobie pomiędzy kamykami na dnie. a tutaj dno będzie nie do naruszenia, bo kamyki musza byc przylepione.
znowu nie jest tego jakos bardzo dużo ale zawsze. a zebranie tych paści przy okazji podmiany wody to nie jest problem.
zobaczymy jak będzie to wyglądac gdy już wystrój akwarium będzie gotowy.
Sysa - Pią Kwi 16, 2010 22:58
zalbi, aksolotle potrafią zjadać kamienie, więc świderki też mogą próbować połknąc, zwłaszcza jak będą się ruszać, a wtedy skończy się to dla nich nieciekawie...
Mangusta - Pią Kwi 16, 2010 23:25
to spróbuj z filtrem podżwirowym, możesz kupić siatkę i do niej przykleić kamienie silikonem. Pod siatkę zarzucić świderkami i już będzie łatwiej utrzymać czystość, szczególnie że taki filtr będziesz mogła raz dwa wyjąć z akwarium do mycia.
jedno z pierwszych co wyszło w google: http://zolwie.net/index.p...id=39&Itemid=97
zalbi - Sob Kwi 17, 2010 10:19
| Sysa napisał/a: | | zalbi, aksolotle potrafią zjadać kamienie, więc świderki też mogą próbować połknąc, zwłaszcza jak będą się ruszać, a wtedy skończy się to dla nich nieciekawie... |
no własnie o tym myślę. znowu ślimak nie porusza się w jakims super tempie =P ale zawsze.
Mangusta.. kamienie mam już przyklejone do styropianu. Wydałam na silikon kupę kasy i raczej nie chcę robic tego samego znowu. Teraz tylko boli mnie fakt, że pod styropianem będzie syf. już to przerabiałam niestety.
w każdym razie dziękuje za linka i myślę, że na pewno to kiedys wykorzystamy.
a może filtr podżwirowy dac pod styropian? może byłoby to rozwiązanie. trzeba pomyslec =]
Mangusta - Sob Kwi 17, 2010 14:21
no właśnie styropian to trochę dziwnie, nie lepiej było pleksę wziąć albo jakąś siatkę? styropian nie jest taki do końca nietoksyczny, bałabym się go wkładać pod wodę nawet mimo obsmarowania silikonem. Jeśli by w tym styropianie była wystarczająca ilość dziurek to pewnie podżwirówka by dała radę, ale jak jest równy to nie będzie miała większego sensu.
zalbi - Sob Kwi 17, 2010 16:23
styropian bardzo często używany jest w akwariach. np kładzie się go na dno, przysypuje żwirem i potem kładzie jakieś większe kamienie po to, by te duże kamienie nie porysowały ani nie uszkodziły dna (ze szkła).
ze styropianu robi się tła wewnętrzne itd.
a ten styropian, który teraz "schnie" moczył się przedtem w wodzie, potem był w zbiorniku z aksami tyle, że przysypany żwirem a teraz będzie jako podstawa do żwiru.
a silikon nie jest po to, by nic się ze styropianu nie ulatniało tylko po to, by przytwierdzic do niego żwir. nie chciałam lac silikonu prosto na szklane dno bo zniszczyłabym tym samym akwarium a tak można kiedyś wymienic np na piasek, zmienic żwir i jeszcze inaczej pokombinowac.
miałam tyle fajnych zdjęc smoków i zniknęły. nie ma. ale za to zrobiłam kilka dni temu zdjęcie stwora, którego uwielbiam oglądac. może trochę mało gadzi, ale jest:
stwór
=]
Mangusta - Sob Kwi 17, 2010 16:33
nie no wiem wiem, tylko uważam że zamiast styropianu można dać inne, trochę mniej problematyczne podłoża. i wiem że się z nich robi tła, sama przecież mam w większości terrariów tła ze styropianu i wikolu.
olotep - Sob Kwi 17, 2010 17:50
Eee... Maju, kryjówka dla Rzekotek? Po co? Wystarczy dać dużo roślin o dużych liściach i kryjówki same się porobią. Ważne są schronienia dla żab typu Dendrobatesy ponieważ one lubią się schować.
Odpicowany wystrój w terra, kto ma konto na TCP ten widzi w dziale zdjęcia. Dorzucę wam jeszcze fotorelację dokładną z budowy http://www.terrarium.com....ic.php?t=444548
Pozdrawiam, Jakub
Mangusta - Sob Kwi 17, 2010 18:03
a to Ty Gekoniasty jesteś! no proszę, coraz więcej osób z TCP się na allo schodzi.
olotep - Sob Kwi 17, 2010 19:20
Tak to ja
|
|
|