To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leczenie - Kłopoty skórne

madzik9634 - Śro Lis 20, 2013 11:40

A jaka jest szansa że nie przejdzie to na ludzi?
limomanka - Śro Lis 20, 2013 12:14

madzik9634, teoretycznie pasożyty są swoiste gatunkowo. Ale warto zachowywać podstawową higieny (mycie rąk po każdym kontakcie ze szczurami), żeby nie wynieść ich na sobie - bo nosicielem może być każde zwierzę (w tym człowiek). Mi się kiedyś udało przynieść wszoły prawdopodobnie od stada, które odwiedzałam u znajomej.
madzik9634 - Śro Lis 20, 2013 16:26

Już zaczęłam panikować że świerzb przejdzie na mnie, ale jak tak to byle do piątku i z całą trójką do weta.
AnnS5 - Śro Lis 20, 2013 21:15

smeg, wiem, wiem, że pasożyt - roztocze piekielne. Sama jestem właśnie na etapie ivermectyny, dezynfekowania. I to na własną prośbę, bo mi się pięknego sianka dla ogonków zachciało :damagewall: Te preparaty dezynfekcyjne to oczywiście po wymyciu klatki, bo w końcu nie do mycia służą. U mnie sprawdziły się głównie do zapobiegania wtórnym nadkażeniom, bo Mati drapał się do ran. Jeśli chodzi o tępienie świerzbu z otoczenia, to my w pracy stosujemy (profilaktycznie) opryskiwanie permetryną. Nadaje się do dywanów , obić tapicerskich itp. Ale ja jakoś boję się stosować tego w domu, bo raz, że musiałabym ewakuować ogony na 24 godziny, a dwa, ze jakoś nie wierzę, że z ulubionej dziury w kanapie to całkiem wywietrzeje. Ale fakt - tępi również pchły, wszy, wszoły i to niby również w fazie larwalnej. Niestety nie działa na jaja - nie wiem, czy jest cokolwiek, co działa...
madzik..., za bardzo się nie martw, bo tak długo, jak świerzbowce zwierzęce mają atrakcyjniejszego gospodarza, nie są nami zbyt zainteresowane. Człowiek to dla nich tak raczej z braku laku....

madzik9634 - Sob Lis 23, 2013 12:39

Byłam wczoraj z całą trójką u weterynarza i rzeczywiście był to świerzb. Na szczęście maluchy dzielnie to zniosły a następna wizyta 6 grudnia :)
cristal2242 - Nie Gru 22, 2013 01:17
Temat postu: Strupki na ciele jak leczyc?
Hej mam problem bawiąc się dziś z naboki wyczułem jakby grudki na ciele,myslałem ze to sierśc taka poczochrana ale okazało się że to są takie jakby drobne ranki i strupki. Nie widziałem żeby się drapał ale jednak je ma są w okolicach karku,od czego mogą byc i jak je wyleczyc? Teraz nie mogę iść do lekarza ponieważ jesteśmy w holandii i wracamy po świętach.
Pyl - Nie Gru 22, 2013 09:15

Najczęściej strupki to skutek istnienia pasożytów zewnętrznych. Poszukaj w sierści maleńkich kropek - podłużne, czerwonawe na skórze to mogą być wszoły (bardzo typowe u ogonów), a maleńkie białe punkciki przyklejone do sierści to ich jajka. Najłatwiej znaleźć je na plecach przy ogonie. A strupki na karku i pod pyszczkiem. Niezależnie od rodzaju pasożytów zwalcza się je jedbakowo np. Ivermektyną (3 podania co 7-10 dni) lub Selamektyną (Stronghold jednorazowe podanie, ale preparat droższy).
Mogą być też strupki wynikające z alergii, ale to rzadsze. No chyba, że karmisz ogony dużą ilością nabiału.

Poszperaj w wątku o pasożytach - pewnie i tak ten post tam zostanie przeniesiony.

Layla - Nie Gru 22, 2013 09:31

cristal2242, zajrzyj do tematu o pasożytach. http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=889
Ten temat zamykam, bo się powtarza :)

cristal2242 - Nie Gru 22, 2013 11:15

Witam przychodzę tu z tematu
forum.szczury.biz/viewtopic.php?p=932437&sid=8a249d7bdb8093729ab787026f80a356#932437
Wydaje mi się że pasożyty były by u wszystkich ogonków a te strupki ma tylko jeden ranki od nich są podłużne jak od pazurka,ale zdażają się też takie kropki.
Szczurek jest wyraźnie inny od brata cichy spokojny niema w nim tyle energii co u drugiego.
Sierść też nie jest u niego tak delikatna.Był już taki od kiedy go dostałem myślałem że to stres przez podróż nowe miejsce ale to za długo jak na przyzwyczajenie do nowego miejsca.

Pyl - Nie Gru 22, 2013 11:44

cristal2242, masz rację, że pasożyty atakują wszystkich, ale słabsze ogonki mogą sobie z nimi nie radzić. Efekt może być taki, że tylko na jednym widać i może być tym dodatkowo osłabiony. Ale leczy się całe stado.
cristal2242 - Nie Gru 22, 2013 14:38

To rozumiem mam leczyć je na świerzb?
Mam nadzieje,że tu znajde takie leki.

Pyl - Pon Gru 23, 2013 01:11

cristal2242, świerzb i wszoły to nie to samo. Ale fakt, że podaje się te same leki ;)
Przy świerzbie najczęściej zaatakowane są uszka (brzegi uszu są w strupach) i ogon. Inne rodzaje świerzbu też występują u ogonów, ale raczej rzadko.

cristal2242 - Pon Gru 23, 2013 13:58

Więc to nie szwierzb chłopaczki uszka i ogonki mają czyste.
limomanka - Pon Gru 23, 2013 15:52

cristal2242, mogą to też być inne pasożyty. Tak czy tak - iwermektyna dla obu i solidne czyszczenie klatki po każdej aplikacji. Zresztą cała procedura jest opisana w temacie. Jeśli nie jesteś pewna lub nie chcesz podawać leku bez potwierdzenia, można zrobić zeskrobinę.
Pyl - Pon Gru 23, 2013 16:00

Off-Topic:
limomanka napisał/a:
pewna
limomanka, pewien :P