To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

klauduska - Wto Kwi 05, 2011 13:37

happiness napisał/a:
Dziś się dowiedziałam (od wet), że moja szczurzyca jest najprawdopodobniej uczulona na żwirek/ brykiet drewniany ...
Wnioskuję, że w takim razie bedzie uczulona na wszystko co pochodzi od drewna.
(a chciałam się skusić na to co proponuje agata_jones i mataforgana ).

Więc pora poszukać alternatywy - chyba lnianą .. hmm..

a próbowałaś Timę Natur -> http://www.zooplus.pl/sho..._slomiany/31171
Cytat:
Wyściółka Tima Natur dla gryzoni z słomkowego granulatu jest oszczędna w zastosowaniu i doskonale się wchłania do ponad 300 %. Zużyta wyściółka może bezpośrdnio zostać zastosowana jako kompost lub bio-odpadek.

super jest. dużo os forumowych, które mają szczury alergików używa tej ściółki. ślicznie pachnie przy rozsypywaniu, ŚWIETNIE wchłania zapachy i jest bardzo wydajna. szczury nie kichają, bo nie uczula. ja jeszcze nie sprzątałam u swoich, trochę jednak pyli podobno [z tego co czytałam], ale tak czy inaczej jestem z niej najbardziej zadowolona [a miałam swoich na Pinio, Cats' Best Eco Plus, Cats' Best Nature Gold (tragicznie pylące, moim zdaniem kompletnie nie pochłaniające zapachów) i na samych tylko papierowych ręcznikach (WIELKI błąd ;) ][/quote]

furburger - Wto Kwi 05, 2011 14:42

Czy mógłby ktoś zrobić zdjęcie tych trocin http://animalia.pl/produk..._-_trociny.html obok jakiegoś przedmiotu żebym mogła porównać jak duży jest taki worek ? ;>
klauduska - Wto Kwi 05, 2011 14:53

60l = 24kg mniej więcej w Timie Natur, to ja sobie nie wybrażam jak wielki jest wór 400l [to ściółka dla koni jest, więc to musi być przeogromne]. 60l worek Timy Natur sięgał mi trochę poniżej pasa [mam 161 cm], czyli już on mały jest. i cholernie ciężki na dodatek..
furburger - Wto Kwi 05, 2011 15:07

łoo to chyba musiałabym w piwnicy taki wór trzymać co liczy się z tym że dzikie szczury by miały mięciutko :D
maris - Wto Kwi 05, 2011 15:39

Erato, dzięki :) Zaznaczyłam :)

Kiedyś kupiłam World's best cat litter z ziarna kukurydzy http://www.zooplus.pl/sho...t_litter/136671 ale zapach mi zupełnie nie odpowiadał :P i wróciłam do CB Eko plus ;) W tym roku z kolei próbowałam przestawić się na trociny Chipsi zapachowe, ale dziewczyny zaczęły mi kichać, więc kolejny raz wróciłam do swojego CB :D

Devona - Wto Kwi 05, 2011 20:35

klauduska napisał/a:
60l = 24kg mniej więcej w Timie Natur, to ja sobie nie wybrażam jak wielki jest wór 400l [to ściółka dla koni jest, więc to musi być przeogromne]. 60l worek Timy Natur sięgał mi trochę poniżej pasa [mam 161 cm], czyli już on mały jest. i cholernie ciężki na dodatek..
400-litrowe opakowanie TierWohl nie jest większe od 60-litrowej paczki Natur, ponieważ trociny sprzedaje się sprasowane, a te produkowane przez JRS dodatkowo są drobne i naprawdę bardzo ściśnięte ;) . Rozmiar paczki trocin TierWohl to mniej więcej 6-7 paczek 60-litrowych trocin Chipsi lub 4 razy więcej małych paczek.
Anonymous - Wto Kwi 05, 2011 20:50

ta paka wcale nie jest niewyobrażalnie wielka - ja się spodziewałam czegoś dużo gorszego... widok na pakę obok wora 20kg Rat Pro - na 3 focie jest obecna objętość mojego worka po jakichś 3 miesiącach użytkowania (nie żałuję trocin do kuwety casity setki). na 2 focie podniosłam folię do poziomu pełnego worka. na 1zdjęciu widok z góry. całość trzymam, jak widać, w szafie komandor na korytarzu ;)

klauduska - Wto Kwi 05, 2011 21:02

no rzeczywiście nie jest taka jak się spodziewałam, ale i tak mi się to wydaje sporo większe niż wór Timy. przez tę objętość muszę trzymać worek poza mieszkaniem na korytarzu klatki [na szczęście mamy wnękę zamkniętą na 3 mieszkania i można z tego korzystać].
a co ile sprzątacie w klatach [+ ile szczurów macie]? ładnie wchłania zapachy?

w sumie to ja super zadowolona z Timy jestem, więc wątpię, że się na coś innego przerzucę, ale popytać można :)

Bel - Wto Kwi 05, 2011 21:43

A ja się właśnie chcę przerzucić na troty zamiast żwirku drewnianego.Widzę różnicę w oddychaniu chłopaków :/ niestety do towera sypać chipsy nie będę bo chyba pójdę z torbami więc szukam alternatywy ;) no i chyba spróbuję tych co ma mata.Na dwie kuwety i tak zejdzie migiem :P
Anonymous - Wto Kwi 05, 2011 21:51

bel, te troty serio polecam. ja przy żwirku drewnianym szłam z torbami, bo do casity potrzebowałam dwóch worków na jedno sprzątanie, a sprzątanie co tydzień... teraz trotów nie żałuję, widzisz na foto ile jeszcze w tym worku - a mam go dobre 3 miesiące :D
Bel - Wto Kwi 05, 2011 21:52

mataforgana, ty weź nie porównuj bo ja mam towera nie casitę :lol: i stado 22 a nie kilku :lol: no zobaczymy.Jak polecasz to Ci wierzę na słowo.Tym bardziej,że mam twojego szczura i nie zawaham się go użyć :P
Anonymous - Wto Kwi 05, 2011 22:02

hmm, tower to dwie kuwety jak do fureta, czyli... hmm, dobra, troche wiecej niż casita no i chłopa faktycznie więcej ;) ale i tak wyjdzie ci sporo taniej niż żwirek drewniany :D mi się w tych trotach najbardziej podoba to, że są naprawdę dobrze odpylone :)
pseudomonas - Śro Kwi 06, 2011 13:07

mataforgana napisał/a:
agata_jones napisał/a:
http://animalia.pl/produk..._-_trociny.html
Za koszt transportu zapłaciłam 10zł, na opakowaniu jest napisane,że jest ich 500l, nie 400l.
Są świetnie zbite - wydajne, dość drobne - jak Chipsi,kompletnie pozbawione pyłu.Naprawdę jestem zadowolona z nich,bo opłaca mi się bardziej niż np. Pinio 60l.
Za tą cenę naprawdę warto, można bez problemu dobrać jakieś inne rzeczy w wyżej wymienionym sklepie a np. na zooplusie są już znacznie droższe.
Przed kupnem czytałam sporo opinii w necie, zwłaszcza na końskich forach i też się zachwycali - głównie świetnym odpyleniem

też używam - mega ilość, wydajna, nie pyli. żałuję, że tak późno odkryłam te troty

póki co używam Cat's Best Universal i na raz mi wchodzi do Towera koło 20L.
Ale tak zachwalacie te troty że bezpyłowe i tyle tańsze...kuszą mnie :P ... ale trochę się boję żeby nie miały lokatorów wszołów czy innego dziadostwa :? I czy by się moim chłopakom spodobały...

Bel - Śro Kwi 06, 2011 20:11

mataforgana, no dobra ściółka przyszła.To jest G I G A N T Y C Z N E :shock: tzn opakowanie :P a jak się sprawuje to zdam relację za kilka dni :D
Anonymous - Śro Kwi 06, 2011 20:24

beeeel, no co ty :D wcale nie jest taka wielka, ja się spodziewałam większej kobyły, takiej, eee, wielkości konia :D