To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Chomiczki

Groteska - Czw Cze 20, 2013 23:02

Denahi to wykapany dziadek :) Z wiekiem ściemnieje

Dorosły champagne

Nakasha - Pią Cze 21, 2013 21:01

Śliczne. :) :)
Anonymous - Czw Lip 04, 2013 11:02

wg mnie chomiki to pierwsze zwierzątka dzieci. Pierwsze obowiązki itd.
Niektórych, tak jak mnie nauczyło to obowiązku, jak np. pewnego razu zapomniałem mu dać jeść... No cóż, to było dawno, a mój drugi chomik dożył 3 lat i dwóch miesięcy.

Layla - Czw Lip 04, 2013 11:10

Kutek napisał/a:
wg mnie chomiki to pierwsze zwierzątka dzieci.
To bardzo źle. Po pierwsze dziecko może być pomocnikiem, a nie właścicielem, bo to jest i tak na głowie rodziców, a ci często kupują chomika i "teraz dbaj o niego". Po drugie chomiki się zupełnie nie nadają dla dzieci. Budzą się kiedy dziecko idzie spać, w dzień zwykle śpią a obudzone potrafią dotkliwie ugryźć. To stąd sporo osób ma z dzieciństwa wspomnienia o chomiczych dziabach. Chomik to idealne zwierzę dla zapracowanych ludzi: jak jesteśmy w pracy, to śpi, jak wracamy, możemy się z nim pobawić.
Anonymous - Czw Lip 04, 2013 20:32

Layla, Wiele osób z mojej rodziny zaczynało za dziecka z chomikami.. Jako dziecko mam na myśli 9-13 lat, określiłem się niejasno. Raczej nie było u nas przypadku, żeby chomik zmarł poniżej 2 lat.. To raczej dobrze o nich świadczy. Szczególnie kuzynka darzy miłłością te zwierzęta.. Ma ich 11, a trzyma je w 5 klatkach. Są tak podzielone, aby się akceptowały, czyli te co się lubią idą do jednej klatki.

Według mnie chomiki powinny być pierwszymi zwierzątkami dla dzieci z zakresu ok. 9-13 lat (oczywiscie jezeli widać, że dziecko jest na to gotowe), ponieważ nie jest zbyt wymagające, a uczy obowiązku i miłości do zwierząt. O ugryzieniach przeczytałem dopiero w internecie. Nie wyobrażam sobię jak chomik może ugryżć. Według mnie z podzieloną opinią kuzynki chomiki dziczeją... Tzn. jeżeli przestajemy je wyjmować z klatki, nie bawimy się z nimi to jasne że gryzą i nas nie lubią... Ale jeszcze nikt mi nie powiedział, że jego chomik gryzie.. Nigdy się nie spotkałem z takim przypadkiem, dopóki nie zajrzałem do internetu, i pomyślałem tak: Albo to są źli właściciele, albo chomik był źle traktowany od małego. No samo z siebię to na pewno nie istnieje.

Btw. Mój chomik Koksik uwielbiał wisieć dwoma rączkami na "dachu" klatki i obgryzać w międzyczasie pręty... I tak spacerował.. Stąd nazwa Koksik, od Kox'a :D

FaerielDeVille - Czw Lip 04, 2013 20:37

Kutek napisał/a:
Szczególnie kuzynka darzy miłłością te zwierzęta.. Ma ich 11, a trzyma je w 5 klatkach. Są tak podzielone, aby się akceptowały, czyli te co się lubią idą do jednej klatki.

To niezbyt dobrze, bo chomiki są bezwzględnymi samotnikami. Co prawda gdzieś za granicą są prowadzone badania nad trzymaniem w warunkach hodowlanych chomików tych mniejszych stadnie (bo one ponoć są stadne - te roborki i inne dżungarki), ale w Polsce nawet hodowcy trzymają je oddzielnie, żeby zwyczajnie ich nie narażać na zagryzienie. A syryjskie już szczególnie, są bardzo terytorialne!

Edit:
Nie raz już słyszałam, że ktoś trzymał dwa syryjskie w jednej klatce bo podobno się lubiły, a potem nagle tragedia, bo "niespodziewanie" jeden zagryzł drugiego.

Layla - Czw Lip 04, 2013 22:06

Kutek, sorry, ale to bzdury. Wybudzony ze snu chomik ma prawo ugryźć i nie oznacza, że jest źle traktowany. :roll: Jestem przeciwna idei "zwierzęcia dla dziecka". Dziecko może i powinno asystować rodzicom, można też go uczulić, że "to także Twoje zwierzątko", ale nie uznaję kupowania dla dziecka. Kupuję dla siebie, dziecko mi pomaga.
Anonymous - Pią Lip 05, 2013 11:19

PaniCiurowa, 11 dżungarów.

Layla + PaniCiurowa, Ja tylko wyraziłem swoją opinię. Podzielam ją także z Waszymi. Tu nie chodzi o 100% kontroli dziecka nad zwierzęciem, bo to nie możliwe. Wolę już zakończyć dalsze rozwijanie moich wątków, ponieważ powoli robi się z tego offtopic. Doszło do krótkiej wymiany zdań, za co dziękuję, bo dowiedziałem się dużo nowego.

Pozdrawiam :wink:

FaerielDeVille - Pią Lip 05, 2013 12:29

Kutek napisał/a:
11 dżungarów.

Mówiłam już, w Polsce nie trzyma się ich razem. W Niemczech dopiero badają ich zachowania w stadzie. Twoja kuzynka wiele ryzykuje trzymając jakiekolwiek chomiki razem :shock:

Ninek - Pią Lip 05, 2013 12:48

Już widzę, jak te 11 dżungarów ma odpowiednie warunki, skoro powierzchnia dla jednego to minimum 60x40...
FaerielDeVille - Pią Lip 05, 2013 13:20

Ninek, zaraz nam tu Kutek wyskoczy, że kuzynka trzyma w szynszylówkach albo w tych... króliczych takich niskich szerokich :lol: Ech, ludzie... :(

[ Komentarz dodany przez: AngelsDream: Nie Lip 07, 2013 23:46 ]
Mimo wszystko proszę, by baczniej zwracać uwagę na ton swoich wypowiedzi. AD

Anonymous - Pią Lip 05, 2013 17:02

Nie są to szynszyluffki :P
Widzę, że nie ma sensu się już oddzywać :]

Kontynuujcie Nie odwołując się do moich wypowiedzi! :D To nie jest mój temat :roll:

Layla - Sob Lip 06, 2013 11:11

Kutek, skoro się wypowiadasz to nie dziw się, że ludzie ci odpowiadają :roll:
Groteska - Pon Lip 15, 2013 17:37

Maluchy z "E"

Rodzice:

Samiczki:
1. Elena (black dominant spot lh)
2. Eurydyka (black dominant spot lh)
3. Emma (black lh)
4. Elizabeth (black tortoiseshell lh) - rezerwacja

Samce:
1. Ekhard (sable lh)