Archiwum - Gady, płazy i inne potwory :)
olotep - Pon Kwi 12, 2010 22:38
Dobra, wszyscy dają foty to dam i ja. Na początek rzucę wam trochę Takydromusa sexlineatusa samicy i jej nowiuteńkiego terrarium o wymiarach 60x30x40 jakby kogoś to interesowało.
Polecam je wszystkim początkującym na pierwszą jaszczurkę ponieważ są bardzo aktywne w dzień, żywe, ciekawskie i jedzą bez problemów. Nie nadają się 'na rękę' bo są bardzo płochliwe. Czekam na jeszcze 3 sztuki dla niej. Bo jej samej smutno.
I dla porównania z ręką (jaszczurka jest już dorosła, nie sądzę, że jeszcze urośnie )
Oraz na ulubionej dracenie jeszcze w starym terrarium
Pozdrawiam, Kuba
Mangusta - Pon Kwi 12, 2010 23:00
ślyczne terra. powiedz mi tylko, czy długoogonówki nie są przypadkiem w większości z odłowu? kumpela kupiła dwie na giełdzie warszawskiej to jedna zdechła przez zablokowane jajka, drugiej co chwila wywalało ropniaki i też długo nie wytrzymała.
| Cytat: | | Mazoku no to już chyba nic mnie nie zdziwi Mój Pomidorek kochany będzie mamą Kurcze to kawał samicy z "niego". Wiesz może jakie młode z tego wyjść mogą? Kurde coraz bardziej się łamię...mała sznurówka to jest to | jako że jego (jej?) mężem był nieprzerwanie Kohonez, to prawdopodobnie będzie classic, motley classic het na albino i motley albino. nie mam niestety pojęcia co niesie samiec, ale możliwe że coś tam niesie, w końcu jest z nie byle jakiej hodowli
Sorgen - Pon Kwi 12, 2010 23:15
Kurcze ja się chyba do Ciebie kobieto uśmiechnę w sprawie wnuczka w odpowiednim czasie Muszę tylko spacyfikować TZa w tej kwestii
Maja - Pon Kwi 12, 2010 23:21
Ładnie urządzone terra tylko na przyszłość- lepiej nie wsadzać bromelii, bo szybko przekwitają i gniją. A i dobrze mieć w takich terra świetlówkę 2.0- ładnie rozwijają się przy niej rośliny
Mangusta - Pon Kwi 12, 2010 23:25
Sorgen, wiesz że Tobie dam malucha za darmo
olotep - Wto Kwi 13, 2010 14:58
Mangusta mi też możesz dać
A co do bromelii to nie słyszałem, żeby komuś zgniła, a widziałem je w wielu terrariach. Czas pokaże, trzyma się już chyba ze 3 miesiące
A co do tego czy są z odłowu czy z hodowli to widocznie trafiliście na odłów, nie ma problemów zbytnich z ich rozmnożeniem. Moja jest zdrowiutka
Pozdrawiam, Kuba
Mangusta - Wto Kwi 13, 2010 18:33
olotep, Sorgen dostanie zboża za darmo bo Pomidor był kiedyś jej wężem ale w razie czego nie będę za nie wołać jakiejś niebotycznej kwoty, bardziej mi zależy na dobrych domach niż na zysku.
byłam dzisiaj w schronisku i póki co na szczeście nic nowego nie doszło. był jakiś facet, chciał adoptować czerwonolice ale jak się dowiedział że trzeba je rejestrować to już zmienił zdanie
Anonymous - Wto Kwi 13, 2010 18:37
| Mangusta napisał/a: | | póki co na szczeście nic nowego nie doszło |
a kot? a kot?
zalbi - Czw Kwi 15, 2010 16:00
| Maja napisał/a: | Aksolotl bardzo ciekawy zwierzak. Jak możesz podrzuć zdjęcie jego lokum |
lokum aktualnie zdemontowane. została sama woda i szkło.
dno z kamieni "dojrzewa", przyklejone silikonem do styropianu. korzeń moczy się już tydzień w misce. teraz nie będę na razie wstawiac tych paści do zbiornika bo musimy skończyc remont mieszkania, żeby nie bawic się w demontowanie całego wystroju od nowa..
devilline - Czw Kwi 15, 2010 16:06
A trudny jest taki askolotl w obsłudze?
Maja - Czw Kwi 15, 2010 18:55
Wg mnie w ogóle Woda nie może być podgrzewana, potrzebują tylko filtru i jakiś korzeni. Rośliny też rzadko się stosuje, bo zjadają. Żywią się tym co większe ryby, jeśli ktoś ma gady to może też korzystać z np. mączników. Prezentują się natomiast genialnie, bo dość kosmicznie wyglądają.
Anonymous - Czw Kwi 15, 2010 18:58
Maja jakie masz plazy? Masz jakies rzekotki?
Maja - Czw Kwi 15, 2010 20:12
Mam parę dorosłych rzekotek zielonych. Piękne niunie lubią gadać z odkurzaczem i suszarką
Mangusta - Czw Kwi 15, 2010 20:19
używasz jakiegoś specjalnego sprzętu dla rzekotek? chodzi mi o więcej niż to co w standardzie się daje, tzn kabel grzewczy, lampa, termoregulator, bo właśnie strasznie mi się podobają rzekotki australijskie ale od kiedy padł mi arlekin z niewiadomych przyczyn to boję się że i z tymi sobie nie poradzę.
Maja - Czw Kwi 15, 2010 20:26
Ważna jest wilgotność. Z foggerem się boje u rzekotek, bo za bardzo mogą zagrzać wodę więc postawiłam na zbiornik ogrzewany kablem, a na część lądową na torf- mech (dobrze utrzymuje wilgotność). Jestem w trakcie robienia im nowego lokum i jak mi się tam zmieści to chciałam im wepchnąć mały wodospad, ale chyba się nie pomieszczę, bo jeszcze roślinki i jakaś kryjówka... Nad terra uv 2.0 dla roślin. Jak skończę terra to wkleję fotki.
Ogólnie marzy mi się piękne vivarium z żabkami, ale to plan przyszłościowy.
|
|
|