To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XIII

Nakasha - Nie Maj 06, 2012 17:47

Cytat:
mienie dwóch psów jest naprawdę super

O tak! :serducho:

http://s1190.photobucket....¤t=8d.jpg - łapka! :serducho:

http://s1190.photobucket....w¤t=8.jpg - śliczny portret. :)

http://s1190.photobucket....¤t=2c.jpg - jaki jęzor :lol:

http://s1190.photobucket....w¤t=1.jpg - ładne zdjęcie :) jaką stójkę robi :D

Mam pytanie, czy na dogtrekkingu psy muszą być na smyczy, czy mogą bez, ale w kagańcach? I czy jedna osoba może mieć ze sobą 2 psy?

Tess - Nie Maj 06, 2012 18:58

Z tego, co wiem, muszą być na smyczy. Jedna osoba może mieć max. 2 psy.

Ja do Złotego Stoku jeszcze nie jadę, ale wybieram się gdzieś w najbliższym czasie z sukami. :D Na razie myślę o pasie itd.

agacia - Nie Maj 06, 2012 19:36

Nakasha, jedna osoba może mieć 2 psy i muszą być prowadzone na smyczy. Najlepiej aby były w szelkach i na lince amortyzowanej zapiętej do pasa, ale nie jest to konieczność. Chociaż osobiście uważam, że jest to bardzo wygodne jak ma się wolne ręce. No i osobiście polecam pasy z paskami na tyłku, zwłaszcza jak ktoś ma psa który ciągnie :)
Nakasha - Nie Maj 06, 2012 20:55

Dzięki. :)

Chciałabym kiedyś pójść na coś takiego z psami. Ale czytałam, że psy ras dużych muszą mieć skończone 2 lata? To chodzi o ich stawy?

Z tygodniowego pobytu w domku nad jeziorem zostało mi... ponad 200 zdjęć. Byliśmy tam z rodzicami, moim rodzeństwem i siostrzenicą. Kamilek - braciszek - został uwieczniony na kilku fotkach. ;) Rodzice wzięli ze sobą swojego owczarka, Aresa. Piesio ma ok 4,5 lat.

Gryzienie się i gonitwy. :D

We 3:

We 2:

Reszta później. :P

sachma - Śro Maj 09, 2012 09:28

Muszę zostawić Lennego w hotelu dla zwierząt na weekend. W czwartek jestem tam umówiona żeby zobaczyć warunki i poznać tą babkę... Na co powinnam zwrócić uwagę po za podejściem do psa? Wiem że pewnie przy nas (Seba też jedzie bo tak jak ja po przejściach z tymczasem Dudzi - swoją drogą dalej mamy wyrzuty sumienia że mimo żółtej lampki, która się nam tam zapaliła zostawiliśmy psa u tej baby.. - ma sporo obaw co do hotelików) będzie cukierkowo... Wiem też że jeśli w trakcie pobytu Lennemu będzie tam źle to nam to pokaże, jednak mam jeszcze trochę czasu więc chcę dobrze wybrać...
Biała - Śro Maj 09, 2012 11:53

sachma, a u znajomych się nie da go zostawić?:( mam mega uraz do wszelkiego rodzaju psich hoteli
Sorgen - Śro Maj 09, 2012 14:35

Sprawdźcie czystość kojców, czy psy mają wodę, czy mają różny rodzaj chrupek (często właściciele przywożą swoją karmę a słyszałam że psy dostają to samo tanie gówno więc jak będą różne chrupki to znaczy że sypią to co ktoś zostawi). Jeśli psy wychodzą z kojców to zapytaj gdzie, z kim i na jakich zasadach. Najlepiej niech pokażą Wam miejsce gdzie psy biegają. Zapytaj czy mają weta dyżurnego gdyby coś się nagle stało. Możesz wspomnieć niby przypadkiem że pies wystawowy, bardzo drogi i że nawet go ubezpieczyłaś czy coś. Brzmi to głupio ale widziałam różnicę w traktowaniu psów kosztownych w hotelu a zwykłych kundelków :? Ja mojej suczy w hotelu klatkowym nie mogę zostawić bo ją znam i wiem że by sobie krzywdę zrobiła bez możliwości tulenia się do ludzia. W Krakowie miałam cudowną yoshi a teraz awaryjnie mam rodzinę w Tarnowie. Znajomi nawet po zostawieniu psa w dobrym niby hotelu mieli takie sobie atrakcje potem :/
sachma - Śro Maj 09, 2012 17:40

To hotel domowy, nie ma tam kojców - nie oddałabym Lennego do miejsca gdzie by go zamykali..
Ci ludzie mają kursy pierwszej pomocy, w razie czego wiozą psa do weta wskazanego przez opiekuna - wypełniłam kwestionariusz gdzie musiałam wypisać dane weta, wszystko na co pies jest uczulony, jego dietę, pory karmienia i liczbę posiłków, wypisać jego przypadłości, choroby i ew podawane leki.
Jedziemy na coś w stylu rozmowy kwalifikacyjnej - zanim przyjmą psa trzeba z nim do nich jechać, bo chcą go poznać, psy agresywne i suki z cieczką nie mają wstępu, muszę dostarczyć smycz obrożę, legowisko i jedzenie dla psa.
Babka rozmowę telefoniczną zaczęła od pytania czy pies jest agresywny, bo będzie mieszkał w stadzie w domu.
Psy które się nadają (nie są stare i niedołężne) wychodzą z nimi na spacery w mniejszych grupach, kilkugodzinne latanie po polach, psy mają dostęp do ogrodzonego ogrodu.
Robią zdjęcia na spacerach, tereny fajne, psy latające za piłką itd, jedne wolno, inne na smyczy.

Muszę Lennego oddać do hotelu, nie mogę go zabrać na własny ślub, a wszyscy, którzy mogliby się nim zająć będą z nami...

falka - Śro Maj 09, 2012 17:45

sachma, gdybyś chciała możesz u mnie zostawić psiaka tylko najpierw musielibyśmy sprawdzić jak się dogada z Cześkiem. Ostatnio mieliśmy kotka na tydzień i jedli z jednej miski więc groźny nie jest, ale nie wiadomo czy by się polubili.
sachma - Śro Maj 09, 2012 18:05

falka, chce miejsce w miarę blisko, bo te ostatnie dni będą szalone, a nie chce żeby Lenny długo siedział w obcym domu...
falka - Śro Maj 09, 2012 18:09

sachma, jasne, jak coś to się polecam na przyszłość :) udanego ślubu! :)
yoshi - Śro Maj 09, 2012 22:04

Straszna szkoda że nie będzie tej kopalni, bardzo spodobał mi się pomysł poprowadzenia trasy w ten sposób :)

Nie mogę się już doczekać :)
Zrobiłam badanie EKG Zorce przed zawodami, bo mała będzie szła ze znajomą, towarzysko, poza konkurencją. A zrobiłam jej to dla tego że czasami bardzo dyszy, ale nie na spacerach, nie podczas zabawy a wieczorami jak już leży, czy śpi. Znajomi zwrócili mi uwagę że mogą być to problemy z serduchem, ale osłuchanie i EKG nic nie wykryło. Za to pan wet. powiedział że bardziej podejrzewa jakieś problemy z podniebieniem. Więc pewnie przy okazji sterylizacji będziemy to podniebienie badać. Jedyne co mnie przeraża to to że ta lecznica jest strasznie droga (Therios z Myślenic), za sterylizacje Zorki powiedzieli mi 570zł :shock: Kiedy w Krakowie w też nie taniej lecznicy koszt sterylizacji to 250-400zł...(w niej cięłam wszystkie moje zwierzaki, i chciałam tam ciąć bo nigdy nie było żadnych komplikacji po zabiegu) I mam dylemat... nic będę dzwonić tu i tu i się wszystkiego dowiadywać. Na pewno nie chce Zorki usypiać dwa razy... A chciałabym jednak żeby jeden wet poprowadził całą sprawę gdyby okazało się że coś z tym podniebieniem jest nie tak :(

Nie wiem czy nie jestem przewrażliwiona, bo rozmawiając z lekarzem mówił również że to może być przez to że Zorka się u nas aklimatyzuję, że może być to jeszcze trochę stresowe. Jest z nami dwa tyg, tyle że przez te dwa tygodnie (więc stwierdził że już powinna być) tyle że mieszkała już w 4 mieszkaniach, u mnie, u znajomej 3 noce, na wsi 2 noce... u Michała 2 noce, i znów u znajomej u której teraz pomieszkuje zajmując się psem... więc tak biedna lata w te i wewte wiec może w cale jeszcze taka zaaklimatyzowana niestety nie jest...

a w ogóle łobuz się z niej robi straszny :) Więc planujemy zapisać się na szkolenie :) Do szkoły K9, za dwa tygodnie jedziemy na zajęcia zobaczyć co i jak, i czy nam się spodoba :) Kurde strasznie drogie to szkolenie, ale na razie bardzo mi się podoba z tego co wyczytałam, i z rozmowy telefonicznej itp.

Eruntale - Czw Maj 10, 2012 18:30

yoshi, ja o k9 takie sobie opinie słyszałam, na sobie przetestowałam i polecam Hittdog, są świetni, dali sobie radę z Beksą i niesamowicie nakręcili ją na pracę ze mną, a ledwo jeden kurs za nami ;) Jacek jest perfekcjonistą, za to Justyna spokojnie przyjmuje moje zawahania przy skręcaniu, bo ciągle zastanawiam się które to lewo a które prawo ;P
Biała - Czw Maj 10, 2012 21:19

Hittdog wg mnie najlepsza szkoła w PL ;)
yoshi - Czw Maj 10, 2012 22:29

ja podobnie o hittdogu różne opinie słyszałam :)
Myślę że to dotyczy każdej szkoły ;) I tego kto co preferuję ;) Zwolennicy 100% pozytywnych metod na pewno z K9 nie byli by zadowoleni.

Mi się na pewno spodobało to że szkolenie nie ma ograniczonej liczby godzin/spotkań. Szkoli się tam do skutku, i jak to pan powiedział nie wypuszczą bez zdanego egzaminu ;)

Wiem że Daria z WDT, od Chivasa szkoli się w K9, czy już skończyli bo niedawno chyba mieli egzamin. Wymieniłam z nią kilka wiadomości. Jeszcze Iwona też szkoli tam swoje psy, ale z nią nie rozmawiałam.

I z tego co Daria pisała nie traktują tam wszystkich psów tak samo, itp.
Przejedziemy się za tydzień i zobaczymy ;)
A i szkoła, szkołą, a instruktor - instruktorem ;)

Eru, Wy w hittdogu byłyście w przedszkolu? Wybieracie się na dalsze szkolenie? PT1? W jakiej jest cenie?
Widzę że spotkań mają dużo bo 24, ciekawe jaką cenę. Jak porównywałam to w szkole Canid jest 15 godzin za 560zł, w Alteri 14 godzin za 480zł, Canistic 8 godzin 700zł, w Akcencie 20godzin za 800zł. Tak sobie porównuję ceny :D hehehe
A w K9 nieograniczona ilość godzin za 1200zł