To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Pajączki ^_^

Lavi - Pią Kwi 02, 2010 20:15

Przyjrzę się, może coś zobaczę;)

A złapałam je w takiej pustej studzience. Raczej to jest beczka wkopana w ziemię i zasłonięta przykryciem ;DD

Mangusta - Pią Kwi 02, 2010 20:16

Lavi, też Cię wkręca zbieractwo krajowych? ;) świetna zabawa, a te nasze są równie ciekawe co i ptaszniki... to co masz faktycznie wygląda na kątnika domowego. daj mu dużo poziomej przestrzeni i sporo gałązek, one robią poziome sieci w koronach krzaków.

zuuzuushii napisał/a:
żył 9 lat.... na samicę był zbyt wątły, ale co ja tam wiem...

jak żył 9 to musiał być samicą ;)

zuuzuushii - Pią Kwi 02, 2010 20:17

hihi spoko, naprawdę mi się spodobał. Widziałam je już wcześniej ale nie byłam pewna czy nadają się dla mnie. Teraz już wiem. Są śliczne i nie rzucą mi się do gardła ^ ^ tak więc sądzę, że się skuszę...
Lavi, nie mam pojęcia co to za pająk, ale jest wielki i piękny^^

ps. Co wy robicie później z tymi krajowymi pająkami? ? ?

Mangusta - Pią Kwi 02, 2010 20:19

zuuzuushii napisał/a:
ps. Co wy robicie później z tymi krajowymi pająkami? ? ?
jak mi samiec dojrzeje to zyzusie rozmnożę i sprzedam jako "pseudo-czarna wdowa CB 2010" ;] resztę też mam zamiar rozmnażać. one mają o wiele bardziej rozbudowane zachowania od ptaszników i są niezwykle ciekawe w obserwacji...
Lavi - Pią Kwi 02, 2010 20:25

Mazoku, to jutro powywiercam dziurki w pudełkach i poprzekładam przez nie poziomo patyczki, żeby sobie uplotły sieci. W tamtym roku złapałam taką samicę w tym samym miejscu i kokon mi złożyła ;DD Ale potem wypuściłam, bo nie miałam pojęcia co z nimi robić.

Właśnie wkręciły mi się krajowe pajunki i chcę parę ciekawszych upolować :D

Mangusta - Pią Kwi 02, 2010 20:28

ja miałam swego czasu gigantyczne kątniki, dochodzące do 8cm z nóżkami a w piwnicy raz widziałam giganta który samego ciałka miał 2cm (chyba samica w ciąży). muszę kupić zapas pudełeczek na sosy i połapać tego więcej.

pamiętaj tylko by pająka nie dogrzewać, nasz kątnik w schronie padł bo oba pomieszczenia w egzotarium nie wietrzone dochodzą do 30 stopni.

Lavi - Pią Kwi 02, 2010 20:29

Postawiłam je na parapecie przy oknie. Są w pokojowej temp. bo ja póki co nie mam co dogrzewać z pająków. Dałam im po mączniku ale nie są zbytnio zainteresowane.
Chcę już skakuny i nasadkę do zdjęć macro ;DD

Mangusta - Pią Kwi 02, 2010 20:43

moje kątniki jadły szynkę nabitą na patyk do szaszłyka ;P
Lavi - Pią Kwi 02, 2010 20:45

Haha to jedzą takie rzeczy? :DD Nie wiedziałam.

Jutro jak im przemebluje wiaderka to coś wymyślę.
I pytanko: Są w stanie przegryźć plastik? Bo się zastanawiam nad tymi wieczkami plastikowymi od wiaderek...

Mangusta - Pią Kwi 02, 2010 21:10

Lavi napisał/a:
Są w stanie przegryźć plastik?
gdzie tam ;) takie rzeczy to ewentualnie u dużych ptaszników...
futrzasta - Pią Kwi 02, 2010 21:46

http://ulubiency.wp.pl/ka...,wiadomosc.html

zapraszam do przeczytania żenującego artykułu

Mangusta - Pią Kwi 02, 2010 22:23

to ja wyjaśnię, żeby nie było później problemów - listy nie ma, jest w trakcie stwarzania co znaczy, że póki co nie obowiązuje i można sobie kupować co się chce.

z brachypelmami jest faktycznie kłopot, bo znajdują się na citesie, ale ustawa określa, że obowiązkowi rejestracji podlegają ptaki, ssaki, gady, płazy i ryby z załącznika II, więc nie ma mowy o pajęczakach - co oczywiście nie przeszkadza policji w wysnuwaniu kolejnych bzdurnych oskarżeń i denerwowaniu kolejnych nieszczęsnych obywateli, którzy nie znają swoich praw. niestety także rzecznik praw obywatelskich wydaje się być konowałem, gdyż dostałam niedawno od niego pismo i wynika... no cóż, tyle że się na prawie nie zna. podstawowa zasada domniemania niewinności kuleje w Polsce jak patyczak z powyłamywanymi nogami.

nezu - Pią Kwi 09, 2010 13:34

Piękna mi w nocy wyliniała. :mrgreen: :serducho:
jokada - Pią Kwi 09, 2010 15:02

skakun w ogródku już się obudził ;)

tylko fotografia nędzna aż boli :/

Grucha - Pią Kwi 09, 2010 15:17

ładny ładny :) szkoda że słabe zdjęcie.
a ja się pochwale tym, że wczoraj po 1,5h polowania udało mi się złapać uciekiniera :D