To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XX

wilczek777 - Śro Maj 06, 2015 11:25

Sorgen pamiętaj żeby Delta dostawała ciut mniej takiej karmy bo szybko obrośnie tłuszczem jeśli tego nie spali na spacerach.
Ninek godziny czesania? To jest jakaś porażka nawet z ogolonymi szitami - teraz jeden jest w wersji bardzo skróconej ale i tak przy oczach i wąsy to jedna wielka masakra. O młodej nie wspominam bo robienie jej kitki doprowadza mnie do szewskiej pasji - jest źle obcięta i co chwilę kudły wychodzą więc...

Layla będzie dobrze ;) najgorsze jest linienie ale to wystarczy się spiąć i pozbyć się kudła a najlepiej przyoszczędzić oddać do groomera i dostać z powrotem ogarniętego psa. Moja koleżanka ma sucz w typie laba - niby nie powinno być tragedii w czesaniu a zawsze stara się mieć na okres linienia fundusz na grooming - omija wtedy czesanie dywanów (tego włosa nie da się za bardzo odkurzaczem) no i samego odkurzania jest o niebo mniej.

Nakasha - Śro Maj 06, 2015 12:27

Ale laby mają krótkie, sztywne włoski, które wszędzie włażą, a shelciaki, czy aussie, czy ogóle psy z niego dłuższą, miękką sierścią, mają raczej taki "puch". Nawet okrywowe jest miękkie. A to się łatwo zbiera. :) My czeszemy psy furminatorem co 2 dni no i odkurzamy i da się żyć. :)
wilczek777 - Śro Maj 06, 2015 13:09

Nakasha pies w typie ;) Ma dziwne kudły bo niby lab ale podszerstek fruwa - po czym te okrywowe włosy wypadają dramatycznie po prostu o.0
Gamabunta - Śro Maj 06, 2015 14:26

Mam kilka wątpliwości i potrzebuję porady psiarzy ze schroniskowymi pociechami.

Jak już odbędę rozmowy z rodzicami i uzyskam ich pełną aprobatę to chciałabym wziąć jakąś najbiedniejszą bide że schroniska. Tylko tak się zastanawiam, bo bardzo ważne jest to, żeby taki pieseł był w stanie zostać na kilka godzin sam w domu bez problemów takich jak wycie i demolka, to jedyne co na pewno nie może mieć miejsca w tym domu z racji zgryźliwych sąsiadów. Biorąc psa ze schroniska ktoś tam pracujący może mieć pojęcie jak ten pies się zachowuje sam w domu, skoro przebywa głównie w boksie? Kurcze, nie umiem tego dokładnie ubrać w słowa, mam nadzieję, że zrozumiecie główne przesłanie. :lol:

Layla - Śro Maj 06, 2015 14:41

Gamabunta, a może bida z DT? Tam można stwierdzić jak pies zachowuje się w domu.
Nakasha - Śro Maj 06, 2015 15:10

Gamabunta, ja również polecałabym "bidę" z DT. Najczęściej po 2 - 3 tygodniach psa w domu wychodzi jego "prawdziwy" charakter, czasami dość odległy od tego co psiak prezentował w schronie. Jeśli zależy Ci na tym, by miał pewne cechy psychiczne czy predyspozycje (np. nie miał lęku separacyjnego), to chyba najlepiej wziąć z DT.
wilczek777 - Śro Maj 06, 2015 15:50

Też polecam psiaka z DT tak jak dziewczyny wcześniej pisały. Inną opcja jest też psiak ze schronu który dopiero trafił np. po śmierci właściciela i wiadomo, że nie było z nim kłopotów.
Lama - Śro Maj 06, 2015 16:10

W którym tygodniu po kryciu można potwierdzić ciążę u suki?
wilczek777 - Śro Maj 06, 2015 17:04

Lama niektórzy robią dość wcześnie USG jakoś po 23 dniu bo wtedy jest już implantacja ale ja tam zawsze czekam dłużej bo są przypadki resorpcji płodów i inne komplikacje i można się cmoknąć z tą "ciążą". Podobny stosunek mam do robienia RTG żeby liczyć ile jest szczeniaków - stres dla suki a i tak przy porodzie może być inaczej zupełnie.

Czyżby Twój dobek był w drodze? Ja czekam ale brzusio jest mniejszy niż w poprzednich miotach więc zaczynam się liczyć, że nie dostaniemy szczyla. Wśród chętnych są na prawdę świetne domy siedzące w pasterstwie od dawna także trzeba się liczyć z opcją, że się 'ciut' rozczaruję.

Gamabunta - Śro Maj 06, 2015 17:19

Tylko właśnie nastawiłam się na schron, bo mam wrażenie, że tym z DT jest lepiej w zastępczym domu niż tym ze schroniskowego boksu. Chyba, że sprawa przedstawia się inaczej, bo w zasadzie nie znam się na tymczasowaniu zbytnio.
noovaa - Śro Maj 06, 2015 17:27

Gamabunta, w DT jest lepiej, dlatego pieski są "łatwiejsze" w nowych domach. A zwolnienie miejsca w DT, daje szansę dla innego psiaka w pilnej potrzebie, którego DT zmieści i również wstępnie przygotuje do adopcji.
Lama - Śro Maj 06, 2015 17:29

wilczek777 napisał/a:
Czyżby Twój dobek był w drodze?

No właśnie niby powinien być 23 dzień ciąży, ale cisza jak makiem zasiał. Umawiałam się 2 razy na spotkanie z babeczką, tzn. na konkretny dzień (miała mi zadzwonić, o której będzie miała czas)... i echo. Ogólnie przestaje mi się to wszystko podobać (w sensie hodowczyni, bo właścicielem suki jest inny facet) - ostatnio szukałam sobie sukcesów dobermanków z tej hodowli i znalazłam nazwisko hodowczyni - na liście dłużników ZKwP. Jeżeli akurat ta suka nie zaciążyła, to na pewno biorę szczeniora z innej hodowli, a jeśli zaciążyła, to już sama nie wiem, bo psy cudne i serce mówi, żeby brać tego naj...

Gamabunta - Śro Maj 06, 2015 17:58

noovaa, właściwie to o tym tak nie myślałam. Masz rację. Idę szukać adopciaka dla siebie. :P
Pućka - Śro Maj 06, 2015 19:30

Lama, po 21 dniu można już robić USG, daj chwile hodowczyni, może jeszcze nie robiła, znając życie jest zalatana. Ale myślę, że jeśli dłużej będzie milczała pomimo Twojego odzewu, to zrezygnowałabym, bo kontakt z hodowczynią jest bardzo istotny. A zdradzisz, jakie hodowle masz na oku?:)

A mi chodzi po głowie drugi rodek i to na całkiem poważnie, tylko kiedy.. :(

Lavi - Śro Maj 06, 2015 19:55

Widzę, że dużo alloszczurowych psiarzy się dopsić planuje :D Dołączam do nich, bo w końcu mój TŻ dał jasny sygnał, że mogę wybierać hodowlę w rasie, którą chciałam mieć :serducho: Czyli o ile wszystko dobrze pójdzie do Astro dołączy Cattle dog :mrgreen: