To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II

FaerielDeVille - Czw Cze 06, 2013 14:16

Albo całkiem biały z jakąś ciemną plamką na grzbiecie, jak Mynia miała ^^ A mój Pączek tak wyjaśniał, że ma grzbiet szary przetykany bielą. I chyba bardziej mi nie zjaśnieje, bo niedługo mu dwa lata stukną.
limomanka - Czw Cze 06, 2013 14:35

PaniCiurowa, husky jaśnieją do końca życia :)
Ebia - Czw Cze 06, 2013 14:45

Husky łączy się z każdym kolorem sierści i przy każdym kolorze sierści jaśnieje (jedne osobniki mniej, inne bardziej). Przy określaniu odmiany, nawet, jeśli pierwotny kolor całkiem zaniknie, nadal się go wymienia, np. black husky, aguti husky, russian blue husky. Dzięki takiemu nazewnictwu wiadomo np., jaki kolor sierści szczur niesie w genach, chociaż nie widać już tego na futerku :)
FaerielDeVille - Czw Cze 06, 2013 14:49

limomanka napisał/a:
PaniCiurowa, husky jaśnieją do końca życia

O, tego nie wiedziałam :D Myślałam, że do pewnego etapu. Myni do końca została ta plamka na grzbiecie i ani trochę nie zjaśniała już później.

Nakota - Czw Cze 06, 2013 14:59

limomanka, generalnie teddy rexa od rexa można rozpoznać po wąsach, czasem również po jakości skrętu futra. Niektórzy mówią, że teddy rex jest bardzo mięciutki i po tym można go poznać, ale udało mi się spotkać i szorstkie teddy rexy, więc uważam, że to nie taki oczywisty wyznacznik.
Cegriiz, dla mnie to niestandardowy hooded, spotted. Gdyby jego pas był równy przez cały grzbiet, łączył się z kolorem na głowie i szczur miałby całą głowę w kolorze (bez żadnych krawacików, białej brody, etc.) to wtedy można by mówić o poprawnym kapturku. Cap-stripem na pewno nie jest, ponieważ te znaczenie wywodzi się od cappeda, a capped ma kolor wyłącznie na głowie i odcina się zaraz za uszami. U Twojego szczura kolor sięga aż do łopatek, więc to wyklucza cap-stripa.
Ebia, z kolei dla mnie z Twojego opisu wygląda to na TR. Właśnie tak jak Ty opisuję ludziom wąsy TR - zakręcone wokół pyszczka, delikatnie go dotykające, ale będące jak prosty drucik. Skręt sierści TR zależy głównie od jakości futra w linii, ale i od samego osobnika. Bywają TR, które są obłędnie skręcone jak rexy, inne są tylko lekko pofalowane, a z kolei jest też grupa, która gdyby nie zmierzwiona sierść to mogłaby z powodzeniem udawać standardy - wszystko zależy, która odmiana (velveteen czy rex) zdominuje u konkretnego osobnika.

Ebia napisał/a:

- czym w takim razie różni się teddyrex od velveteena
- jak nazwać odmianę, u której w okresie dziecięcym wąsy są lekko skręcone, ale wraz z dorastaniem całkowicie się prostują

- wąsami, czasem skrętem i typem futra.
- velveteen. Wąsy młodego velveteena są pofalowane i prostują się z wiekiem. Dorosły velveteen ma wąsy bardzo podobne do standarda tylko troszkę powyginane.

Edyta820917 - Czw Cze 06, 2013 15:05

aha czyli zawsze będzie black husky ale to black stąd ,że ma(zostanie mu jakas plamka) tak to zrozumiałam :roll:
Jak będzie całkiem biały to też będzie fajowo :kciuki:

Ebia - Czw Cze 06, 2013 15:08

Edyta820917 napisał/a:
aha czyli zawsze będzie black husky ale to black stąd ,że ma(zostanie mu jakas plamka) tak to zrozumiałam :roll:
Nie. Będzie black husky, nawet, jak nie zostanie mu żadna plamka i będzie cały biały, albo ta plamka zostanie się koloru szarego (czarne hysky często najpierw szarzeją - "gubią" pigment stopniowo), bo taki gen niesie - czarnej sierści. Takie jest nazewnictwo.
Cegriiz - Czw Cze 06, 2013 16:36

Edyta820917, black - to kolor jaki występuje na szczurze gdy się wybarwi. Może to też być beż, fawn, agouti i inne. Standard określa rodzaj sierści lub uszu, znaczenie to te kolorowe plamy lub ich brak.

Czyli u Ciebie jest black - bo ma kolor czarny
Husky - bo tak wzór ma kolorowa łata (ta łata z czasem będzie jaśnieć)
Standard -od uszu i sierści

[ Dodano: Czw Cze 06, 2013 17:43 ]
Osobny temat:

Jaki to kolor:

Blue agouti ?

Edyta820917 - Czw Cze 06, 2013 16:59

dziękuje wam ślicznie za odpowiedzi, teraz stała się dla mnie jasność :wink:
Ale wy macie wiedzę -wow- z czasem może opanuje co i jak :kciuki:

jeszcze raz dziękuje :serducho:

mmarcioszka - Czw Cze 06, 2013 17:05

Cegriiz, bardziej cynamon niż agut ;)
Cegriiz - Czw Cze 06, 2013 17:17

Faktycznie, podoby taki do cynamona... Zapomniałam, ze taki kolor istnieje... :P
FaerielDeVille - Sob Cze 08, 2013 13:39

Lameras w końcu trafił do mnie.
Dumbo, to jest pewne. Ale czy na pewno lilac, tak jak twierdziła jego poprzednia pani? I cóż on ma na brzuszku? :wink:

Cegriiz - Sob Cze 08, 2013 14:30

PaniCiurowa, plama na brzuchu to berkshire, a zdjęcia przydały by się przy normalnym oświetleniu, myślę.
madziastan - Sob Cze 08, 2013 14:32

PaniCiurowa, znaczenie brzucha na pewno berkshire, a kolorek nie bardzo ^^
limomanka - Sob Cze 08, 2013 15:15

Taka plamka a'la Erwin :mrgreen: Śliczny pan :serducho: A kolor niech określą eksperci.