Archiwum - Pajączki ^_^
nezu - Śro Mar 31, 2010 11:39
Księżna ma od jakiegoś czasu zły humor.
Zniszczyła sobie pajęczynę, tak mnie dziś straszyła...
Walenie odnóżami w podłoże, szczerzenie się i pokazywanie spodu złej_zagniewanej_pajęczycy jest na porządku dziennym.
Od kiedy u mnie jest, je i jeszcze nie wyliniała. Jeśli wierzyć poprzedniemu właścicielowi, ostatni raz liniała 4 i pół miesiąca temu, wypadałoby więc zmienić tę skórę.
Może to stąd humorki?...
Boska jest.
Coraz bardziej lubię charakterne bestie, jeszcze trochę i sama się skuszę na poe.
Właściwie, to przed rozbuchaniem się na maksa GMS powstrzymują mnie tylko kłopoty finansowe...
Mangusta - Czw Kwi 01, 2010 19:29
a Poe zjadła dzisiaj swojego pierwszego mącznika. No cóż, a myślałby kto że to woli robactwo latające... tak czy siak pająk teraz bardziej przypomina brachypelmę niż nadrzewniaka
Lavi - Czw Kwi 01, 2010 20:17
A ja się coraz bardziej zastanawiam nad stadkiem maculat...
[Edit]
Złapałam dziś trzy wielkoludy krajowe + malucha
Jak porobie im foty to wrzucę i poproszę o pomoc w identyfikacji
zuuzuushii - Pią Kwi 02, 2010 19:20
w końcu znalazłam zdjęcia śp.Stefana, obiecałam, więc zamieszczam. Był/a świeżo po wylince później brązowiało mi pajęczysko. jakieś pomysły co to mogło być?
Podobno Ptasznik zebrowaty, ale to takie mocne podobno...

w ogóle tak jak czytam ten temat to zatęskniłam jednak za pająkami *_*
może zdecyduję się za jakiś czas na jakiegoś dla początkującej...
Mam nadzieję, że wtedy będę mogła na Was liczyć?
Mangusta - Pią Kwi 02, 2010 19:29
mi to wygląda na jakąś hybrydę brachypelmy, ale niech się wypowiedzą inni. ogólnie pająki płowieją pod wpływem promieni słonecznych. jaka była przyczyna śmierci, wiadomo? miałaś dobre warunki?
a ja złapałam na działce kolejnego pajączka - prawdopodobnie wałęsak z rodziny pogońcowatych, malutkie gówienko zapieprzające jak królik po koksie. wcześniej złapałam coś nieco większego ale okazało się dorosłym samcem, a mi taki niekoniecznie potrzebny...
zuuzuushii - Pią Kwi 02, 2010 19:37
Miał terrarium, wilgotne włókno kokosowe, żarcia pod dostatkiem -nie chciał jeść ostatnia jego wylinka była jakaś nieudana (część odwłoku mu została- i nawet ręcznie nie dało się tego zdjąć- pewnie to było przyczyną, mógł też mieć jakiegoś pasożyta (nie wiadomo czym go karmił poprzedni właściciel) albo śmierć naturalna- jeśli był samcem, to i tak przeżył dużo więcej niż powinien -żył 9 lat.... na samicę był zbyt wątły, ale co ja tam wiem...
Uwielbiałam łapać pająki na mazurach! Były pięknie wybarwione, jak klejnoty
Lavi - Pią Kwi 02, 2010 19:41
Ok mam foty tych, co złapałam. Wrzuciłam fotki takie, żeby było widać ich wielkość na tle wiaderka, w którym siedzą i na tle mojego palca. Niektóre foty są niewyraźne.
To jest kątnik domowy? A ten najmniejszy? Może ktoś dopatrzy się płci ;D
http://picasaweb.google.pl/zrobilamkupe/Krajowe#
nezu - Pią Kwi 02, 2010 19:46
zuuzuushii, Stefan wygląda jak ptasznik żebrowany, Aphonopelma seemanni, ale pewności to nie ma...
http://www.spidy.goliathu...manni-id37.html
zuuzuushii - Pią Kwi 02, 2010 19:55
Aphonopelma seemanni (Ptasznik zebrowaty czy żebrowany ?) tak jak myślałam, bardzo podobny. Najwięcej było głosów za tym właśnie.
Brakuje mi go, był bardzo łagodny, ale mało jadł mnóstwo biednych szarańczy się marnowało><
Zaproponowałybyście mi jakiegoś łatwego ale i ładnego pajączka na początek?
Mógłby robić dużo pajęczyny^^ Bo tamten się nie za bardzo z tym kwapił : )
Lavi - Pią Kwi 02, 2010 19:56
zuuzuushii, chromatopelma. Jest śliczna i niewymagająca;)
http://www.terrarium.com....escens-498.html
nezu - Pią Kwi 02, 2010 19:59
zuuzuushii, jeśli szukasz koniecznie naziemnego, to może chromkę? (Chromatopelma cyaneopubescens)
Robią dużo sieci, są pająkami naziemnymi, podobno ciekawe w obserwacji, nie wiem bo nigdy nie miałam, ale nie wykluczam że kiedyś sobie sprawię.
Jest kolorowy, to taka papuga w świecie pająków.
Niestety łatwo trafić na nerwowego osobnika, ale ich jad jest słaby no i daleko im do takich Haplopelm czy murinów z atakami.
<edit>
Hiehie, lavi mnie wyprzedziła.
Lavi - Pią Kwi 02, 2010 20:00
nezu, ważne, że o tym samym pomyślałyśmy
Ktoś wie co to za pajunki złapałam?:>
nezu - Pią Kwi 02, 2010 20:05
Lavi, chyba któryś kątnik (Tegenaria domestica, Tegenaria atrica?).
Lavi - Pią Kwi 02, 2010 20:09
Właśnie tak mi się wydawało. Obstawiałam na domestica... No nic, płci za nic nie mogę określić, bo nie umim
nezu - Pią Kwi 02, 2010 20:13
Przyjrzyj się nogogłaszczkom, dorosłe samce mają dobrze widoczne bulbusy.
Gdzie złapałaś swoje cuda?
|
|
|