To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Pajączki ^_^

nezu - Śro Mar 31, 2010 11:39

Księżna ma od jakiegoś czasu zły humor. :roll:
Zniszczyła sobie pajęczynę, tak mnie dziś straszyła...

Walenie odnóżami w podłoże, szczerzenie się i pokazywanie spodu złej_zagniewanej_pajęczycy jest na porządku dziennym.
Od kiedy u mnie jest, je i jeszcze nie wyliniała. Jeśli wierzyć poprzedniemu właścicielowi, ostatni raz liniała 4 i pół miesiąca temu, wypadałoby więc zmienić tę skórę. ;)
Może to stąd humorki?... :roll:

Boska jest. :serducho:
Coraz bardziej lubię charakterne bestie, jeszcze trochę i sama się skuszę na poe. :|
Właściwie, to przed rozbuchaniem się na maksa GMS powstrzymują mnie tylko kłopoty finansowe...

Mangusta - Czw Kwi 01, 2010 19:29

a Poe zjadła dzisiaj swojego pierwszego mącznika. No cóż, a myślałby kto że to woli robactwo latające... tak czy siak pająk teraz bardziej przypomina brachypelmę niż nadrzewniaka ;]
Lavi - Czw Kwi 01, 2010 20:17

A ja się coraz bardziej zastanawiam nad stadkiem maculat... :roll:

[Edit]

Złapałam dziś trzy wielkoludy krajowe + malucha :DD

Jak porobie im foty to wrzucę i poproszę o pomoc w identyfikacji :D

zuuzuushii - Pią Kwi 02, 2010 19:20

w końcu znalazłam zdjęcia śp.Stefana, obiecałam, więc zamieszczam. Był/a świeżo po wylince później brązowiało mi pajęczysko. jakieś pomysły co to mogło być?
Podobno Ptasznik zebrowaty, ale to takie mocne podobno...

w ogóle tak jak czytam ten temat to zatęskniłam jednak za pająkami *_*
może zdecyduję się za jakiś czas na jakiegoś dla początkującej...
Mam nadzieję, że wtedy będę mogła na Was liczyć?

Mangusta - Pią Kwi 02, 2010 19:29

mi to wygląda na jakąś hybrydę brachypelmy, ale niech się wypowiedzą inni. ogólnie pająki płowieją pod wpływem promieni słonecznych. jaka była przyczyna śmierci, wiadomo? miałaś dobre warunki?

a ja złapałam na działce kolejnego pajączka - prawdopodobnie wałęsak z rodziny pogońcowatych, malutkie gówienko zapieprzające jak królik po koksie. wcześniej złapałam coś nieco większego ale okazało się dorosłym samcem, a mi taki niekoniecznie potrzebny...

zuuzuushii - Pią Kwi 02, 2010 19:37

Miał terrarium, wilgotne włókno kokosowe, żarcia pod dostatkiem -nie chciał jeść ostatnia jego wylinka była jakaś nieudana (część odwłoku mu została- i nawet ręcznie nie dało się tego zdjąć- pewnie to było przyczyną, mógł też mieć jakiegoś pasożyta (nie wiadomo czym go karmił poprzedni właściciel) albo śmierć naturalna- jeśli był samcem, to i tak przeżył dużo więcej niż powinien -żył 9 lat.... na samicę był zbyt wątły, ale co ja tam wiem...

Uwielbiałam łapać pająki na mazurach! Były pięknie wybarwione, jak klejnoty :)

Lavi - Pią Kwi 02, 2010 19:41

Ok mam foty tych, co złapałam. Wrzuciłam fotki takie, żeby było widać ich wielkość na tle wiaderka, w którym siedzą i na tle mojego palca. Niektóre foty są niewyraźne.
To jest kątnik domowy? A ten najmniejszy? Może ktoś dopatrzy się płci ;D

http://picasaweb.google.pl/zrobilamkupe/Krajowe#

nezu - Pią Kwi 02, 2010 19:46

zuuzuushii, Stefan wygląda jak ptasznik żebrowany, Aphonopelma seemanni, ale pewności to nie ma...
http://www.spidy.goliathu...manni-id37.html

zuuzuushii - Pią Kwi 02, 2010 19:55

Aphonopelma seemanni (Ptasznik zebrowaty czy żebrowany ?) tak jak myślałam, bardzo podobny. Najwięcej było głosów za tym właśnie.
Brakuje mi go, był bardzo łagodny, ale mało jadł >< mnóstwo biednych szarańczy się marnowało><

Zaproponowałybyście mi jakiegoś łatwego ale i ładnego pajączka na początek?
Mógłby robić dużo pajęczyny^^ Bo tamten się nie za bardzo z tym kwapił : )

Lavi - Pią Kwi 02, 2010 19:56

zuuzuushii, chromatopelma. Jest śliczna i niewymagająca;)

http://www.terrarium.com....escens-498.html

nezu - Pią Kwi 02, 2010 19:59

zuuzuushii, jeśli szukasz koniecznie naziemnego, to może chromkę? (Chromatopelma cyaneopubescens)

Robią dużo sieci, są pająkami naziemnymi, podobno ciekawe w obserwacji, nie wiem bo nigdy nie miałam, ale nie wykluczam że kiedyś sobie sprawię. ;)
Jest kolorowy, to taka papuga w świecie pająków.
Niestety łatwo trafić na nerwowego osobnika, ale ich jad jest słaby no i daleko im do takich Haplopelm czy murinów z atakami. :P

<edit>
Hiehie, lavi mnie wyprzedziła. :mrgreen:

Lavi - Pią Kwi 02, 2010 20:00

nezu, ważne, że o tym samym pomyślałyśmy :DD

Ktoś wie co to za pajunki złapałam?:>

nezu - Pią Kwi 02, 2010 20:05

Lavi, chyba któryś kątnik (Tegenaria domestica, Tegenaria atrica?).
Lavi - Pią Kwi 02, 2010 20:09

Właśnie tak mi się wydawało. Obstawiałam na domestica... No nic, płci za nic nie mogę określić, bo nie umim :D
nezu - Pią Kwi 02, 2010 20:13

Przyjrzyj się nogogłaszczkom, dorosłe samce mają dobrze widoczne bulbusy. ;)
Gdzie złapałaś swoje cuda?