To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

Oli - Sob Mar 12, 2011 00:47

vioris napisał/a:
Co jeszcze mogę dać do akwarium oprócz tego?
przede wszystkim zmień akwarium na klatkę, akwa dla szczurów to bardzo złe lokum. no i szczur potrzebuje towarzystwa tej samej płci.
Asmena - Sob Mar 12, 2011 00:48

vioris, najlepsze, co możesz dać szczurkom (szczurkowi?...), to KLATKA. Absolutnie nie powinno trzymać się szczurków w akwarium.
Martuha - Sob Mar 12, 2011 19:57

A ja chciałam zapytać o ściółkę bawełnianą,kto jej używa ? Korci mnie żeby teraz kupić moim pannom,ale nigdy nie miałam,więc sama nie wiem :/ Interesuje mnie wszystko o niej :)
Pyl - Sob Mar 12, 2011 20:00

Martuha, było gdzieś już o tej ściółce, poszukaj. Sama jej używałam - dobra przesadziłam RAZ użyłam i nigdy więcej nie planuję. Zdecydowanie wolę ściółkę w kuwecie a Pylka tkała z niej gobeliny na prętach klatki. I w kuwecie nie było nic, na prętach połowa, a poza klatką druga połowa. Bez sensu.
Martuha - Sob Mar 12, 2011 20:17

Pyl, dzięki również te przeciw opinie też mile widziane :) A zaraz przeszukam cały dział :)
Oli - Sob Mar 12, 2011 20:38

Pyl napisał/a:
dobra przesadziłam RAZ użyłam i nigdy więcej nie planuję
to samo - ściółka była upychana między prętami, a to co zostało zasikane śmierdziało jak kompost. Poza tym kupy przelatują przez ściółkę. Według mnie może być urozmaiceniem jako np. alternatywa do siana (jeśli ktoś jest uczulony, czy boi się pasożytów), ale na pewno nie jako baza.
Martuha - Sob Mar 12, 2011 20:51

Dzięki dziewczyny w takim razie kupię ją tylko aby sobie gniazdo wyścielały :) Do tej pory używałam żwirku Benek,kiedyś trociny,a teraz zastanawiałam się nad ściółką bawełnianą albo żwirkiem drewnianym,w takim razie wypróbuję to ostatnie :)
agacia - Sob Mar 12, 2011 21:26

Ja jakis czas uzywala, drewnianego i on wprawdzie chlonal dobrze, ale pod wplywem wilgoci rozpadal sie na pylek, ktory potem szczury roznosily wszedzie. A sprac to z hamaka to masakra. Obecnie mam od 2 dni sciolke lniana z animalii i jestem zadowolona. Przede wszystkim to, ze nic sie nie wysypuje z kuwety, a i szczury sa zadowolone. Jej opis i opinie znajdziesz w temacie o sciolce dla koni. A i bardzo tania jest :) okolo 35zl za 15 kg.
Anomalia - Sob Mar 12, 2011 22:07

Mamo, te bawełniane czy lniane ściółki to jak dla mnie badziewie... Ceny jak z kosmosu, niby duża paczka a mało, do tego zapach jeszcze gorszy niż przy trotach...
agacia - Sob Mar 12, 2011 22:51

Nie wiem o jakiej lnianej mowisz, ale ja nie uwazam by ta ktora uzywam miala cene z kosmosu i bylo jej malo. Czy ty wiesz ile to jest 15kg sciolki? Tak kg a nie litrow.
Oli - Sob Mar 12, 2011 23:01

agacia, Anomalii chyba chodziło o ściółki bawełniane ;)
Anomalia - Sob Mar 12, 2011 23:06

Oli napisał/a:
agacia, Anomalii chyba chodziło o ściółki bawełniane

Dokładnie, źle napisałam. :wink:

agacia - Sob Mar 12, 2011 23:57

Pisałaś o bawelnianych czy lnianych, wiec... No ale niewazne, nie bede sie czepiac szczegolow ;)
Anonymous - Nie Mar 13, 2011 10:10

Martuha napisał/a:
A ja chciałam zapytać o ściółkę bawełnianą,kto jej używa ?
ja używałam i to przy ledwie 2 samicach a i tak się nie sprawdziła. Po pierwsze zapach mnie odrzucał, a zasikana już całkowicie. Nie jest wydajna nawet w 30% tak jak troty, czy wielbiona przeze mnie obecnie lniana. Z tego co pamiętam dziewczyny chodziły dobre 2 dni po prętach, bo się tej sciółki "bały" i nawet nie skończyłam opakowania, tak szybko zmieniłam. Sprawdziła się tylko w domku chłopaków ale wymieniana co 2-3 dni.
I nigdy więcej. poza miękkością nie ma żadnych plusów, moim zdaniem.

Anomalia - Nie Mar 13, 2011 11:16

A co myślicie o sianie?