To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XX

agacia - Wto Maj 05, 2015 09:55

Ninek, może dlatego, że ludzie nie traktują ich jak normalne psy, a do tego są brzydkie :P Chociaż jak byłam dzieckiem był w bloku jeden shih-tzu i na te czasy jedyny jakiego znałam i był traktowany normalnie i miał fryz jak na tą rasę przystało, czyli włosy do ziemi i kokardka na głowie. Ludzie mieli jeszcze 2 borzoje :serducho: Ale te pseudo shih-tzu opitolone na krótko wyglądają fatalnie.
Mao - Wto Maj 05, 2015 10:46

Wszystkie psy długowłose opitolone na krótko wyglądają moim zdaniem fatalnie. Yorki są piękne, ale te wystawowe.
wilczek777 - Wto Maj 05, 2015 10:53

Dałabym wszystko, żeby młoda była obcięta na krótko. Kitka co chwilę idzie w pizzzdu i muszę wiązać - wąsy są non stop mokre i kapie z nich po każdej przerwie na picie. NIGDY takiego psa... Mega problematyczne - na prawdę szelciak przy tym to przyjemność - to ma kołtuny co chwila.
Sorgen - Wto Maj 05, 2015 11:33

Laski zaproponujcie proszę jakąś karmę dla Comy. Hodowczyni mi średnio pomoże bo karmi barfem a miot odchowała na Royalu (jakoś się go brzydzę). Do barfa z różnych powodów nie mogę teraz wrócić więc szukam chrupek. Na Brit Care junior jagnięcina z ryżem klocki są takie sobie, raz ok, raz miękkie, raz prawie sraczka :/ Delta je to samo, u nie ok choć na Brit Care z łososiem i ziemniakami było lepiej. Wezmę jeszcze przez kilka dni te kloce pod mikroskop żeby sprawdzić czy coś radosnego, żywego Coma we flaku nie ma ale chrupek mam na jakieś 2 tyg. i muszę powoli szukać czegoś innego :/
Lavi - Wto Maj 05, 2015 11:37

Kingsmoor, TOTW? Ja karmię teraz Astro Lukkulusem i kupy są okej ale jest ich trochę więcej, bo karma ma sporo pulpy buraczanej i popiołu.
Karena - Wto Maj 05, 2015 11:42

agacia napisał/a:
Dla mnie shih-tzu są okropne i ten ich dziwny wyraz pyska :roll: Już yorki są ładniejsze :P Chociaż na wystawach wyglądają całkiem ładnie jak mają włosy do ziemi i oczek im nie widać :D

Mi shih-tzu nie odpowiada tylko z charakteru.

Ale mi się ogólnie podobają wszystkie 'brzydkie' rasy.
Teraz umieram na gryfoniki :serducho:

Ebia - Wto Maj 05, 2015 11:47

Karena napisał/a:
Ale mi się ogólnie podobają wszystkie 'brzydkie' rasy.
Teraz umieram na gryfoniki :serducho:
Mam tak samo jak Tyyyy :mrgreen:

Chociaż jakiś czas temu wpadły mi w oko gończe polskie, a ostatnio sznaucery miniaturki

agacia - Wto Maj 05, 2015 11:49

Jak jechaliśmy po pierwszą husky to pierwsze co na nas wyleciało to gryfoniki, małe i szczekliwe. Już się przestraszyliśmy, że trafiliśmy nie tam gdzie trzeba i będą nam chcieli wciskać to coś :roll: Nawet nie były takie złe, ale jechaliśmy po haszczaka, a nie po szczura :P Na szczęście husky też tam były i różne inne rasy też i chociaż Azja była cudownym psem to drugi raz bym w tej hodowli nie brała.
Sorgen - Wto Maj 05, 2015 12:06

Kurcze ten Kingsmoor na moje oko ma za mało mięsa i do tego jakoś mnie te fasole i inne strączkowe nie przekonują, TOTW mnie finansowo wykończy przy dwóch psach, teraz mi schodzi ponad pół kilo dziennie a Coma się dopiero rozpędza z ilością wchłanianej karmy. Niestety nie mam jak rozdzielać im jedzenia tak żeby Delta jadła swoje a Coma swoje.
Zastanawiam się czy nie podać im obu tego BC z łososiem tylko kurcze czy w nim nie jest za mało białka i tłuszczu dla szczyla?

Lavi - Wto Maj 05, 2015 12:14

Sorgen, Britem nie karmiliśmy, ale znajomi mówią, że karma spoko, że 80% mięsa i każdy pies, którego znam, a który na tym jest, fajnie się trzyma, ma lśniącą sierść i właściciele mówią, że kupska też super.
My teraz będziemy mieli kingsmoora z kaczką 4kg na testy, zobaczymy jak będzie się sprawować. Chociaż coraz częściej myślimy o TOTW, żeby była stała karma dla Astro.

katasza - Wto Maj 05, 2015 13:03

Moje jadly ponad rok brit care i bylo ok.

Zamowilam kolczatke swojemu psu....czuje sie okropnie, ale juz nie mam sily do tego gnoja.

Sorgen - Wto Maj 05, 2015 13:08

No właśnie Delt na BC z łososiem wszystko super, Coma jadła łososia mieszanego z Royalem starter i było git. Potem kupiłam BC junior dla dużycz ras i Del ok a Coma różnie. I nie wiem czy znowu kupić tego juniora i zobaczyć co się będzie działo, czy kupić z łososiem (tylko tam chyba białka i tłuszczu mało jak dla szczyla) czy szukać nadal innej karmy. TOTW u Delty sprawdzał się tak sobie, tzn. wszystko ok ale szału nie było więc wolę poszukać coś tańszego. Ehh gdzie te czasy jak człowiek nic nie wiedział, pies jadł byle co i było ok, odkąd mam Deltę to się normalnie doktoryzuję przy każdym worku karmy :/
katasza - Wto Maj 05, 2015 13:19

U mojego junior tez sie nie sprawdzal, wiecznie rzadkie kupy i baczyl tak ze nie dalo sie w pokoju wysiedziec. Szybko go przezucilam na 'dorosla' karme.
Lavi - Wto Maj 05, 2015 13:35

Sorgen, Na wsiach psy dalej jedzą co popadnie i niby jest okej. Tylko wtedy człowiek też nie robił badań psom, nie zwracał uwagi na ich kondychę i nie widział problemów przy śmieciowym żarciu. Zauważyłam, że u mnie na wsi wszystkie burki karmione odpadkami ze stołów żyją stosunkowo krótko jak na psa (oczywiście dochodzi też trzymanie na dworze). No i ich kondycja też daje wiele do życzenia. Mimo terenów przydomowych, gdzie biegają luzem, większość jest zapasiona i ledwo zipie, zawsze z wywieszonym jęzorem (więc pewnie i serducha niedomagają).
Wiadomo, o wiele łatwiej by było dla nas, jednak cieszę się, że właściciele psów racjonalnie dobierają swoim czworonogom pokarm i pomimo trudów w doborze to dla psiaków wychodzi na dobre :D Astro przy końcu worka z karmą nie chce już jej jeść. Na początku zjadał Lukkulusa nawet jako smaki na treningu, tak mu podpasował. Teraz póki karmy nie poleję olejem z łososia to jej nie tknie.
Podobno Acana z jagnięciną zmieniła swój skład, na facebooku widziałam, że teraz skład ma się przedstawiać następująco: MIĘSO (70-85%), ORGANY (10-15%), SZPIK, CHRZĄSTKI (5-10%)

agacia - Wto Maj 05, 2015 13:59

Sorgen, a ile pieniędzy jesteś w stanie zapłacić za worek?

Moje już prawie dojadły Nutre i teraz im została resztka wymieszana z Lukullusem, a potem już samego Lukullusa będą dostawać. Ciekawa jestem jak na nią zareagują.