Leczenie - Objawy neurologiczne - zapalenie mózgu, wylew
Nisia - Pon Cze 09, 2008 14:12
Ciekawam na jakiej podstawie on stwierdził wirusowe...
Anonymous - Pon Cze 09, 2008 14:17
anram3 napisał/a: | Weterynarz powiedział, że wirusowe. A zapalenie wirusowe jest gorsze niz to opisywane w tym watku czy bedzie łatwiej wyleczyć? | Czy zapalenie jest wirusowe, bakteryjne czy pierwotniacze można oczywiście ustalić, ale takich badań wet nie robi. Ja sie nie spotkałam. Zatem wiedziec na pewno nie może po zwykłym badaniu. Zapalenia tu opisywane są róznorakiego pochodzenia. To jakie jest zapalenie najlepiej widac po reakcji na leki. Najłatwiej leczyć bakteryjne (Borgal, Bactrim, itp).
anram3 - Pon Cze 09, 2008 14:19
To mój pierwszy szczurek i w sumie mało sie znam. Weterynarz obejrzał go, zajrzał do uszek i oczek. Powiedział, że to wirusowe zapalanie mózgu (zwrócił uwage, że to może byc również wylew lub nowotwór ale wtedy droga leczenie jest bardzo podobna) i podał mu steryd, żadnych specjalistycznych badań nie było.
anram3 - Pon Cze 09, 2008 14:22
Viss napisał/a: | anram3 napisał/a: | Weterynarz powiedział, że wirusowe. A zapalenie wirusowe jest gorsze niz to opisywane w tym watku czy bedzie łatwiej wyleczyć? | Czy zapalenie jest wirusowe, bakteryjne czy pierwotniacze można oczywiście ustalić, ale takich badań wet nie robi. Ja sie nie spotkałam. Zatem wiedziec na pewno nie może po zwykłym badaniu. Zapalenia tu opisywane są róznorakiego pochodzenia. To jakie jest zapalenie najlepiej widac po reakcji na leki. Najłatwiej leczyć bakteryjne (Borgal, Bactrim, itp). |
Własnie żadnych specjalistycznych badań poza obejrzeniem szczurka nie było. Wet mu przepisywał Bactrim ale na innym forum wyczytałam, że Bactrim to nie jest antybiotyk. Stad moje wątpliowści.
Anonymous - Pon Cze 09, 2008 14:29
anram3 napisał/a: | żadnych specjalistycznych badań nie było. | to znaczy, że tylko założył, że to wirusowe.
Skoro szczur dostał i steryd (steryd daje kopa organizmowi, żeby walczył) i antybiotyk, a konkretnie Bactrim (zwalcza bakteryjne zapalenia i zakażenia), to podał zestaw leków najczęsciej podawany na ta chorobę. O grupie leków (Borgal, Bactrim, Biseptol):
Cytat: | Wszystkie 3 leki posiadają substancje czynne: trimetoprim, sulfametoksazol.
Wskazane przy chrobach dróg oddechowych, zapaleniu płuc.
Bactrim i Biseptol są w płynie, syropie. Podajemy dopyszcznie.
Borgal jest iniekcyjnym zamiennikiem w/w.
Dawkowanie dopyszcznie: 0,3 ml na ok. 250g masy ciała. Na 500g szczura ok. 1 ml. |
http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=282
anram3 - Pon Cze 09, 2008 14:37
[quote="Viss"] anram3 napisał/a: | żadnych specjalistycznych badań nie było. | to znaczy, że tylko założył, że to wirusowe.
Skoro szczur dostał i steryd (steryd daje kopa organizmowi, żeby walczył) i antybiotyk, a konkretnie Bactrim (zwalcza bakteryjne zapalenia i zakażenia), to podał zestaw leków najczęsciej podawany na ta chorobę. O grupie leków (Borgal, Bactrim, Biseptol):
Cytat: | Wszystkie 3 leki posiadają substancje czynne: trimetoprim, sulfametoksazol.
Wskazane przy chrobach dróg oddechowych, zapaleniu płuc.
Bactrim i Biseptol są w płynie, syropie. Podajemy dopyszcznie.
Borgal jest iniekcyjnym zamiennikiem w/w.
Dawkowanie dopyszcznie: 0,3 ml na ok. 250g masy ciała. Na 500g szczura ok. 1 ml. |
Dziekuje, poczytam sobie. Jak mówie moje wątpliwości wzbudził fakt, że przeczytałam, że Bactrim nie jest antybiotykiem.
PALATINA - Pon Cze 09, 2008 16:15
Bactrim należy do sulfonamidów, ale wykazuje działanie przeciwbakteryjne takie jak wiele antybiotyków, więc wszystko jak najbardziej oki.
Steryd to podstawa w leczeniu zapaleń mózgu. Działa przeciwzapalnie, więc jeśli objawy sa skutkiem toczącego się zapalenia, to po podaniu sterydu powinny się złagodzić.
Jeśli jednak steryd nie powoduje żadnej poprawy, to bym przerwała jego podawanie.
Na własnym przypadku mogę dodać, że:
u mojego Dzioszki leczenie nie dawało żadnych skutków przez 3 tygodnie. Już straciłam nadzieję, że ogon z tego wyjdzie, ale jednak dał radę przezwycięzyć chorobę.
Więc bądź dobrej myśli, nawet jesli nie będzie widać poprawy przez pewien czas!
Warto tez podawać nootropil, witaminy z grupy B, wg niektórych wetów także wit A+E - zapytaj o to swojego lekarza.
Trzymam kciuki!
Fea - Pią Sie 15, 2008 02:02
Mam pytanie, które może się wydać głupie, ale chcę wiedzieć wszystko. Lovis najprawdopodobniej ma zapalenie mózgu albo jakieś inne schorzenie neurologiczne, nie potrafię tego zdiagnozować do końca, ale objawy identyczne z wyżej opisanymi. Wmuszam jej biseptol do dzioba. Co jakiś czas mała mocno pozgrzytuje ząbkami, brzmi to jak piłowanie łańcucha i boję się, że coś ją boli. No i właśnie taki myk - czy zapalenie mózgu boli? Czy przy biseptolu mogę jej jeszcze podawać coś przeciwbólowego, choćby ten panadol w syropie dla dzieciaków? Mała mi odmawia współpracy przy karmieniu i pojeniu i chciałabym zniwelować wszystkie czynniki, które mogą negatywnie wpływać na jej stan, w tym psychiczny, bo już obie dostajemy kręćka.
marhef - Pią Sie 15, 2008 04:29
Fea, zacytuję wypowiedź Nisi z tematu o bólu u szczurków ( http://forum.szczury.biz/...p?p=87944#87944 )
Cytat: | ...szczurki z zapaleniem mózgu czasem nawet tracą z bólu przytomność.
Ale też wierzę, że sterydy, które dostają, cos pomagają. Choć wiadomo, to jest pewnie jak z bólem nowotworowym. Troche go leki przyćmiewają, ale nie do końca. |
i dalej:
Cytat: | Kiedy moja Fatka miała guza mózgu tak włąśnie trykała. Wetka, na informację o tym, powiedziała: no tak, główka bardzo boli. |
Fea - Pią Sie 15, 2008 05:55
Argh, to paskudnie, miałam nadzieję, że nie boli... Ale dzięki, jakoś mi to umknęło. A czy ktoś może wie coś więcej o panadolu w takich przypadkach?
Lovis wreszcie zaczęła pić, rąbie jogurt ze strzykawki aż miło. Cieszę się jak głupia. Wcześniej tym samym sposobem wcisnęłam w nią biseptol, toteż mam mikrą nadzieję na poprawę.
Anonymous - Pią Sie 15, 2008 07:58
Fea napisał/a: | A czy ktoś może wie coś więcej o panadolu w takich przypadkach? | Panadol dla dzieci, w płynie. Mniej więcej kropla na 100g. Działą kilka godzin, więc moźna podać rano i wieczorem, no chyba, źe widzisz, źe boli wcześniej.
Najlepszy jest metacam, bo działą 12h, ale to tylko u weta dostaniesz.
marhef - Śro Sie 20, 2008 22:29 Temat postu: Bardzo szybko postępujące objawy neurologiczne Jeszcze półtorej godziny temu Zuza chodziła normalnie, potem przyszło chodzenie na sztywnych tylnych łapkach, później lekko ją przekrzywiło na jedno stronę, po chwili doszły zaburzenia równowagi i skrzywienie główki, teraz nie trzyma się już na przednich łapkach i odpycha tylnymi, a je tylko w pozycji leżącej i jest sflaczała.
Do dyspozycji mam jedynie vibovit i Biseptol, tyle że otwarty chyba ze dwa lata temu.
Jakieś sugestie na szybko?
Weta niet niestety.
edit/
W tej chwili mała je w takiej pozycji:
edit 2
Zuza jest również dość mocno pobudzona i nerwowa.
Anonymous - Śro Sie 20, 2008 22:42
marhef, wiesz co to. Biseptol możesz jej podać, jeśli data do spożycia jest ok. I jeśli lek nie stał w słońcu itp. Nootropil masz? Vit. C i B compleks możesz podać. A jutro rano pierwsza rzecz to wet i steryd.
Layla - Śro Sie 20, 2008 22:50
marhef, natychmiast podaj jej ten biseptol. Nie martw się. że dawno otwarty. Kciukam! I koniecznie steryd!
marhef - Śro Sie 20, 2008 22:50
Biseptol ważny do 2009 roku.
Niestety, nie mam ani Nootropilu, anie B complex, C też brak
Viss napisał/a: | wiesz co to |
Ale tak szybko? Godzina i takie objawy prawie znikąd?
|
|
|