To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki X

yoshi - Pon Sty 17, 2011 19:57

Sysa napisał/a:

Nie wiem czy ktokolwiek bierze tutaj cokolwiek do siebie. Widzisz, ja przykładowo piszę teraz z Tobą, za chwilę przełączę stronę i mam w pupie tę rozmowę. To taka forma rozmowy, która w moim realnym życiu nie ma znaczenia. I myślę, że większość osób tu tak ma, więc nie demonizuj. Bo demonizujesz, w ten typowy forumowy sposób przypisujesz słowom jakieś dna, podteksty, głębie, uczucia nie z tej ziemi. Siłą próbujesz udowodnić, że się przejmujemy nadto, mimo że nic na to nie wskazuje, a tym samym w jakiejś internetowej formie możesz się kogoś "czepnąć". ;)

Witaj w moim świecie, mienia w pupie. Tyle że ja proszę o jedno proste wyjaśnienie, w stosunku do kogo/czego nie podanie ilości osobników w klasie jest według Ciebie nie fair, cała reszta którą drążysz jest dla mnie mało istotna. Więc skupmy się na tym "nie jest do końca fair" i doczytaj do końca.

Sysa napisał/a:

A moich słów "nie fair" poproszę cytat. :] Bo tutaj do mnie (pozwól, że jednak tak napiszę, bo hej! to niewątpliwie do mnie) pijesz, że używam słowa, które jest złe i blablabla, a tak naprawdę to go nie użyłam. Więc jak dla mnie robisz aferę nie wiadomo z czego lub też ze słów siłą wepchniętych pod moje złotopiśmienne palce. ;P

proszę post z dzisiaj, daleko się nie naszukałam (hmmm ta sama strona)

Sysa napisał/a:

Zauważyłam tylko, że Lenny był sam w swojej rasie i tyle. Bo uważam, że podawanie samych wyników nie jest do końca fairnawet jeśli pies jest super. A nie wiem jaki jest Lenny, bo nie znam wzorca pudli. Wiem, że mi się podoba.

Sysa napisał/a:

Hahaha, a tak poważnie to "apeluję o spokój" i skończmy. Zerknij tylko, że nigdzie nie używam stwierdzenia, że to "nie fair do kogoś" (sprawdzałam tu tajms) i tyle.

wiem że nie użyłaś stwierdzenia, że to "nie fair do kogoś", dlatego po tym że napisałaś
Sysa napisał/a:
nie jest do końca fair
, pytam się do kogo jest według Ciebie to nie do końca fair, bo jak napisałam wcześniej, uważam że coś (w tym przypadku nie napisanie stawki w klasie) nie może być nie fair w stosunku do niczego, tylko raczej zawsze coś jest nie fair w stosunku do kogoś lub czegoś.

dla mnie jasne, z chęcią poznam odpowiedź i zakończę dyskusję :)

A dodatkowo :D Mam gościa, przez min. którego nauka ciężko mi idzie (i przez to że wszystko lepsze byle nie książki...)

Tu Toudiś w czasie po spacerkowatym wylegiwaniu :D

i z drugiej strony łóżka Huxley

a to już nie z dnia dzisiejszego :D ale cóż...

Tess - Pon Sty 17, 2011 20:11

No, ja uważam, że to nie do końca fajne, bo jak masz jednego psa w stawce, to niezależnie czy jest super, czy niekoniecznie, zazwyczaj tytuły dostaje. Chyba, że jest mega nie taki jak trza. (Nie nawiązuję tutaj w żaden sposób do Lenny'ego, żeby nie było. :P )
Podoba mi się, że często w sportach jest to rozwiązane tak, że żeby jakiś tytuł zdybyć trzeba mieć stawkę, klasyfikowane muszą być co najmniej 3 psy. To jest fajne. Oczywiście jak jest jeden to wygrywa, ale nawet jeśli ma mega słitaśny wynik to jakiegoś tam tytułu nie zdobywa.

A co do wystaw jeszcze. Najlepsi są sędziowie, którzy nie mają pojęcia o rasie, którą oceniają, a takich jest pełno na każdej wystawie. :lol:

Sysa - Pon Sty 17, 2011 20:19

Off-Topic:
A więc dobrze. Użyłam tego zwrotu, nie zwróciłam uwagi, już wyjaśniam.
Otóż wbrew wszystkim maniom tutaj panującym, nie chodziło tylko i wyłącznie o Lenny'ego (choć tak, w tym przypadku o niego też), bo wszyscy mu zazdroszczą, tylko o ogół wystawców.
Do kogo uważam, że to nie fair? Do innych wystawców i do osób, którym się chwalimy bałwochwalczo. Inaczej brzmi "mój pies miał milion psów w konkurencji i zdobył Boba", a inaczej "zdobył boba (w myślach, "bo był sam")". Bo często jest tak, że boba w Polsce zdobywa "byle przedstawiciel rasy", bo był sam. Czy to się komuś podoba czy nie. Dla mnie to niesmaczne. Ot co.
Prawo do swojego zdania chyba mam?
Może to też być nie fair w stosunku do mnie, o ile bardziej Cię to zadowoli. Hahahaha. Skąd pomysł w ogóle, ze mogę się za alloszczurowiczów wypowiadać.. Pysznie.

A tak BTW.
Ktoś w ogóle zauważył, że Lenny mi się podoba?
Czy tylko kłótnie będziecie robić z nudów rozczłonkowywując każde moje słowo na kawałki? Ja mam inne zajęcia, naprawdę. :roll:

Cieszę się Yoshi, że zaczęłaś taką wagę przywiązywać do języka polskiego. Już? Dość wyjaśniłam?

yoshi - Pon Sty 17, 2011 20:32

Off-Topic:
sysa dlatego to zaczęłam, bo wydało mi się śmieszne stwierdzanie że jest to nie fair, konkretnie na forum o szczurach, bo jak najbardziej rozumiałabym coś takiego właśnie na forum o rasie, gdzie tam zgodzę się z Tobą zupełnie, inni mogli by się czuć pokrzywdzeni. Ale tutaj, czy to ważne ile psów było w klasie?

Przyznaję może że trochę to podkręciłam, i specjalnie "rozczłonkowałam" Twoje słowa, tym samym potwierdzając tylko swoje przekonania. W moich oczach ta dyskusja, jakże mało znacząca dla nas obu, jest oddaniem tego jak to właśnie na forum działa ;)

I jak najbardziej prawo do swojego zdania mieć możesz ;D i Ci go nie odbieram.

I ja równie dobrze zdaje sobie sprawę jak to na wystawach jest, że ciężej uzyskać tytuł w stawce na ileś naście, kilkadziesiąt psów ;) Że wybierając wystawy gdzie jest mało rywali łatwo można uzyskać tytuł nawet interchampiona dla mało ciekawego psa (mówię to na podstawie wystaw i śledzenia wyników bullterrierów)

Anonymous - Pon Sty 17, 2011 20:37

ale telenowele robicie;p
Sysa - Pon Sty 17, 2011 20:45

Off-Topic:

Yoshi, dla mnie jest to istotne, bo interesuję się kynologią i nie widziałam nic zdrożnego w spytaniu o to w temacie o psach.
Dla mnie to takie podejście "super hodowli" w Polsce, gdzie właśnie tak się pisze o sukcesach swoich psów. Byle wyszło jak najładniej na papierze, a rzeczywistość swoje. Ale skoro Sachma i Babyduck wyjaśniły jak to jest w rasach mało popularnych (choć naprawdę byłabym wdzięczna za przykłady na talerzu, bo szukać czasu nie mam) to ok, dla mnie jest już wszystko jasne i tym bardziej nie rozumiem czemu się nie chwalić, że pies nie dość że coś zdobył, to w takich warunkach.
W ogóle dowiedziałam się paru ciekawych rzeczy, nie jestem na moim pytaniu stratna.

Jedynie się uniosłam (nazwijmy to tak), bo sugerowanie komukolwiek zazdrości w temacie ukochanych psów, to dla mnie przegięcie. Zwłaszcza, że o takiej zazdrości to co najwyżej można w przypadku Lenny'ego mówić w pudlach, a nie na zasadzie "Ty masz kundla, ty masz kundla pudla, ty masz takiego beznadziejnego onka, zazdrościcie mi na bank".

Jestem zniesmaczona naszą lekcją pokazową "wpływ forów na życie w społeczeństwie". :-P

marla, przydałby się podkład muzyczny!

sachma - Pon Sty 17, 2011 21:22

Tess napisał/a:
A co do wystaw jeszcze. Najlepsi są sędziowie, którzy nie mają pojęcia o rasie, którą oceniają, a takich jest pełno na każdej wystawie. :lol:

takiego spotkałam raz i byłam przerażona..

Sysa napisał/a:
"mój pies miał milion psów w konkurencji i zdobył Boba", a inaczej "zdobył boba (w myślach, "bo był sam")"

i tu błąd myślenia, bo to czy miał konkurencję czy nie, nie ma większego znaczenia, bo jakby nie zasługiwał to by nie dostał, nie ważne czy był by sam czy nie.

Cytat:
Bo często jest tak, że boba w Polsce zdobywa "byle przedstawiciel rasy", bo był sam.

moim zdaniem, czasami, a nie często :roll:

dodam tylko że na stronie Lennego stawkę piszę, tak jak i na pudlowym forum - czyli tam gdzie te wyniki się liczą i są czymś więcej niż "ale jestem szczęśliwa! dzielę się z wami moim szczęściem!" bo tak traktuje ten temat ;)

Cytat:
bo sugerowanie komukolwiek zazdrości w temacie ukochanych psów, to dla mnie przegięcie.

dla mnie przegięciem jest sugerowanie że wprowadzam wszystkich w błąd i chwale się nie zasłużonymi osiągnięciami mojego psa, również sugerowanie oszukiwania jest dla mnie przegięciem - kto zaczął ? no na pewno nie ja :roll:

[ Komentarz dodany przez: babyduck: Pon Sty 17, 2011 21:42 ]
Wycięłam złośliwości.

babyduck - Pon Sty 17, 2011 21:32

Wycięłam bluzgi. I temat zamykam chwilowo karnie.

Marla, otrzymujesz ostrzeżenie za wulgaryzmy i wyzywanie użytkowników.
Pixel, otrzymujesz ostrzeżenie za jawne prowokacje i nabijanie się z zasad panujących na forum.

babyduck - Czw Sty 20, 2011 10:25

Otwieram i proszę o dyskusję na poziomie.
sachma - Czw Sty 20, 2011 10:46

trochę Lennego z wystawy w Gdańsku

reszta zdjęć z wystawy : http://s995.photobucket.c...2011/?start=all

a dążę do tego żeby Lenny wyglądał tak :

ta suka jest pięknie przygotowana :)

Journey - Czw Sty 20, 2011 14:45

Kapsel był dziś na kontroli u weterynarza, a później w agencji aktorskiej dla zwierząt. Zdobył serca wszystkich pracowników, statystów, aktorów i... ochroniarzy. Być może los się do malucha uśmiechnie i Kapsel zagra w filmie :) Podczas podróży tramwajem i autobusem zachowywał się doskonale, a na smyczy chodzi idealnie - przy nodze, nie ciągnie, świetnie nawiązuje kontakt wzrokowy. Robi bardzo duże postępy. :serducho:
quagmire - Czw Sty 20, 2011 15:03

Journey, cudownie :mrgreen: :serducho:
Tygrys - Czw Sty 20, 2011 15:09

Journey, super!
Daj znać w którym filmie jak co :P

Sysa - Czw Sty 20, 2011 22:47

Może to głupie pytanie.. Ale czy Lenny ma więcej futra niż suczka czy pudle różnią się odcieniem skóry? :oops:

Lenny pięknie się ustawia!

pituophis - Czw Sty 20, 2011 23:39

Cytat:
Podoba mi się, że często w sportach jest to rozwiązane tak, że żeby jakiś tytuł zdybyć trzeba mieć stawkę, klasyfikowane muszą być co najmniej 3 psy. To jest fajne. Oczywiście jak jest jeden to wygrywa, ale nawet jeśli ma mega słitaśny wynik to jakiegoś tam tytułu nie zdobywa.

W sportach psy konkurują w kategoriach innych niż rasa i zawsze się tę stawkę uzbiera. Dla rzadkich ras wymóg wystawiania nawet w tak małej stawce byłby absurdalny, jeśli np. jest 1 -2 sztuki czegoś tam w Polsce. Jeśli kupiłbym przykładowo duże podengo, nie mógłbym wystawiać go nigdzie poza Portugalią, bo poza jej granicami jest może kilka osobników :roll: Zupełnie bez sensu.