To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Zachowanie, psychika i oswajanie - Oduczanie złych nawyków, wychowywanie szczurów

Anonymous - Czw Paź 23, 2008 08:28

Layla napisał/a:
Ten rozrabiaka nie rozumie, że kolega dostaje nagrodę za grzeczność.
gwoli ścisłości, nagradzany tez nie wie, że jest nagradzany i z pewnością nie wie za co. Kurde, to są zwierzęta, one nie myślą jak ludzie, nie abstrakcyjnie.
NMR napisał/a:
Tak samo ścianki działowe
jak nie chcesz, żeby gdzies wchodziły, to zabezpiecz to miejsce tak, aby wejśc faktycznie nie mogły. Widać twoje prymitywne blokady nie działają, a to przeciez twoja odpowiedzialność, nie szczurza mądrość ma je trzymać zdala od niebezpieczeństw. ;)

I jeszcze jedna, podstawowa sprawa. Szczury to zwierzęta niezwykle ciekawskie, ich głównym zajęcie jest ekspoloracja terenu. Nie oduczysz ich ciekawość, nie oduczysz ich chęci eksploracji. Jak szczur się zorientuje, że z łózka/itd da sie zejść, to będzie schodził, będzie próbował i koniec. Twoim zadaniem jest stworzyć bariery nie do przejścia, jeśli jakis teren ma byc dla nich niedostępny.
Jest cały temat o zabezpieczaniu mieszkania/pokoju/terenu, przeczytaj go i skorzystaj z tamtych rad.

NMR - Pią Paź 24, 2008 20:50

Viss napisał/a:
Kurde, to są zwierzęta, one nie myślą jak ludzie, nie abstrakcyjnie.

A podobno szczury jednak myślą abstrakcyjnie i do tego mają zdolność metapoznania ;)

Viss napisał/a:
I jeszcze jedna, podstawowa sprawa. Szczury to zwierzęta niezwykle ciekawskie, ich głównym zajęcie jest ekspoloracja terenu. Nie oduczysz ich ciekawość, nie oduczysz ich chęci eksploracji. Jak szczur się zorientuje, że z łózka/itd da sie zejść, to będzie schodził, będzie próbował i koniec. Twoim zadaniem jest stworzyć bariery nie do przejścia, jeśli jakis teren ma byc dla nich niedostępny.

W tej chwili szczurki biegają sobie w kuchni, bo ja najłatwiej było przystosować (trzy szczeliny za szafkami + szczelina pod drzwiami). Pokój musi poczekać. No i znalazłam Ferciocha na ponadmetrowym stoliku kopiącego w kwiatku. He he....... Ciekawe na co jeszcze wpadnie i z czym będę musiała kombinować :P
Zawsze mnie zastanawia to, że jest grubasek w porównaniu z Algiem (280 i 230 g), a to on jest bardziej ruchliwy, wyżej skacze i wszędzie próbuje się wcisnąć (dobrze przynajmniej, że się nie mieści ;) )

Viss napisał/a:
Jest cały temat o zabezpieczaniu mieszkania/pokoju/terenu, przeczytaj go i skorzystaj z tamtych rad.

Widziałam, że to 11 stron, więc przysiądę w wolnym czasie. Mam doświadczenie, ale w blokowaniu pokoju dla królika - to jednak kompletnie różne zwierzę, co innego go interesuje i co innego trzeba zabezpieczać.

Anonymous - Pią Paź 24, 2008 21:05

NMR napisał/a:
A podobno szczury jednak myślą abstrakcyjnie i do tego mają zdolność metapoznania ;)
owszem, najnowsze badania dowodzą tego. A czytałaś je? :) Jakoś trudno mi uwieżyć, że chcesz porównywać psych. poznawczą szczura z człowieczą. ;)
NMR - Pią Paź 24, 2008 23:09

Viss napisał/a:
owszem, najnowsze badania dowodzą tego. A czytałaś je? Jakoś trudno mi uwieżyć, że chcesz porównywać psych. poznawczą szczura z człowieczą.

Część czytałam. Nawet przez chwilę mi nie przyszło na myśl porównywać człowieka ze szczurem (lub odwrotnie), ale zastanawia mnie inteligencja tych gryzoni. Tzn. czy będą z niej korzystały tylko dla własnej korzyści (kiedy chcą coś upolować, uciec albo coś wykombinować) czy jednak da się je nauczyć określonych zachowań, które są sprzeczne z tymi wpojonymi od pokoleń (jak np. te nieszczęsne chęci eksploracji nowych terenów). Bo to, że można szczurka nauczyć przychodzenia na gwizdanie to jednak prostsza kwestia ;) A i przecież nie każę mu myśleć, że jeżeli wejdzie za szafę to może tam utknąć, więc dla jego dobra lepiej żeby tego nie robił ;)

Anonymous - Sob Paź 25, 2008 00:31

NMR napisał/a:
jak np. te nieszczęsne chęci eksploracji nowych terenów
przepraszam cię, ale strasznie mnie drażni w ludziach ta chora chęć zmiany natury. :evil: Eksploracja to podstawowe narzędzie do przeżycia, obok innych instynktownych zachowań, obok specyficznych, wyspecjalizowanych zmysłów. Organizmy rozwijają się, specjalizują, od milionów lat, więc jeszcze raz przepraszam cię, ale flaki mi się przewracają kiedy czytam o "nieszczęsnej" eksploracji. :evil:
To nie jest zły nawyk do oduczenia!

Oli - Sob Paź 25, 2008 03:18

Viss napisał/a:
Eksploracja to podstawowe narzędzie do przeżycia

I to nie tylko zwierząt, ale i samego człowieka. Gdyby nie to, nie byłoby zaludnionych kontynentów, ludzie nie osiedlaliby się na nowych terenach, zwykłe miasta czy wioski by nie powstawał. Instynkt to instynkt i już z samej racji bycia instynktem nie jest się w stanie go żadna istota oduczyć. Można zagłuszać, wyciszać, ale i tak będzie powracał. :]

MeGi - Sob Lis 15, 2008 17:01

co to oblewania szczurów wodą.. co jeśli same się moczą? a dokładnie wchodzą mi pod prysznic jak się kąpię wcale nie przejmując się, że się woda na nich leje? Nie chcę, żeby mi się przeziębiły a wyganianie ich nie przynosi efektu bo i tak po krotkiej chwili wracaja mi towarzyszyc w kapieli....
wuwuna - Sob Lis 15, 2008 17:11

MeGi napisał/a:
Nie chcę, żeby mi się przeziębiły a wyganianie ich nie przynosi efektu bo i tak po krotkiej chwili wracaja mi towarzyszyc w kapieli....
wystarczy zamknąć je w klatce.Bo szczury rzeczywiście tak mają, że jak im się coś umyśli to dążą do tego za wszelką cenę. Wyganianie nie da efektu.
Anonymous - Nie Lis 16, 2008 08:54

moj Stary tez tak ma i wyprobowuje moja cierpliwosc. Ostatnio ciagle na lozko wskakuje jak nie patrze. Za kazdym razem przylapuje go na goracym uczynku, obracam na plecy trzymam az sie uspokoi a pozniej do klatki. Skutkuje, bo zauwazylam ze 3 razy sie zastanawia zanim wejdzie.
szcurek2 - Nie Lis 16, 2008 13:03

tamiska, Bardzo dobry pomysł na oduczanie złych nawyków. Popieram
Anonymous - Nie Lis 16, 2008 16:36

Jest malo drastyczny a skuteczny :) oczywiscie jak to ogonek, wyprobowuje czy granice sie nie zmienily ale nie wchodzi mi juz na lozko :) tylko trzeba byc konsekwentnym
Kamila - Sob Gru 27, 2008 22:45

Witam. :) Czytam i czytam i widze że inne sposoby działają a inne nie.Mój szczurek gryzie mi wszystko co jest z materiału. Puszcze go np.na łóżko i pozwalam na robienie sobie tunelów i póki sie swietnie bawi tzn.biega i skacze i widać że traktuje to jak swietną zabawe to jest ok.Potem gdy zostawie go samego z myślą niech odpocznie niech połazi sam to on zaszyje się w jakimś tunelu własnej roboty i nadgryza materiał i robi sieczke .Gdy go złapie na goracym uczynku to mówie "nie" i przestaje .Gdy chodzi np.po półce lub łóżku i widze ze szuka miejsca do ucieczki to mówie "wróc" lub "gdzie" i wraca do mnie błyskawicznie w przypadku łózka .Czy może słowa te to są rzucane jak na wiatr?Może powinnam zastosować inne metody? 3 razy mi juz uciekł ostatnia ucieczka skończyła się jego z własnej woli powrotem.Nie moge dopuscić by mi uciekał w domu jest dużo kabli.Od momentu zamykania na noc i jak wychodze z domu zrobił sie smutniejszy.Ogólnie sprawia wrazenie obrazalskiego.

[ Komentarz dodany przez: babyduck: Nie Gru 28, 2008 18:03 ]
Kamila, zwracaj proszę większą uwagę na ortografię. Błąd poprawiony.

Anonymous - Sob Gru 27, 2008 23:21

jesli nie jest dosc oswojony to bedzie uciekal. Dopoki sie nie oswoi to bym go nie puszczala po podlodze aby mogl uciec, bo to niebezpieczne. Podniesiony glos, klaskanie itp zwykle na male szczurki dziala. Jak moj szczur nie chce tego wszystkiego sluchac to ja go dominuje i do klatki i tak ciagle. Jest to dosc drastyczne, ale on jest juz dorosly i uparty. Na niego to dziala. Np. teraz juz nie wskakuje na lozko.
iskra - Pon Mar 23, 2009 12:39

o.. to i ja mam pytanie.

Jak wypuszczam chłopców na łóżko to stawiam im kuwetkę, żeby nie lały gdzie popadnie..
Młody kulturalnie sam wchodzi i załatwia swoje potrzeby w kuwetce, a Gruby i Czort niestety nadal leją gdzie popadnie..
Jak tylko widzę, że któryś się szykuje do sikania to wstawiam go do kuwetki,żeby kojarzył że tam się siusia.. wstawiam i wstawiam ale to nic nie daje..

Czy znacie jakieś mało stresujące dla szczury metody nauczenia go korzystania z kuwety?

Anonymous - Pon Mar 23, 2009 19:54

To nie chodzi o zwykle sikanie, a o znaczenie terenu. Nie sadze aby dorosle samce udalo sie tak oduczyc.