To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

PALATINA - Pią Lut 23, 2007 20:35

Też używałam obu i wg mnie nie ma różnicy (u mnie Dream jest tańszy o 1zł) :mrgreen:

Viss, daj koniecznie znać, co z tym zamiennikiem No-Smella, bo ja też uzywałam tego wcześniej (dla Runicy), a teraz musiałam na troty przejść.

Anonymous - Sob Lut 24, 2007 08:07

Cats Dream + Chipsi (jabłkowe :serducho: ) są super szczególnie chipsi pochłania smród i pachnie jabłuszkiem :P (i jest naturalny tylko że ma wadę (przynajmniej ja nienawidzę takich twardych trocin trudno je rozkruszyć :roll: )) I niezbyt tanie ja duzo używam a jedna paczka ponad 5zł kosztuje a duża to to ona nie jest.... szczególnie przy króliku rasy nowozelandzki biały i szczurku :P
Nika - Sob Lut 24, 2007 20:17

a ja dzis kupiłam pigwe... jutro zmieniam sciółke....i zobaczymy jak sie sprawdza:)

p.s. znajomy uzywa zapochowego zwirku dla kotów... :shock: ?? co o tym sadzicie?

Ratata - Pon Lut 26, 2007 22:01

Jako jedynej ściółki? Nieee, toż to zawsze pyli, i nie dość, że szczur jakby zakurzony i czuć go żwirkiem, to jeszcze niewygodnie się musi po tym chodzić. :roll: Ja mam żwirek tylko w kuwetach (narożnych), oczywiście bezzapachowy, a i tak dostaję szału, bo ciągle jest rozsypany na podłodze i chrzęści pod nogami :evil: Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której całe dno klatki jest wysypane żwirkiem <-<
jokada - Pon Lut 26, 2007 22:26

mam paskudy od trzech tygodni na sciólce kukurydzianej
jak juz przetrwalam krytyczny moment ze waliło chlewikiem ;) to juz z górki
wystarczy łopatka i kupsztale pieknie sie wybierają
worek (koszt okolo 30 zł :/ ) starczy mi pewnie na jakies 3 zmiany - co 2-3 tyg
da sie przezyc

no i ani troche sie nie pyli :) , a i chłopy chyba chętniej schodza na dół w to sikac, bo nawet po ostatnich niecałych 3 tyg nie miałam tak zafaflunionej klatki jak przy trocinach

generalnie zmiana na plus :)
+ do tego oczywiscie maaaasa papierowych reczników ;)

falka - Pon Lut 26, 2007 22:38

jokada, rozbieżność cen jest ogromna, u zaprzyjaźnionych państwa kupuję za 20,50 (specjalnie dla mnie przywieźli z hurtowni), a w hipermarkecie widziałam za ponad 30zł, także rozglądaj się pilnie. to moja ulubiona ściółka :) i szczurków też ;)
wanna - Wto Lut 27, 2007 12:06

a ja kupuję worki 5 litrowe za 5 czy 6 zł... to samo co chipsi a produkowane na miejscu w Krakowie więc dużo tańsze
Anonymous - Wto Lut 27, 2007 16:02

wanna tez z kolb kukurydzy?
Ratata - Wto Lut 27, 2007 19:58

Wanna chyba o "Szczęśliwym Kocie" mówi, to taka nasza miejscowa podróbka Chipsi, też jest z kukurydzy ;)
Anonymous - Czw Mar 08, 2007 16:46

Pojawiła się na rynku wreszcie ściółka typu no-smell. Nazywa się Stop-smell, również Euro-zoo ją dystrybuuje. Jest w opakowaniach 7-litrowych, za 14 zł. Kupiłam w Kakadu, w złotych tarasach.
PALATINA - Czw Mar 08, 2007 17:12

Viss,
Dzięki za info!!! :wink:
Na pewno kupię!

Anonymous - Czw Mar 08, 2007 17:19

Nie ma za co, wiem jak to jest jak się na coś czeka bardzo :)
Jeszcze powiem tylko, że ściółka jest identyczna z tą no-smell. Nie widzę i nie czuję żadnej różnicy :) )

Syameze - Czw Mar 08, 2007 17:24

Nika napisał/a:
a ja dzis kupiłam pigwe...

ja powiem tyle, ze z pigwa mam zle wspomnienia zwiazane
na poczatku jest OK, ale jak szczurki rozdeptaja te waleczki, zasisiaja i nie zdazysz sprzatnac na czas to sciolka zaczyna dosc mocno pylic. I niestety szczury od niej tez sa zapylone tak jak mowila Ratata przy zwirku dla kotow

PALATINA - Czw Mar 08, 2007 17:49

Piwga po kilku dniach wygląda jakby klatke zasypać mąką. :evil:
Nie polecam!

Ratata - Pią Mar 09, 2007 18:01

Oj, tak Pigwa pyli tak samo jak Animax.
Z tych drewnianych sprawdza się najlepiej Cat's Dream i taka polska w pomarańczowo-przezroczystym opakowaniu, ino nie pamiętam teraz nazwy :oops: