Rozmnażanie - Jakiej płci jest mój szczur?
AngelsDream - Wto Maj 10, 2011 17:58
Farfocla, zdarza się, że w wyniku stresu lub niedożywienia jądra chowają się u samców w jamie brzusznej.
Nakasha - Wto Maj 10, 2011 21:10
Zdarza się... jeśli szczurek jest niedożywiony i zestresowany, jądra mogą się chować. Najlepiej poczekać kilka dni na rozwój sytuacji.
Ale ten ogonek wygląda na samiczkę, ma nawet charakterystyczną fałdkę za cewką moczową, która sugeruje obecność pochwy. Niemniej przydałyby się ostrzejsze zdjęcia.
Tygrys66 - Wto Maj 10, 2011 22:15
no właśnie nic jądrowatego tam nie widać na tych fotach. Otworek powinien być mały, bezpośrednio za cewką. Jeśli go nie ma to może jądra nie zstąpiły (wnętrostwo)? Poczekaj żebyś nie miała niespodzianki ze szczurzycami. I daj znać jak będzie wiadomo bo mnie to aż ciekawi.
Farfocla - Pon Maj 23, 2011 11:15
"Jądra" nie zstąpiły, bo okazały się być ropniami (prawdopodobnie po pogryzieniu, np przez kota- rozstaw pasujący do kocich kłów). Jeden urósł i pękł, a drugiego sobie samo wygryzło . Dostało antybiotyk, już się prawie całkiem zagoiło. Doktor oglądał szczura baaardzo długo, miętosił i macał- jego zdaniem to samiczka z niewykształconą pochwą. Przynajmniej pewne, że nie jest w ciąży
Bachory którym odebrałam szczure miały "przyjemność" rozmowy z dyrektorką szkoły, jak się okazało mysz(znaczy szczurek) był prezentem komunijnym dla jednego z chłopaków od jego starszego brata. Szczurek "rasy rex królewski" (! ) został zakupiony od hodowcy(?) za zawrotną sumę 29 złotych.
No, w każdym razie moje szczurzyce mają pożytek z nowej- używają jej głównie w roli poduszki do spania .
fen - Pią Lip 15, 2011 20:56
hej szukam odpowiedzi na temat płci moich małych. Oczywiście próbowałam sama określić płeć ale nie mam doświadczenia, więc jakby ktoś poświęcił chwilę to byłabym bardzo wdzięczna za pomoc : )
A oto moja 8 :
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
Zdjęcia z wczoraj czyli małe miały tydzień
sachma - Sob Lip 16, 2011 03:01
1 samiec (m)
2 samica (f)
3 samiec (m)
4 samica (f)
5 samica (f)
6 - 8 samiec (m)
ale głowy nie daję lepiej żeby ktoś potwierdził jeszcze - ja jednak wolę oglądać i oceniać na żywo
fen - Sob Lip 16, 2011 15:56
A ta 8 nie jest przypadkiem jak najbardziej dziewczynką?
Wczoraj sprawdzałam ponownie i wyszło mi 5 dziewczynek i 3 samców.
Kasik - Sob Lip 16, 2011 16:24
Mnie też by bardziej 8 na babkę pasowała. I czy 1 i 2 nie powinny być odwrotnie, 1-samica, 2-samiec?
rysia.13 - Sob Lip 16, 2011 19:41
Kasik napisał/a: | I czy 1 i 2 nie powinny być odwrotnie, 1-samica, 2-samiec? |
Mi też się tak wydaje ...
Ale sachma pisała post o 3:01 więc się nie dziwię
L. - Sob Lip 16, 2011 23:21
dla mnie 8 to samica jak nic ;p
i mam wahania co do jedyneczki.
sachma - Nie Lip 17, 2011 22:38
dlatego prosiłam o potwierdzenie teraz się nie sprawdzę, bo zanim mi się foty wczytają to minie rok
fen - Czw Lip 21, 2011 00:00
Dobra wszystkie rozszyfrowane dziękuję Wam ! : )
3 mężczyzn, 5 kobitek
Nadine - Czw Sie 25, 2011 15:38 Temat postu: Jaka płeć tego maleństwa...? Nie jest jeszcze mój, ale aby o niego 'walczyć', muszę upewnić się co do płci... Dziewczynka, czy chłopiec? [oby dziewczynka...]
Od brzuszka [sorry, bo kiepskie, ale nie mogłam zrobić innego, a jak bardzo złe, to postaram się, tylko powiedzcie]
Brzuszek
Ogólnie:
Szczurek
Kiepsko, kiepsko. Poza tym, trzeba przekonać rodziców i kupić większą klatkę... Tylko jeszcze taka sprawa, że krucho z kasą, mama pożyczyła moją i mnie nie stać, a życie malca można policzyć na palcach jednej ręki - przeznaczony dla węża brata
Siedzę i ryczę w poduszkę... Od razu mówię, mrożonymi gardzi... Mnie też to nie pasuje, żeby uprzedzić, to okropne! Cholera... być może mam czas do jutra, na razie posiadam dwa szczury. No i dodatkowo: czy na razie "dwuosobowa" klatka wystarczy? Codziennie mają wstęp do drugiej, mniejszej, do tego biegają po podłodze...
No i są starsze od małego, wiadomo. Jego wiek nieznany, niestety, ale samodzielnie je i na 2 łapkach ustoi, także proszę o pomoc!!!
Karena - Czw Sie 25, 2011 15:46
Nadine, raczej dziewczynka ale daj lepsze zdjęcia.
i radzę poczytać o humanitarnym karmieniu.
co to znaczy dwuosobowa? Podaj wymiary klatki.
Jakiej płci posiadasz szczury .
Podaj więcej informacji.
Są na forum wątki przeznaczone rozpoznawaniu płci i wieku wystarczy poszukać
furburger - Czw Sie 25, 2011 15:51
Off-Topic: | dlaczego podjeżdża mi to tematem, mama nie zgadza się na adopcje szczura który idzie dla węża, i dwie maciupeńkie klatki nawet dla jednego szczura się nie nadające |
|
|
|