Archiwum - Chomiczki
Anonymous - Nie Sty 10, 2010 20:32
Bernadeta, dziękuję bardzo
Layla - Wto Cze 29, 2010 10:36
Czy przy wyborze chomika syryjskiego płeć ma jakieś znaczenie? Mam na myśli to, czy samice czy samce łatwiej się oswajają, są bardziej kontaktowe? Szukam czegoś małego na "po szczurach" co nie będzie stadne i nie będzie potrzebowało tyle uwagi co szczury. Sporo czasu spędzam poza domem - czy chomik syryjski nie będzie zaniedbany przez to, że tylko wieczorem będę spędzać z nim czas (i w dni wolne)? Rozważam nabycie rasowego futrzaka
Lavi - Wto Cze 29, 2010 11:07
Layla, podobno samcole łatwiej się oswajają;) Czytałam kiedyś o chomach, moja siostra ma jednego samcolka. Ja kiedyś kiedyś miałam samiczkę i widać różnicę. Chyba z każdą babą tak samo- bardziej indywidualna od chłopa.
Anouk - Wto Cze 29, 2010 11:23
To rasowe chomiki w Polsce już są?
Czytałam kiedyś na mysim forum że ktoś miał w planach sprowadzenie takich zza granicy, ale nie wiedziałam że ten pomysł już wypalił.
Layla - Wto Cze 29, 2010 11:29
Anouk, jest już stowarzyszenie oraz kilka hodowli
http://www.forum.e-chomik.eu/viewforum.php?f=93
KaTasia - Wto Cze 29, 2010 11:42
A w tym wątku jest 6 chomiczków do adopcji. http://www.swinkimorskie....php?f=43&t=5083
devilline - Pon Lip 12, 2010 19:22
Mam pytanie - czy chomik syryjski ucieknie z klatki o prętach rozstawionych na odległość 1,5cm? W praktyce to wychodzi troche mniej, ale chodzi mi o taka klasyczną szynszylówkę...
Anonymous - Pon Lip 12, 2010 20:25
ucieknie. spokojnie, bez problemu sie przecisnie.
devilline - Pon Lip 12, 2010 22:20
Przejrzalam temat i znalazlam to
katasza napisał/a: | dla doroslego syryjka to i 1, 5cm u mnie sie sprawdzalo |
Mam rozumieć że mimo wszystko nie ma żadnych szans? Kurcze, ta klatka byłaby idealna... Pomijając oczywiście kwestie prątkowe ; p
lola900 - Wto Lip 13, 2010 10:53
Może duży samiec z hodowli by nie uciekł, ale taki mały chomiczek z zoologicznego to na pewno zwieje
devilline - Wto Lip 13, 2010 23:49
Chyba ją osiatkuję i tyle, przynajmniej będę miała święty spokój...
Dziękuję za pomoc ; )
Layla - Śro Lip 14, 2010 09:00
devilline, masz syryjka? Opowiedz mi trochę
devilline - Śro Lip 14, 2010 13:10
Layla, dopiero się czaję. Obecnie u mnie w domu pusto, na kota ani psa warunków powiedzmy że nie ma, a ja przyzwyczajona do tego że w domu zawsze coś było. Przeanalizowałam wszystko, no i doszłam do wniosku iż na obecną chwilę chomik będzie idealny... ; ) Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to nowy członek rodziny pojawi się po 16 sierpnia (do tego czasu mam wyjazdy i bez sensu byloby cos sprowadzac do domu), ale uprzedzam pytania - nie mam jeszce nic upatrzonego. Obecnie grzebię na chomicznych forach, przejrzałam też listy hodowli, ale wszystkie strasznie daleko, poza tym sama nie wiem... Widać że to towarzystwo jeszcze całkiem świeże... Zobaczymy, co z tego wyjdzie ; ) Na razie sie napalam i douczam. O.
Layla - Śro Lip 14, 2010 13:15
Tez się douczam na szczęście mam hodowlę pod nosem
Sorgen - Czw Lip 15, 2010 10:36
Poczytałam trochę ich forum, bo sama całymi latami miałam syryjskie chomiki zanim nie zdecydowałam się na szczury. A gdy wycofam się z ogonów pewnie właśnie syryjki kupię. No i niestety to co czytam nie nastraja optymistycznie, hodowcy albo są strasznymi małolatami albo dorosłymi ludźmi z mentalnością małolatów
Na wszelkie uwagi albo sugestie nie po ich myśli reagują fochem lub pyskówką. Z wiedzą na temat biologii czy genetyki też słabiutko u większości. Same chomiki śliczne, mam nadzieję że uda im się hodowla lepiej niż to miało miejsce swego czasu u myszek.
Layla znasz jakiegoś hodowcę na żywo? Jak wrażenia, z głową to prowadzą?
|
|
|