Archiwum - Psiaki XX
Mao - Pon Sty 12, 2015 18:28
Lavi, nie. Był ktoś podobny do mnie? ;D
Sezon planujemy niby zacząć w marcu, od Drzonkowa (chciałam do Ciebie pw w ogóle wysłać, ale masz wyłączone). Nie wiem, na ile to dobry wybór - pierwsza wystawa Dantego, pierwsza wystawa P., a i ja nawet jako widz na międzynarodowej nigdy nie byłam...
noovaa, może wostocznika?
Owczarek wschodnio-europejski?
Wostocznik to taki ON starego typu i podoba mi się bardzo, ale nie wczytywałam się póki co specjalnie w jego charakterystyki. Jeśli kiedyś zaczniemy rozważać psa w typie ONa, na pewno zainteresuję się nim głębiej.
noovaa - Pon Sty 12, 2015 18:33
Mao, na pewno drugi pies będzie bardzo przemyślany ... Jednak nie sądzę by mógł pojawić się wcześniej jak za 3 lata. Mam czas...
Jutro sterylka Lilo .. ehh..
wilczek777 - Pon Sty 12, 2015 19:02
Ło ale odzew - założyć trzeba klub wielbicieli - którzy azjaty mieć nie na razie nie mogą Jeszcze Karena się dołączy hehe.
Moja suka jak nie jest przemoczona w ogóle nie pachnie (łapki mają zapach i uszy jeżeli już - z pyska też nic chyba, że zje paskudztwo jakieś).
Często spotykam nieprzyjemnie pachnące ON i labradory - może to ta "powłoczka" na psim włosie taki ma zapach? Zwisouche psy śmierdzą a raczej ich uszy i głowa bo nie czyszczone i nie wietrzone X czasu zazwyczaj. Sznaucery i im podobne też maja inny zapach... Generalnie ja dość często wącham psy bo mocno zwracam uwagę na zapachy (jak kogoś lubię prędzej opiszę zapach tej osoby, domu, rzeczy niż samą osobę szczegółowo). Każdy pies pachnie inaczej i wiele zależy od wieku, kondycji, higieny, rasy (struktura włosa) i tego jak żyje - podwórko, śmieciarz polny wiecznie w błocie czy dotykający świata tylko łapkami i to jak naj mniej
noovaa - kciuki będę trzymać!
Ja się wstrzymuję minimum do 2 -3 cieczki - czytałam jakieś artykuły o sterylizacji i efektach na psim zdrowiu i w ogóle mi w głowie namieszało. Niby to dla zdrowia i bezpieczeństwa ale kurcze... jeszcze Gumińska Paula ostatnio pytała jak z nietrzymaniem moczu u suk i nagle pełno osób się znalazło które ma z tym kłopot (oczywiście drugie tyle które nie ma) a miało być 'odsetek' takich suk. Dam młodej czas i tak bo miała być hodowlana - na razie to dzieciak, HWT zdajemy dopiero w kwietniu jak nie lepiej więc nie ma o czym mówić.
Nakasha Chodsky pes!!! Zajarałam się, że pasuje ale to małe psy... Tzn. średnie dla przeciętnego Kowalskiego
noovaa - Pon Sty 12, 2015 19:18
wilczek777, Lilo, zwisouchy skundlony labrador śmierdzi tylko wiatrem po długim, wilgotnym spacerze ... Uszy jej nie śmierdzą, ale to może kwestia tego, że je faktyczni wietrzymy ( ostatnio nie trzeba, bo tak wieje że jej uszy stoją na spacerach ;D )
Ja czytałam, czytałam i ustaliłam że po pierwszej cieczce wychodzi najwięcej dobroci . Nie znam osobiście żadnej, co moczu nie trzyma... tylko o tym czytałam. Jedna podnosi łapę, ale nie jest kastrowana
Lavi - Pon Sty 12, 2015 19:34
Mao, nie mam wyłączonej opcji PW... Może spróbuj jeszcze raz?
Nie widziałam nikogo podobnego, jednak pisałaś o wystawie i myślałam, że byłaś Ja zaaferowana byłam wejściem na ring i nie patrzyłam w sumie po innych wystawcach:)
Nakasha - Pon Sty 12, 2015 19:49
https://en.wikipedia.org/wiki/East-European_Shepherd
O wow, ale mi się podobają!
Lama - Pon Sty 12, 2015 20:24
Off-Topic: | Lavi napisał/a: | Mao, nie mam wyłączonej opcji PW... Może spróbuj jeszcze raz? |
Lavi, sprawdź, bo ja do Ciebie też nie mogłam wysłać PW (chciałam Ci odpowiedzieć na Twoje PW o smokach;)). |
yoshi - Pon Sty 12, 2015 20:42
Mao napisał/a: |
noovaa, może wostocznika?
Owczarek wschodnio-europejski?
Wostocznik to taki ON starego typu i podoba mi się bardzo, ale nie wczytywałam się póki co specjalnie w jego charakterystyki. Jeśli kiedyś zaczniemy rozważać psa w typie ONa, na pewno zainteresuję się nim głębiej. |
Jeszcze w typie owczarków jest Chodsky Pes
http://chardonnayvitacanina.blogspot.com/
wilczek777 - Pon Sty 12, 2015 22:51
yoshi napisałam o Chodskym ale dla Nakashy to duuużo za mały 'pes'
Lavi - Pon Sty 12, 2015 23:54
Off-Topic: | Miałam zapchaną skrzynkę, może dlatego nie chciało wysyłać? Wyczyściłam ją i powinno być okej. |
Mao - Wto Sty 13, 2015 00:15
Lavi, Danciszek za młody jeszcze, dziś dopiero 3 miesiące kończy. Jak pisałam - startujemy w Drzonkowie; jak będziesz, to fajnie
Off-Topic: | O kogoś podobnego pytałam, bo mam sporo sobowtórów - po 11 przestałam liczyć... |
agacia - Wto Sty 13, 2015 08:17
Nakasha, jak lubisz DONy to może owczarek staroniemiecki?
Atos już po operacji. Ciężko było, bo guz naciekał wgłąb mięśni Teraz czekamy na wyniki histopatologii i najważniejsze, żeby mu się ten łokieć wygoił.
noovaa - Wto Sty 13, 2015 08:24
Owczarek Staroniemiecki to coś, co mi po głowie chodzi od dawna
agacia - Wto Sty 13, 2015 08:26
Srebrne są śliczne
Ninek - Wto Sty 13, 2015 10:19
Staroniemieckie są piękne! Nigdy wcześniej nie zwróciłam uwagi na tę rasę.
Ktoś wie, jak jest u nich z charakterem? Wg wzorca mają mieć wyższy próg pobudzenia od ONów i ogólnie być bardziej ciche. Są takie w praktyce? Współczesne ONy nie podobają mi się zarówno fizycznie, jak i psychicznie (strasznie wiele spotykam wręcz wylęknionych o koszmarnym rozszczekaniu nie wspominając).
Mój D mówi, że jak będziemy mieć psa to on chce ONa. Tyle, że ja kategorycznie ONa nie chce więc Staroniemiecki byłby genialną alternatywą.
|
|
|