To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leczenie - Problemy z oddychaniem.Czkawka

Rea - Pon Gru 12, 2011 14:38
Temat postu: czkawka
Mała je normalnie, bawi się, jest ciekawska. Ale jak śpi w swoim domku, to czasami ma takie objawy jak ludzka czkawka. Wstrząsają nią takie spazmy. Czy to nie jest objaw jakiejś choroby? Kiedy jest wybudzona, wszystko jest ok.
Martuha - Pon Gru 12, 2011 15:22

Ciężko stwierdzić na odległość co to może być,ale szczury też miewają czkawki,a to nic groźnego ;) Może ma ją często,bo jest mu/jej zimno ?
Kasia_89 - Pon Gru 12, 2011 20:38

Nie przejmuj się, moje chłopaki też jak byli młodsi mieli częste czkawki. Najczęściej po jedzeniu jak się nachapali powietrza albo po intensywnej zabawie. A czasem nawet kiedy coś ich przestraszyło. Do dziś im się zdarza mieć czkawkę :)
Ale już rzadziej.

gurumis - Czw Kwi 05, 2012 16:43

jeden z moich malców też ma czkawkę, ale tylko jak go biorę na ręce oO
pewnie dlatego, że jeszcze trochę się mnie boi....

Layla - Wto Kwi 10, 2012 21:21

Scaliłam z istniejącym tematem.
aneczka - Sob Cze 02, 2012 16:01

moja szczurcia ma 8,5 miesiąca ja ja mam prawie pół roku(pozbyto się jej jako nadwyżki karmowej :| ) ,
co jakiś czas robi coś takiego (bardzo rzadko ale mi się nie podoba) trwa to 30-90 sekund najdłużej:
http://www.youtube.com/watch?v=pi12fxMvt6g
pierwszy raz udało mi się to załapać i nagrać nie wiem czy to zwykła czkawka czy też powinnam do weta?

aneczka - Czw Cze 07, 2012 16:54

nikt nie wie czy to czkawka czy nie :?:
gurumis - Wto Cze 12, 2012 11:47

mi to wygląda na czkawkę ;P mój jeden tak ma jak go biorę na ręce ;P
Advance - Wto Paź 02, 2012 16:05

Słuchajcie a jakie są normalne częstotliwości występowania takiej czkawki?
Mój 7 miesięczny grubas stracił niedawno przyjaciele, wcześniej obserwowałam u niego takie coś, ale o wiele rzadziej, teraz jak go trzymam to zdarza mu się owa "czkawka" 3-4 rzy dziennie trwa 30 sekund do ok minuty mniej więcej. [nie wiem jak jest w nocy, wiec moze wystepować czesciej]
wygląda to tak ze szczurek się trzęsie, "podskakuje" w rytm oddechu który jest własnie taki.. czkawkowy? Zazwyczaj się przez ten czas nie rusza, a potem jest okej.
Nie jestem pewna czy to będzie własnie czkawka czy duszności, a moze coś z serduchem.
Szczur dostaje scanomune, ma apetyt, lata po klatce choć ostatnio troszkę sposępniał przez stratę kolegi.
Ta czkawka wygląda własnie mniejwięcej tak jak tutaj ktoś nagrał http://nutaka.wrzuta.pl/film/aLywRyaRkAq/ . Postaram się nagrać jeśli znów wystąpi i wam pokazać.