To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XVI

AngelsDream - Śro Lut 27, 2013 15:39

katasza, mi wystarczy, że w jakimś teście okazało się, że jestem charcikiem włoskim z charakteru. Ze złota mógłby być taki pies, nie chcę! :]
katasza - Śro Lut 27, 2013 15:46

Haha, to ja tez nie chce :p

Czekam na dwie obroze i smycz z pawsitive a w furkidz 14% rabatu, zamowilabym obroze i smycz day on bahama, musze zaczac grac w totka :p

rudziak - Śro Lut 27, 2013 15:48

katasza napisał/a:
A tak wogole to chce jakiegos normalnego psa w takim sensie ze jak jest -20 i +30 to nie musze sie specjalnie o psa martwic. Za wygodna jestem zeby w lato jak mam ochote na spacer myslec czy sie przypadkiem buldog nieprzegrzeje itd.

Boston jakoś specjalnie lepiej upału znosić też nie będzie, chociaż na pewno lepiej niż mopsy czy buldożki.

U mnie na osiedlu babka, która przez wiele lat była sędzią kynologicznym miała/ma (dawno jej nie spotałam) charcika i ten był z tych "normalnych" ;) biegał zawsze luzem bez smyczy, ganiał się z innymi psami itp. Pani się nad nim specjalnie nie trzęsła.

PALATINA - Śro Lut 27, 2013 16:03

Ja bym jeszcze papillona chciała, ale chyba raczej zamiast świnki morskiej nie jako jednego z psów, tzn. dwa "normalne" psy (czyli pewnie PONy, bo jakoś inne rasy mają dla mnie za dużo wad) i do tego taki motylek. ;)
AngelsDream - Śro Lut 27, 2013 16:07

PALATINA, uwielbiam motylki, rozważam jako ewentualne zastępstwo szczurów lub opcję na wcześniejszą starość własną.
PALATINA - Śro Lut 27, 2013 16:18

Z małych piesków, papillony mają naprawdę sensowny charakter. ;)
Jako jedyny pies na razie by mi nie wystarczył, bo jednak za malutki, ale poza tym są super!

Co jakis czas się zastanawiam, czy np. po śmierci którejś z moich suk (starzeją się niestety) takiego nie kupić. Ale dzwinie się czuję z myślą, że miałabym mieć 1 PONa i do tego psa ważącego tyle, co połowa mojego kota. :P

Nakasha - Śro Lut 27, 2013 16:57

Cytat:
Przekładając to na "niezależne" o wilczakach, charcika włoskiego bym nie wzięła.

Albo na "potrzebują konsekwentnego przewodnictwa" u owczarków niemieckich czy "są aktywne" u owczarków australijskich. :lol:

Whippety i charty są piękne. :serducho: Ale nie zaryzykowałabym ich przy szczurach czy kotach... mimo wszystko.

katasza, a jaka wielkość psa? Coś małego/średniego?

A Shirce już ładnie opadły uszka, trzymają się prawidłowo ponad tydzień, czyli czas zacząć przygotowania do wystawy. :mrgreen:

Ktoś pytał o wielkość szczeniaka aussie. 3 miesięczne szczeniaki mogą mieć ok 36 - 40 cm w kłębie i 10 - 13 kg wagi.

_ogonek_ - Śro Lut 27, 2013 17:40

Bel napisał/a:

AdaK napisał/a:
dość uparte rasy
to raczej terier i wszystkie rasy stricte do polowań

Mi się charty na zawsze będą kojarzyć z uporem i cwaniactwem, po przygodzie z pewną bystrą suńką :P

Z ras to bardzo mnie zawsze fascynowały bernardyny i dogi niemieckie.

Żadne teriery, goldeny nie dla mnie, jestem podłym leniem :P

PALATINA - Śro Lut 27, 2013 17:44

Ja nigdy nie kupię psa, którego nie dam rady podnieść (wolę wiedzieć, że dam radę go donieść do lecznicy).
Papillon pasuje. :P

Nakasha - Śro Lut 27, 2013 17:45

Cytat:
bernardyny

Cudowne!! Już byśmy takiego mieli, gdyby nie ich ślinienie się. Niestety prawie wszystkie największe rasy mają duże fafle i się ślinią. :(

AngelsDream - Śro Lut 27, 2013 17:55

PALATINA, ja Baaja już nie umiem podnieść. :(
Nakasha - Śro Lut 27, 2013 18:18

Ja moje NN dam radę. Ale daleko pewnie bym ich nie zaniosła. :lol:
Lazanka - Śro Lut 27, 2013 21:03

katasza, a rozwazalas shibe? Ja osobiscie nie jestem fanka malych psow .... ale shiby sa fajne :D W sumie chyba aktualnie jedyna mala rasa ktora bylabym sklonna kupic (bo z duzych i srednich-wiekszych to bym miala klopot co wybrac :lol: ). No ale ja w sumie jestem idealnym wlascielem kundli ze wzgledu na brak specjalnych wymagan wiec pewnie juz zawsze beda kundle :mrgreen:
sachma - Śro Lut 27, 2013 21:20

Ja tam dlatego lubię pudle - wielkość idealna dla mnie (40-45cm w kłębie, 9-10kg wagi), mają lekką budowę, więc nadają się do ganiania, ale jak trzeba to i chętnie na kanapie poleżą, są łatwe do ułożenia, chociaż uparte i sprytne, trzeba być gotowym, że każdą niekonsekwencję wykorzystają... jak jest upał to Lennego ścinam, jak jest zimno to go zapuszczam. Nie gubi sierści, nie jest kłopotliwy w domu, większość z nich ma fajny aport, ładnie współpracują. Dla mnie psi ideał, innej rasy sobie nie wyobrażam..
katasza - Śro Lut 27, 2013 21:38

shiba inu? To szpicowate chyba troche? Nieee. Podobaja mi sie samoyedy ale nie lubie szpicowatego charakteru.

Nakasha, cos okolo. 40-45 cm w klebie.

sachma, a jak jest ze zdrowiem pudli? Chyba dosc dlugo zyja i malo choruja?