To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Higiena i pielęgnacja - Jakiej ściółki używasz?

Niamey - Czw Lut 10, 2011 17:01

sqa8, przy dwóch szczurach można wyłożyć dół klatki szmatkami, do kuwet narożnych sypać jakieś żwirki
sqa8 - Czw Lut 10, 2011 18:28

no i tak będzie chyba najlepiej, dzięki za pomysł :)
Anomalia - Czw Lut 10, 2011 22:04

AngelsDream, co ile wymieniasz te papierowe ręczniki?
AngelsDream - Czw Lut 10, 2011 22:08

Anomalia, szczerze? Różnie.

Czasem co drugi dzień, a teraz np. są od niedzieli i jeszcze nie zmieniamy, może jutro, bo hamaki pora wyprać. :]

Anomalia - Czw Lut 10, 2011 22:16

Czyli rozumiem, że ręczniki są lepsze od żwirku?
Bo kupiłam nową klatkę chłopcom, no i zastanawiam się co dać pod kratkę.

AngelsDream - Czw Lut 10, 2011 22:20

Anomalia, jeśli chcesz używać kratkę, to ja polecam jednak ręczniki. Je możesz wymieniać nawet codziennie, zwijasz i po problemie. Czasem nawet nie trzeba myć samej kuwety.
Cola - Pią Lut 11, 2011 20:05

http://www.kacikpupila.pl...ch-p-11880.html

sprawdzał to ktoś?
brzmi pysznie :D

furburger - Sob Lut 12, 2011 08:58

Kiedyś używałam trocin ale strasznie pyliły i śmierdziały więc się przerzuciłam na żwirek drewniany pinio Alfredowi i Frankowi pasują ale tak się zastanawiam czy Księżniczka nie ma czasem na niego uczulenia gdy śpi i jest po za klatką nie kicha a w klatce to co chwile. Mieliście taki przypadek już ?

Edit.
dziś w zoologicznym dostałam ściółkę dla gryzoni na wypróbowanie, może ona będzie odpowiednia

Edit2.

Małej zmiana ściółki nie robi różnicy, dalej kicha jak kichał,a za to mi się strasznie ciężko oddycha, zapach ziemi jest dla mnie za mocny. Pozostaję przy Pinio.

[ Dodano: Pią Lut 18, 2011 14:58 ]
Jestem bardzo mile zaskoczona :DD chodziłam dziś z facetem po sklepach, patrzę napis AGD Karmy itd, mówię chodź zobaczymy może będą różowe koszyczki, wchodzę a tam pełno pokarmów dla zwierzaków ściółek i innych gadżetów :D
Zawsze kupowałam w zoologicznym pinio 12zł za 5l (strasznie drogo) a tam 8zł za 5l 39zł za 35l od razu się na nie rzuciłam i kupiłam i z przykrością muszę stwierdzić, że ten sklep jest o wiele lepszy jeśli chodzi o jakość niż dwa zoologiczne w moim mieście :roll:

Cholina - Śro Lut 23, 2011 13:09

Z doświadczenia wiem, że ręczniki papierowe nie spełniają dobrze roli ściółki w klatce szczurka, bowiem przykry zapach odchodów nie jest neutralizowany.
Ja używam zwykłych trocin, chociaż nie tylko w klatce sobie leżą ale także na dywanie i meblach :lol1:
Wióry zmieniam co 4 dni :)

Może kiedyś wypróbuję żwirek :roll:

Anomalia - Śro Lut 23, 2011 14:49

A ja jestem z ręczników i kratki baaardzo zadowolona. Szybko się czyści, nie wydajesz dużo kasy na ściółkę. Poza tym, chłopaki nauczyły się jeść nad miską, aby jedzonko nie wpadało pod kratkę, no i nie wdeptują w swoje odchodzy, czego byłam częstym świadkiem. A&A, dziękuję. Dzięki wam moje szczury nie śmierdzą. ^^
AngelsDream - Śro Lut 23, 2011 20:18

Cholina, ręczniki dobrze działają tylko przy kratce.

Anomalia, bardzo proszę. My na przekór właśnie kratkę zdjęliśmy i testujemy trociny, na razie nic na ich plus nie przemawia, może potem pobawimy się innymi ściółkami, ale przy większym stadku kratka na pewno będzie, ew. z zejściem na dół w ściółkę, np. lnianą.

Niamey - Śro Lut 23, 2011 20:45

ostatnio zamówiłam paczkę chipsi xxl póki co bardzo mi się podobają - duże (to bardziej takie duże kawałki niż trociny) i niepylące, dodatkowo z drewna bukowego, czyli wreszcie udało mi się kupić coś nieiglastego. gdyby jeszcze były w dużych paczkach :| Są bardzo estetyczne i przyjemne w dotyku. Ogólnie rzecz biorąc moje ściółki bardzo długo trzymają świeżość, więc bawię się w wybieranie kup - po prostu szkoda mi wyrzucać ściółki, której w ogóle nie czuć.
W gruncie rzeczy, jak ktoś ma małe stado, to może je trzymać na polarkach zamiast ściółki - Amerykanie często tak robią, ustawiając dodatkowo kuwety ze ściółką. Według mnie to się sprawdza tylko w zestawieniu mało szczurów+duża klatka, bo przy nie wyobrażam sobie częstotliwości sprzątania np. przy 10 szczurach :roll:

Czy Wasze szczury preferują jakąś specjalną ściółkę w kuwetach narożnych? Zastanawiam się czy jest coś, co je bardziej skusi do załatwiania się wyłącznie tam, bo póki co owszem, używają, ale załatwiają się też wszędzie indziej :roll:

Cholina - Śro Lut 23, 2011 21:21

O dobre pytanie :) bo mój szczurek też wali za przeproszeniem gdzie popadnie, nawet i ja często jestem ofiarą jego niedbalstwa :lol1:
Devona - Śro Lut 23, 2011 21:29

Niamey, tutaj są Chipsi XXL w dużych paczkach :) .

Niamey napisał/a:
Czy Wasze szczury preferują jakąś specjalną ściółkę w kuwetach narożnych?
Ja używam żwirku Cat's Best zbrylającego. Co prawda szczurki nie załatwiają się tylko do narożych kuwet, ale w większości przypadków właśnie tam. Przy innych ściółkach przeważnie tam tylko spały albo jadły :roll: , a teraz traktują je jak toaletę.
vioris - Sob Mar 12, 2011 00:45

Witam.
To mój pierwszy post na forum :)
Właśnie się doszczurzyłam i mam pytanko odnośnie ściółki ;)

Zakupiłam coś takiego http://allegro.pl/chipsi-...1486749767.html i trociny. Dałam na całości Chipsi a trocin trochę w domku żeby było miękko ;)
Co jeszcze mogę dać do akwarium oprócz tego? Myślałam też o jakimś żwirku ale nie wiem jaki byłby dobry. Dla kota używam Benka ale dla szczurka chyba się nie nadaje?

Z góry dzięki za pomoc :)