Archiwum - Psiaki VIII
pituophis - Wto Lip 06, 2010 16:57
Cytat: | Ciekawa jestem ile suk pokrył i przekazał dalej PSOM PAPIEROWYM zespół agresji domowej oraz lękliwość . |
Co to ma do rzeczy? To że zdarzają się nieuczciwe hodowle w ZK wcale nie uprawnia do chwalenia namnażalni, gdzie byle jakie psy są kojarzone przypadkowo. Trzeba szukać normalnych psów. Co to, nigdzie na świecie nie ma normalnych bullterrierów, tylko w pseudohodowlach?
Na własne oczy widziałem dyskwalifikację nieopanowego AST, dalmatyńczyka, czegoś jeszcze też, więc jednak i na wystawach jakaś selekcja zachodzi.
Pies bez rodowodu jest w typie rasy, nie rasowy. Chcesz psa bez rodowodu - nie upieraj się przy jego rasowości.
Justka1 - Wto Lip 06, 2010 17:42
sachma napisał/a: | Justka1 napisał/a: |
Angels,odnośnie tamtej sytuacji,nie musiałaś wychodzić z psem tylko prosiłam aby nie piszczał czy szczekał,bo wiem jak moja sucz reaguje na takie dźwięki(to jest także jej instynkt) poza tym jest psem terytorialnym |
jak nie jest? przecież Viss musiała wchodzić z tobą do pokoju w którym był pies, bo twierdziłaś że może ją zaatakować. |
Może co nie znaczy,że musi.Na wszelki wypadek wolałam aby nikt nie wchodził do pokoju gdzie był pies bez mojej asekuracji,bo to było by nieodpowiedzialne .
babyduck napisał/a: | Justka1 napisał/a: | prosiłam aby nie piszczał czy szczekał,bo wiem jak moja sucz reaguje na takie dźwięki(to jest także jej instynkt) poza tym jest psem terytorialnym. | Większość dorosłych psów jakie znam, zdaje sobie sprawę, że szczeniak to szczeniak, a dziecka ruszyć nie wolno. Mają w sobie niesamowite pokłady cierpliwości i wyrozumiałości. Nie zdarzyło się, aby któryś z nich zaatakował szczeniaka.
Poza tym co ma do tego terytorializm, skoro suka nie była u siebie? |
Ale pies jest tylko psem i suka suką i zdarza się,że ugryzie szczeniaka(bądź nawet będzie chciała zabić).I nie jest to moja wymyślona teoria.
Cytat: | Justka1 napisał/a: | Jeszcze raz jej psy zaatakują nas gdy wychodzimy z klatki obiecam jej,że kolejnym razem jej pieski nie przeżyją,a na jej twarzy znajdzie się gong. | Tobie chyba jest wygodnie z agresją suki. Ale nie dziwie się jej agresji, jeśli Ty masz takie podejście. |
Miewam różne podejście,często pozytywne jak i negatywne.Jestem tylko człowiekiem,a bezmyślność innych ludzi powoduje u mnie podniesione ciśnienie.
Cytat: |
Justka1 napisał/a: | Czym różni się szczyl 6cio od 7dmio tyg.? | Stopniem rozwoju? Od 3 tygodnia do końca 7 trwa etap psiej socjalizacji w stadzie. Szczeniaki uczą się co to jest zabawa i wyznaczonych granic. Uczą się rozpoznawać zachowania agresywne od nieagresywnych, uczą się własnego języka. Majka mojej babci była zabrana ze stada przez pierwszego właściciela w 5 tygodniu. Efekt? Pies, który nie potrafi porozumiewać się z innymi, lękliwy. | [/quote]
Ale czy ja ograniczam całkowicie kontakty małej z dorosłą suką? Nie,więc o co chodzi? Mała bardzo ładnie uczy się co to znaczy warknięcie dorosłego psa,bo została już skarcona przez sukę.Wie co jej wolno,a co nie i jak pisałam nie jest lękliwa .Ona nie boi się niczego.Bardzo garnie się do mnie,śpi na moich stopach,wczoraj nawet poradziła sobie z nóżką kurczaka.Nie widzę u niej jakiś anomalii,niedorozwoju,czy problemów w socjalizacji .
agacia napisał/a: | Ja Lucy brałam w wieku 5-6 tygodni, ale tylko dlatego, ze w innym wypadku na drugi dzień wylądowałaby w schronisku. Tylko w takich przypadkach bez wyjścia dopuszczam taka możliwość. I nie wiem na ile to miało wpływ na obecny charakter Lucy, zwłaszcza, że od matki zabrana była razem z siostrą i u mnie miała kontakt z innymi psami, ale nie umie się bawić z innymi psami i jest lękliwa w pewnych sytuacjach, chociaż w jej wypadku nie jest to uciążliwe. Chociaż może taka sama by była jakby była zabrana w wieku 7-8 tygodni |
A ja wzięłam szczyla w wieku 6 tyg(ponad bo 1 dzień później),bo straciła bym świetną sukę i wylądowała by u kogoś innego .To była moja decyzja.
agacia - Wto Lip 06, 2010 17:56
To co to za hodowca, u którego nie można szczylka zarezerwować i odebrać w odpowiednim wieku
Z resztą nieważne. Uważam, że jak ktoś chce psa rasowego to niech kupi z hodowli, z papierami (oczywiście nie z pierwszej z brzegu, bo i tu można się naciąć), a jak komuś nie zależy na papierach to niech adoptuje.
Justka1 - Wto Lip 06, 2010 17:57
yoshi napisał/a: | ciekawa też jestem, czy jeśli Twoja mała wyrośnie na agresora i nie będzie się dogadywać z Ambrą to którą będziesz przywiązywać do kaloryfera Bo z tego co pamiętam Twoją pitbullka tak kończyła |
Skąd takie założenie,że mała będzie agresywna wobec drugiej suki?
Nie doczytałaś chyba ale mam klatkę,a jak trzeba będzie zakupię drugą
sachma napisał/a: | uh, dorosłam do prawdziwej klatki - kupiliśmy, niedługo powinna przyjść - i teraz co po za karmieniem i wrzucaniem tam zabawek zrobić żeby małemu klatka się spodobała?
przeraża mnie tylko waga - 20kg - czy wasze klatki też są tak ciężkie? o.O |
Poczytaj w necie,dużo mądrych informacji,zarejestruj się także na jakimś forum pudelkowym .A klatkę można było(dla pudelka) zakupić materiałową.To nie pitbull .
pituophis napisał/a: | Cytat: | Ciekawa jestem ile suk pokrył i przekazał dalej PSOM PAPIEROWYM zespół agresji domowej oraz lękliwość . |
Co to ma do rzeczy? To że zdarzają się nieuczciwe hodowle w ZK wcale nie uprawnia do chwalenia namnażalni, gdzie byle jakie psy są kojarzone przypadkowo. Trzeba szukać normalnych psów. Co to, nigdzie na świecie nie ma normalnych bullterrierów, tylko w pseudohodowlach?
Na własne oczy widziałem dyskwalifikację nieopanowego AST, dalmatyńczyka, czegoś jeszcze też, więc jednak i na wystawach jakaś selekcja zachodzi.
Pies bez rodowodu jest w typie rasy, nie rasowy. Chcesz psa bez rodowodu - nie upieraj się przy jego rasowości. |
Nie chwalę typowych rozmnażalni ale i nie neguję hodowli domowych,gdzie ludzie mają psy z papierem,a rozmnożą i odpowiednio odchowają szczyle.Temat już dawno był poruszany,nie ma po co go odświeżać
Nie,nie widzę bullterrierów w typie bardziej terriera,widzę tylko ociężałe parowozy o wadze od 30-40 i wzwyż kg .Wygląd to nie wszystko,pies posiada także charakter.
Hasło rasowy=rodowodowy wymyślili tylko i wyłącznie hodowcy piesków papierowych,wśród których popiera się hodoffanie i przymyka oczy na wiele przekrętów.
Nie wnikam w świat ZK,wystarczy,że moja mama wiele lat była jego członkiem(w tym także hodowcą) i na temat tego co tam się dzieje wie o wiele więcej.
Oli - Wto Lip 06, 2010 18:31
pituophis napisał/a: | Pies bez rodowodu jest w typie rasy, nie rasowy. Chcesz psa bez rodowodu - nie upieraj się przy jego rasowości. | otóż to
Justka1 napisał/a: | suka suką i zdarza się,że ugryzie szczeniaka(bądź nawet będzie chciała zabić) | tak, spaczona suka
agacia napisał/a: | To co to za hodowca, u którego nie można szczylka zarezerwować i odebrać w odpowiednim wieku | pseudo?
Justka1 napisał/a: | Nie chwalę typowych rozmnażalni ale i nie neguję hodowli domowych,gdzie ludzie mają psy z papierem,a rozmnożą i odpowiednio odchowają szczyle. | piszesz coś takiego jednocześnie biorąc psa od kogoś kto nie dba o szczeniaki (oddaje je za wcześnie), daje je byle komu (Ty nie chcesz to kto inny dostanie) i rozmnaża psy agresywne (o czym pisałaś wcześniej). Czy tylko ja tutaj nie widzę logiki, a hipokryzję?
sachma - Wto Lip 06, 2010 19:05
Justka1 napisał/a: | Poczytaj w necie,dużo mądrych informacji,zarejestruj się także na jakimś forum pudelkowym .A klatkę można było(dla pudelka) zakupić materiałową.To nie pitbull |
klatka taka bo taka jest potrzeba, klatki nie dobiera się pod rasę ale pod przyszłą wygodę - bo i pitbull wysiedziałby w materiałowej. Nie mówi mi gdzie mam zadawać pytania.
Justka1 napisał/a: | a rozmnożą i odpowiednio odchowają szczyle. |
ale ci twoi, z tego co piszesz odpowiednio szczyli nie odchowują.
Oli napisał/a: | piszesz coś takiego jednocześnie biorąc psa od kogoś kto nie dba o szczeniaki (oddaje je za wcześnie), daje je byle komu (Ty nie chcesz to kto inny dostanie) i rozmnaża psy agresywne (o czym pisałaś wcześniej). Czy tylko ja tutaj nie widzę logiki, a hipokryzję? |
nie tylko ty.
Justka1 - Wto Lip 06, 2010 19:25
agacia napisał/a: | To co to za hodowca, u którego nie można szczylka zarezerwować i odebrać w odpowiednim wieku |
Była taka możliwość,zostawienia zaliczki aby zarezerwować małą ale byłam już zobaczyć szczyle w wieku 6 tyg,robiłam testy i wzięłam małą do siebie.Pisałam,to była moja decyzja,a ludzie mi zaufali .
sachma - Wto Lip 06, 2010 19:27
Cytat: | Była taka możliwość,zostawienia zaliczki aby zarezerwować małą ale byłam już zobaczyć szczyle w wieku 6 tyg,robiłam testy i wzięłam małą do siebie.Pisałam,to była moja decyzja,a ludzie mi zaufali . |
no chwila raz mówisz że jakbyś jej nie zabrała to dali by ją komuś innemu a później że mogłaś poczekać - sama gubisz się w tym co mówisz.
Justka1 - Wto Lip 06, 2010 19:30
sachma napisał/a: | Cytat: | Była taka możliwość,zostawienia zaliczki aby zarezerwować małą ale byłam już zobaczyć szczyle w wieku 6 tyg,robiłam testy i wzięłam małą do siebie.Pisałam,to była moja decyzja,a ludzie mi zaufali . |
no chwila raz mówisz że jakbyś jej nie zabrała to dali by ją komuś innemu a później że mogłaś poczekać - sama gubisz się w tym co mówisz. |
Miałam zignorować ale odpiszę.
Gdybym nie zrobiła testów(bo skąd miała bym wiedzieć,za którego szczyla mam zostawić zaliczkę?) i nie zostawiła zaliczki decydując się na konkretnego szczeniaka,wtedy mała pojechała by do kogoś innego.Resztę napisałam w poprzednim poście cytując zadane pyt przez agacię .
I tak prywatnie-radzę odczep się i uczep swoich metod "nauczania" psa załatwiania się na dworze .
[ Komentarz dodany przez: babyduck: Wto Lip 06, 2010 19:40 ]
Justka, rozmawiamy na argumenty, a nie złośliwości. Proszę, abyś zachowała je dla siebie.
babyduck - Wto Lip 06, 2010 19:34
sachma, ja się martwię tylko o cień dla psa. Jestem niezmotoryzowana, więc nie mogę się za bardzo okładać tobołami. Biorę klatkę materiałową dla psa, kocyk pod tyłek dla siebie, miskę, wodę, zabawkę, smakołyki, aparat i dokumenty. A jak się uda, to rozstawię się pod namiotami zkwp i sama skorzystam z cienia.
Bel - Wto Lip 06, 2010 19:43
Justka1, chodzi o to,że porządny hodowca nie wyda Ci szczeniaka przed okresem gdy mogą już opuścić hodowlę.Nie ma mowy o czymś takim jak Justka1 napisał/a: | Pisałam,to była moja decyzja,a ludzie mi zaufali . | .
Jest termin odbioru-i koniec kropka.Można zarezerwować-odebrać po czasie ale nigdy przed.
sachma - Wto Lip 06, 2010 19:45
babyduck, no właśnie ja na razie mam tyle tobołków że szok.. bo i siedzonko i parasol i transporter.. teraz zamiast transportera i stolika, chce właśnie klatkę która będzie mi robić za miejsce dla psa i jednocześnie stolik (bo Lenny się kudłaci w chwilę więc przed wyjściem na ring muszę go jeszcze przeczesać), ale zastanawiam się też nad albo parasolo-namiotem albo nad namiotem.. bo to jednak wygoda..
słuchaj, zostawiasz wszystko jak idziesz do oceny? bo ja widziałam że wystawcy sobie po prostu odchodzą od swoich rzeczy - nie wiem czy to jakaś czarna dziura w polskiej przestępczości i nie kradną czy jak
babyduck - Wto Lip 06, 2010 19:52
No do tej pory akurat miałam ze sobą rodziców, więc zostawiałam. Ale jak będę sama też zostawię. W moim przypadku entli jest tak mało na wystawach, że ich właściciele są sobie bardzo serdeczni i trzymają się razem. Więc zawsze ktoś się koło tych rzeczy kręci.
Tess - Wto Lip 06, 2010 20:10
Justka1, mnie tam nie interesuje skąd i w jakim wieku bierzesz szczeniaka. Tylko nie pisz, że to najlepszy wiek, żeby go socjalizować, bo sorry, ale pieprzysz głupoty. W wieku sześciu tygodni szczeniaki powinny być przy matce, inaczej mogą mieć ogromne braki socjalizacyjne i być lękliwe. I nie tylko, to między innymi. Nie mówiąc już o tym, że u sześciotygodniowego szczyla ledwo co widać i jakiekolwiek testy, szczególnie na użytkowość, nie mają najmniejszego sensu.
edit: Do tego jeszcze dochodzi sprawa, że szczególnie niektóre rasy, w tym również bulle, potrzebują być długo w stadzie i bawić się z rodzeństwem, właśnie po to, żeby zapobiec agresji...
babyduck, znam bardzo wiele psów, które nie znoszą szczeniaków. Prawdę mówiąc większość psów, które znam, szczeniaków nie lubi. I nie ma się co dziwić, niektórzy ludzie też dzieci nie lubią.
agacia - Wto Lip 06, 2010 20:25
Na wystawy mogę polecić takie namiociki http://www.allegro.pl/ite...i_2_kolory.html albo jakiś inny namiot plażowy. Na allegro pełno tego.
|
|
|