Archiwum - Psiaki XIV
Kasik - Nie Lis 11, 2012 20:20
A ja z innej beczki - ktoś mógłby wytłumaczyć mi ten filmik? Bo mam dwie opcje i nie wiem, która jest słuszna - który pies jest agresorem, ewentualnie ogólnie co to za sytuacja?
http://youtu.be/9FECwAknMiY
Ninek - Nie Lis 11, 2012 20:32
Wg mnie leżący chce być i jest szefem. Ten stojący sprawdza na ile może sobie pozwolić, ale raczej próbuje załagodzić sytuacje (merdaniem ogona, staniem bokiem, opuszczoną głową).
Ale z drugiej strony stojący chce odgonić szczenie od pudła, więc można powiedzieć, że jest dominujący względem niego, a pies leżący szczeniąt pilnuje i broni.
Ciężko tak naprawdę powiedzieć o co chodzi, jak sie nie wie co to za psy.
Gdybym miała opisać relacje, powiedziałabym, że pies leżący to matka, szczenięta są jej. Pies stojący to jakiś podrostek, który chciałby rządzić młodymi, ale boi sie matki.
Kasik - Nie Lis 11, 2012 20:39
A co z kwestią, że leżący ciągle warczy? Na kogo? Na malucha, czy na psa w koszulce? Bo mam nieodparte wrażenie, że na malucha. Wtedy bym odczytała sytuację jako atak na malucha tego leżącego psa (bo pierwszy ruch wykonuje ten leżący pies w kierunku szczeniaka (?), a potem rozgrywa się już między dwoma dużymi, jakby ten pies w koszulce chciał bronić szczeniaka). Nie wiem, czemu, ale zaciekawiła mnie ta sytuacja, tym bardziej że nie jestem jej w stanie dokładnie odczytać.
Nakasha - Nie Lis 11, 2012 20:53
Mi się wydaje, że pies w bluzce to jakiś podrostek, szczeka na szczeniaka, bo jest podniecony, ale wysyła mnóstwo CSów. Pies leżący kontroluje sytuację, ale ciężko powiedzieć, na co warczy - wydaje mi się, że bardziej na podrostka, ale też na szczeniaka...
Ciekawy filmik.
babyduck - Nie Lis 11, 2012 21:19
Moja wersja - pies w koszulce nie ma złych zamiarów ani nie stara się dominować. Chce wejść w interakcję ze szczeniakiem, prawdopodobnie chodzi o zabawę. Szczekanie w wysokiej tonacji ma do tego zachęcać, ale słychać też lekkie zniecierpliwienie.
Starszy pies broni zasobów, niekoniecznie szczeniaków, prawdopodobnie czegoś, co jest w koszu. Warczy ostrzegawczo na psa w koszulce, a jednocześnie nie prowokuje go odwracając wzrok (stąd wrażenie, że warczy na szczeniaka), dopiero kiedy pies w koszulce zbliża tam pysk odgania go kłapaniem. Na szczeniaki nie reaguje, bo nie są dla niego zagrożeniem.
sachma - Nie Lis 11, 2012 21:43
Na szczeniaka też reaguje - kiedy szczenie wkłada pysk do pudla, leżący pies pokazuje zęby, atak jest w kierunku szczeniaka, później podrostka. Pies leżący broni czegoś co jest w koszu - zresztą później, kiedy szczenie ucieka, sprawdza czy "wszystko jest na miejscu" w koszu.
Podrostek chce interakcji ze szczeniakiem, ale szczenie zainteresowane pudłem znajduje się w strategicznym miejscu, leżący się wkurza, bo dwa psy kręcą się przy jego rzeczach i w pewnym momencie nie wytrzymuje. Podrostek łagodzi sytuację, a szczenie zwiewa.
rudziak - Nie Lis 11, 2012 21:53
gaun ja metodę znam tylko z nazwy niestety i nie jestem w stanie powiedzieć nic więcej. Nie wiedziałam, że staw może się w jakikolwiek sposób zregenerować ale bardzo się cieszę, że mamy już taki poziom wiedzy bo ten temat też mnie dotyczy. Do kogo teraz chodzisz? W Warszawie mamy dr Sterna, dr Janickiego i dr Bissenika ale nie wiem który z nich zajmuje się takim leczeniem.
sachma - Nie Lis 11, 2012 22:03
gaun, mówili o tym dziś w wiadomościach. Podobno pomaga w 80%, nie odbudowuje stawów, ale efekty są niesamowite - pokazywali dwa psy poddane tej metodzie..
Koszt to podobno 2,5tyś, ale nie wiem czy za samo pobranie komórek macierzystych czy za całą kurację. Musiałabyś się zgłosić do weta który się tym zajmuje..
http://www.tvn24.pl/wideo...aylist_id=14014
Kasik - Nie Lis 11, 2012 22:45
Ooo Dziękuję Wam za wyjaśnienie Czyli w sumie moje dwie wersje w jednym, tylko nie umiałam tego połączyć w całość - najbardziej pasująca wydaje mi się wersja sachmy
gaun - Nie Lis 11, 2012 23:40
sachma, Widziałam to w wiadomościach. Teraz czytam i oglądam jakie są efekty zza granicą.
Wiedziałam że koszty nie są małe przypuszczam że leczenie operacyjne stawu kosztowałby podobnie. Martwi mnie tylko, że o ile dobrze rozumiem bo nigdzie nie jest to powiedziane wprost miejsc musi być dwukrotnie poddany narkozie: pierwszy raz jak pobierają mu materiał na komórki i drugi kiedy raz podczas wszczepienia komórek.
W każdym razie na stronie vetregen można znaleźć listę lekarzy/lecznic którzy z nimi współpracują. Podzwonię zobaczę. Muszę znaleźć jakąś lepszą alternatywę dla zastrzyków. Nie przemawia do mnie faszerowanie psa lekami.
rudziak, do żadnego z wymienionych przez ciebie, więc jak widać mam jeszcze gdzie próbować.
rudziak - Pon Lis 12, 2012 00:00
gaun w takim razie zdecydowanie polecam któregoś z tych trzech panów, to najlepsi specjaliści w Warszawie.
babyduck - Pon Lis 12, 2012 10:12
sachma napisał/a: | Na szczeniaka też reaguje - kiedy szczenie wkłada pysk do pudla, leżący pies pokazuje zęby, atak jest w kierunku szczeniaka, później podrostka. | Tak, później to dopiero zauważyłam.
Oli - Wto Lis 13, 2012 00:16
Dzisiaj (wtorek) jest bardzo ważny dzień u nas - mija 5 lat odkąd zjawił się u nas Duszek. Świętujemy urodziny, bo rozpoczęliśmy wspólne nowe życie. On ma ok 8 lat, a zachowuje się jak 2, no dobra, 3 letni młodzik.
kasia83 - Wto Lis 13, 2012 16:50
Do oddania:
Miesięczny szczeniak,suczka, wykradziona ze złych warunków od pana który psy przerabiał na smalec. Pan zostal zatrzymany, a psy odebrane. Zdjęcie słabe, wieczorem będzie więcej. Obecnie przebywa u pary z Lublina, ale oni mają doroslego psa, który jej nie akceptuje.
Nakasha - Śro Lis 14, 2012 09:11
Miesięczny szczeniak taki duży?.. Yyy, ona chyba jest trochę starsza jednak?
Jeśli potrzebny jest jej DT, to możemy się zaoferować. Moje psy uwielbiają szczeniaki. Tylko kwestia transportu...
|
|
|