To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki VIII

Gato - Wto Lip 06, 2010 13:15

Oli napisał/a:
Użytkowość często kłóci się z wystawianiuem. Pisałam niedawno o oczach borderów - na wystawie za jasne oczy borderom obniża się ocenę. A pasterze takich jasnookich (o ciemnej głowie) szukają.

Takiego psa można sobie przywieźć z Czech, tam raczej nie robią problemów z jasnym okiem u ciemnego psa ;) . A już jak ktoś bierze ISDS'a to w ogóle nie powinno być problemu. Inna rzecz, że jasne - niebieskie oko - widzi gorzej.

Według mnie dużo gorszym problemem u borderów jest to chore dążenie do rozwijania szaty - typ australijski i te sprawy... Jak dla mnie, to taki pies, nawet jeśli będzie miał rozbudowany popęd to użytkowo jest kaleką - nie dość że w taką sierść wszystko się wczepia (strach pomyśleć ile to waży kiedy pies namoknie) to jeszcze jest jej ogromnie dużo i nie chce mi się wierzyć, że to w żaden sposób psu nie przeszkadza. W końcu gdyby długa szata sprzyjała ciężkiej pracy, to natura wpadłaby na to przed człowiekiem i pewnie wilki byłyby długowłose :lol: .

agacia, czytałaś może ostatni numer PSA? Tam był całkiem fajny artykuł o wzorcu husky, jak na moje bardzo wyważony i ze zdrowym podejściem do sprawy.

babyduck - Wto Lip 06, 2010 13:21

Szura napisał/a:
to jest przesadyzm.
Chyba jednak nie. Zobacz, sama czytasz psa, zdajesz sobie sprawę z problemu i chronisz psa właśnie przez wyciszenie.
Nakota - Wto Lip 06, 2010 13:23

agu, proszę:

Można zauważyć, że lewe udo ma jakby brązowe, ale to wina tego, że jeszcze jej wtedy futro odrastało po wygoleniu przedoperacyjnym.

agacia - Wto Lip 06, 2010 13:27

Gato, nie czytałam. a jest gdzieś ten artykuł dostępny w necie?
Justka1 - Wto Lip 06, 2010 13:29

Szura napisał/a:
Cytat:
Dlaczego dopuściłaś do sytuacji, że agresywny pies zaatakował twoją sukę?

Ludzie, to jest przesadyzm. Okej, dajcie mi czwórkę ludzi na każdy spacer, którzy będą sprawdzać teren i odpędzać psy ode mnie, to żaden pies może nie zaatakuje mojego.

Żeby zostać zaatakowanym wystarczy przejść koło klatki schodowej, z której właśnie wyskakuje agresywny pies.

I taka sytuacja nie jednokrotnie nam się przydarzyła.To było m.in w czasie kiedy miałam rękę w szynie i szłam z psem w osiedle.Zadzwoniłam po SM ale nie było sensu czekać,bo zanim by się zebrali ja cierpliwość traciłam.
Cytat:
Ja chodziłam na spacery z psem, który nie wiem czemu (postawa ciała? Kaganiec? Serio nie wiem) na głupie, agresywne, osiedlowe burki działał jak płachta na byka, normą były dwa ataki dziennie, ale zdarzało się że i pięć na jednym spacerze do niego startowało.

U nas sporo yoreczków i jedna pani posiadająca 2 agresywne nie zna takiego urządzenia jakim jest smycz.Jeszcze raz jej psy zaatakują nas gdy wychodzimy z klatki obiecam jej,że kolejnym razem jej pieski nie przeżyją,a na jej twarzy znajdzie się gong.Póki co całe szczęście ona wychodzi wtedy kiedy my jesteśmy w domu.

Cytat:
Tyle że ja postawiłam jednak na wyciszanie agresji u 'mojego', ale nie dlatego, że ona była zagrożeniem dla kogoś - bo nie była, miałam nad nim kontrolę - ja po prostu agresji nie toleruję.

Pisałam,że także wyciszaliśmy się ale teraz mam to już w nosie.Omijamy pieski łukiem,a jak się nie da po prostu mijamy się szybciej.
Cytat:
Mimo to WIEM jakie to frustrujące, gdy wysiłek X miesięcy niszczy jeden niewychowany pies. I gdyby mi agresja u psa nie przeszkadzała (a z tego co wiem dla Justki nie jest to coś niedopuszczalnego), to bym w nosie miała jej wyciszanie.

Cieszę się,że choć jedna osoba mnie rozumie ;) .
Cytat:

Ja bym sześciotygodniowego szczylka w życiu nie wzięła, to dla mnie absolutnie za wcześnie.

Zastanawiam się czemu?Czym różni się szczyl 6cio od 7dmio tyg.? :)

Cytat:
Jeśli chodzi o psy użytkowe - doskonale rozumiem, że niestety u części ras podział między psy użytkowe a wystawowe jest ogromny. I myślę, że gdybym chciała psa konkretnie do pracy, to nie odrzucałabym linii pracujących bez rodowodu tak od razu, choć najpierw szukałabym raczej wśród rodowodowych.

Takoż i robiłam ale uparłam się także na kolor ale i nie tylko,bo budowa ciała psa bardziej w typie terriera bardziej mi odpowiada i taka lepiej spełnia swoje funkcje psa użytkowego.

Panno sachmo w odpowiedzi na Twoje zarzuty nie chcę przesyłać dowodów na to iż moja suka była pod okiem behawiorysty przez ponad rok.Dzięki niemu wypracowałam z nią bardzo dużo,że mam nad nią kontrolę w domu nawet przy szczeniaku tyle tylko,że szczeniak musi także nauczyć się egzystować przy schorzeniu mojego psa.
Uważacie,że rodowodowe to takie super ach i och,że bez papierka są beeee tylko bardzo ciekawe i dziwne,że babka mojej suki,SUKA HODOWLANA z rodowodem ZK miała także CDA(zespół agresji domowej) oraz szczeniak/ki przez nią wydane na świat,m.in OJCIEC mojej suki miał również CDA oraz był psem lękliwym.Po zakupie mojej suki,zrobiono mu repa.Ciekawa jestem ile suk pokrył i przekazał dalej PSOM PAPIEROWYM zespół agresji domowej oraz lękliwość :roll: .
No ale wszystkie papierkowe pieski są ok,bez papierka to już przecież nie psy(chyba kosmici) :roll: .
Także kiedyś pisałam o tym,że kolega zakupił bulla(40 kg pies) z renomowanej i polecanej hodowli,gdzie psy są badane i zakupił psa strasznie lękliwego :roll: .
No ale przecież piesek z papierkiem MOŻE BYĆ lękliwy,agresywny ect,a ten bez już jest beeee.

Poza tym nie ważne jest to co Wy uważacie tylko ważne jest to co JA lubię,oczekuję od psa mając przy tym nad nim kontrolę.

Co do przytulania się do mojej AGRESYWNEJ i skaczącej do gardła ludziom suki,można poszukać w galerii moich szczurów,jak nezu przytulała się do mojej połykającej żywcem ludzi suki.

A jeśli ktoś panicznie obawia się psiej agresji,nie powinien posiadać w ogóle tego gatunku zwierzęcia.Bo agresja jest w genach każdego psa.(no ale przecież psycholodzy psi w telewizji także bujdy opowiadają ;) ).

Angels,odnośnie tamtej sytuacji,nie musiałaś wychodzić z psem tylko prosiłam aby nie piszczał czy szczekał,bo wiem jak moja sucz reaguje na takie dźwięki(to jest także jej instynkt) poza tym jest psem terytorialnym.

sachma - Wto Lip 06, 2010 13:40

Justka1 napisał/a:

Angels,odnośnie tamtej sytuacji,nie musiałaś wychodzić z psem tylko prosiłam aby nie piszczał czy szczekał,bo wiem jak moja sucz reaguje na takie dźwięki(to jest także jej instynkt) poza tym jest psem terytorialnym

jak nie jest? przecież Viss musiała wchodzić z tobą do pokoju w którym był pies, bo twierdziłaś że może ją zaatakować.

AngelsDream - Wto Lip 06, 2010 13:42

Justka1, nie brzmiało to jak 'proszę, ucisz go' - brzmiało to jak groźba i nie tylko ja to wtedy tak zrozumiałam, żeby nie było. Poza tym trochę dziwne, żebym ja musiała panować nad szczeniakiem, a Ty nie umiałaś nad dorosłym psem. Nie chciałam ryzykować, że postawi łapę nie w tę stronę, co trzeba i również sprowokuje jakiś kolejny 'instynkt'.

Od tego jest człowiek, żeby odpowiednie instynkty podsycać, a inne wyciszać.

sachma - Wto Lip 06, 2010 13:46

odniosę się jeszcze do tego tygodnia - tydzień w życiu szczeniaka to masa czasu - w wieku 1-9tyg szczeniak rozwija się z sekundy na sekundę, rośnie w oczach, rozwija się w oczach - w tym wieku tydzień to masa czasu!
babyduck - Wto Lip 06, 2010 14:01

Justka1 napisał/a:
prosiłam aby nie piszczał czy szczekał,bo wiem jak moja sucz reaguje na takie dźwięki(to jest także jej instynkt) poza tym jest psem terytorialnym.
Większość dorosłych psów jakie znam, zdaje sobie sprawę, że szczeniak to szczeniak, a dziecka ruszyć nie wolno. Mają w sobie niesamowite pokłady cierpliwości i wyrozumiałości. Nie zdarzyło się, aby któryś z nich zaatakował szczeniaka.
Poza tym co ma do tego terytorializm, skoro suka nie była u siebie?
Justka1 napisał/a:
Jeszcze raz jej psy zaatakują nas gdy wychodzimy z klatki obiecam jej,że kolejnym razem jej pieski nie przeżyją,a na jej twarzy znajdzie się gong.
Tobie chyba jest wygodnie z agresją suki. Ale nie dziwie się jej agresji, jeśli Ty masz takie podejście.
Justka1 napisał/a:
Czym różni się szczyl 6cio od 7dmio tyg.?
Stopniem rozwoju? Od 3 tygodnia do końca 7 trwa etap psiej socjalizacji w stadzie. Szczeniaki uczą się co to jest zabawa i wyznaczonych granic. Uczą się rozpoznawać zachowania agresywne od nieagresywnych, uczą się własnego języka. Majka mojej babci była zabrana ze stada przez pierwszego właściciela w 5 tygodniu. Efekt? Pies, który nie potrafi porozumiewać się z innymi, lękliwy.
Szura - Wto Lip 06, 2010 14:08

Nie wzięłabym szczeniaka 6 tyg., ponieważ uważam, że jest za duża szansa, że byłby nienauczony bycia po prostu psem - właśnie wtedy przez relację z matką i rodzeństwem uczy się komunikować i bawić z własnym gatunkiem (również jak unikać konfliktu, co jest dla mnie ważne).
AngelsDream - Wto Lip 06, 2010 14:18

Warto także samemu korzystać z CSów wobec psa.

A teraz zamówiliśmy książkę z tej samej serii, bo kantarek pora już odłożyć na stałe.

O tę: http://www.psiawachta.pl/mój-pies-ciągnie-na-smyczy

agacia - Wto Lip 06, 2010 14:29

Ja Lucy brałam w wieku 5-6 tygodni, ale tylko dlatego, ze w innym wypadku na drugi dzień wylądowałaby w schronisku. Tylko w takich przypadkach bez wyjścia dopuszczam taka możliwość. I nie wiem na ile to miało wpływ na obecny charakter Lucy, zwłaszcza, że od matki zabrana była razem z siostrą i u mnie miała kontakt z innymi psami, ale nie umie się bawić z innymi psami i jest lękliwa w pewnych sytuacjach, chociaż w jej wypadku nie jest to uciążliwe. Chociaż może taka sama by była jakby była zabrana w wieku 7-8 tygodni :roll:
sachma - Wto Lip 06, 2010 15:23

uh, dorosłam do prawdziwej klatki - kupiliśmy, niedługo powinna przyjść - i teraz co po za karmieniem i wrzucaniem tam zabawek zrobić żeby małemu klatka się spodobała?

przeraża mnie tylko waga - 20kg - czy wasze klatki też są tak ciężkie? o.O

babyduck - Wto Lip 06, 2010 16:03

Moja waży chyba 15, ale ma plastikowa tacę.
sachma - Wto Lip 06, 2010 16:10

chyba będę musiała poćwiczyć mięśnie :P
baby, co ty zabierasz na wystawę żeby przed słońcem uciec? czy nic nie bierzesz? bo ja szukam jakiegoś dobrego rozwiązania - nie wiem czy namiot na 100% mnie usatysfakcjonuje, bo parasol jest na pewno do kitu..