Archiwum - Psiaki vol.VII
agacia - Pią Mar 26, 2010 21:48
Jak nie jesteś jeszcze członkiem ZK to oprócz wyrobienia rodowodu płacisz za różne inne bzdety. Ja kilka lat temu płaciłam chyba 110 albo 130zł, nie pamiętam dokładnie i w tej opłacie było wyrobienie rodowodu, składka, opłata za rejestrację psa, jakaś opłata administracyjna i nie wiem czy coś jeszcze. W tym roku pewnie byłoby więcej, bo składka jest większa.
Nakota - Pią Mar 26, 2010 21:57
believe_86, ale tu nie chodzi o szczury
Koszt wyrobienia rodowodu to ok. 100 zł. Płaci się składkę danego zarządu ZK (60-80 zł) + kwotę za wyrobienie rodowodu.
Najlepiej zadzwonić do oddziału i zapytać.
agacia - Pią Mar 26, 2010 22:01
Znalazłam na stronie ZK we Wrocku cennik i jak się nie jest członkiem ZK to w tym roku opłata jest 136zł. Składka 60zl, wpisowe 20zł, rejestracja psa 20zł i rodowód 36zł. Pamiętam, że jak papier już przyszedł do oddziału to dostałam liścik z ZK, że na odbiór mam przyjść razem z psem.
babyduck - Pią Mar 26, 2010 22:23
Cytat: | Składka 60zl, wpisowe 20zł, rejestracja psa 20zł i rodowód 36zł. | Dokładnie tak. Wyrabiałam w styczniu. Musze odebrać, ale mi nikt nie powiedział, że mam przychodzić z psem.
Tess - Pią Mar 26, 2010 22:26
babyduck, bo w Warszawie nie trzeba. Co jest głupie, ale biorąc pod uwagę, jak to jest rozwiązane we Wrocławiu nie wiem, co jest gorsze.
sachma - Pią Mar 26, 2010 22:40
Czyli jakbym sobie teraz wstąpiła, to później wyjdzie mi mniej? .. chyba tyle samo..
babyduck - Pią Mar 26, 2010 22:44
Jak sobie teraz wstąpisz, to zapłacisz wpisowe i opłatę członkowską, czyli razem 80 zł. A potem rejestrujesz malucha i płacisz za rodowód, w sumie 56 zł. Wychodzi tyle samo, ale w dwóch ratach.
edit: poprawiłam sumę
sachma - Pią Mar 26, 2010 23:09
uh, to chyba trochę odczekam z tą rejestracją, teraz za dużo wydatków.. uh a miałam nadzieje na debiut w Sopocie
Tess - Pią Mar 26, 2010 23:17
babyduck, nie 60, a 80. Składka 60, wpisowe 20.
babyduck - Pią Mar 26, 2010 23:28
racja, walnęłam się
Bel - Sob Mar 27, 2010 00:09
Nakota, fakt.Walnęłam się w temacie a z początku dziwiłam się dlaczego sachma nie wie dobra ja dziś nie kontaktuję
agacia - Sob Mar 27, 2010 11:29
sachma, jak masz młodego psa to nie musisz mieć rodowodu wyrobionego dla niego na wystawę. W zgłoszeniu wpisujesz wtedy tylko nr rej. i rod. w przygotowaniu Nr. rej. dostajesz od razu jak zgłaszasz psa w ZK.
Anonymous - Sob Mar 27, 2010 13:09
mamy dzisiaj gościa
zgadnijcie kto to i zobaczcie, jak się dziewczyny ładnie bawią w parku
babyduck - Sob Mar 27, 2010 13:17
Rita!
Dzisiaj, jak jechała z Negrą na zajęcia, wsiadła kobieta z wózkiem i dzieckiem, około 2 letnim. Dzieciak od razu ręce do psa, więc skupiłam Negrę na sobie i odwróciłam ja tyłem do dzieciaka. No to szczyl zaczął ja trącać butem. Na początku lekko, ale mamusia nic. Potem, jak nie reagowała, zaczął ją ewidentnie kopać. Mówię do niego, że "nie można pieska kopać, bo jego to boli". Nie mogłam się przesiąść, bo siedziałam za przepierzeniem i od strony okna, ale matka nawet nie zwróciła uwagi, nawet wózka nie odsunęła, nic! A za szesnaście lat te kopniaki mogą być śmiertelne. Gratuluję budowania wrażliwości.
magnes - Sob Mar 27, 2010 13:36
A potem słyszy się że nastolatek zamęczył psa i znęcał się nad nim, bo mu się nudziło. Dobrze, że rodzice od małego uczą dzieci właściwego traktowania zwierząt
|
|
|