Archiwum - Koty vol. V
PALATINA - Pon Kwi 01, 2013 23:12
Nikaa,
Być może.
Na pewno coś przynoszą.
Teraz koc położyłam pod biurkiem. O biurko często się koty ocierają. Podobno kot znaczy jedno miejsce na jeden sposób. Jeśli drapie, to nie powinien w to samo miejsce sikać. Jeśli znaczy zapachem z policzków, to też to powinno wystarczyć. Zobaczymy.
Może dodam, że Imbirowe posłanko (na którym śpi każdej nocy - w dzień je omija), jest niedaleko psiego. Trochę wyżej tylko.
Bel - Pon Kwi 01, 2013 23:21
dziadkowa kotałke :
klauduska - Wto Kwi 02, 2013 11:52
Mam wreszcie przydomek mojej hodowli
Pievamore*PL
Bel, to jakiś rasowy? Snowshoe?
L. - Wto Kwi 02, 2013 12:00
klauduska, o to samo pytałam ją na FB ;p ale to zwykły kundelek z ulicy, podobno.
limomanka - Wto Kwi 02, 2013 13:08
PALATINA, 2 miesiące od kastracji kot ma jeszcze dość hormonów w ciele. Zresztą jeśli zaczął znaczyć przed kastracją, może nie przestać po - jeśli weszło mu to w nawyk. Dlatego poleca się kastrować młode samce, ok. 8-miesięczne.
Ale trop "zapachowy" też jest prawdopodobny. Albo Imbir nie lubi tego psa i mści się za jego obecność w ten sposób.
Bel - Wto Kwi 02, 2013 13:35
L., no przypuszczamy, że kundelek bo była znaleziona ale cholera tam wie.. ona przez 2 lata była dzikim kotem dokarmianym na ulicy, potem dziadek się zlitował i ją zabrał.
PALATINA - Wto Kwi 02, 2013 13:39
limomanka napisał/a: | Dlatego poleca się kastrować młode samce, ok. 8-miesięczne. |
Był kastrowany, jak miał 7 miesięcy i 11 dni (wg umownej daty urodzenia, określanej, gdy miał ok 10 tygodni), 3 dni po pierwszym siuśku na dywanik (siknął w piątek i na poniedziałek już miał termin umówiony).
Wg mnie nie ma tu miejsca na nawykowe sikanie.
limomanka napisał/a: | Albo Imbir nie lubi tego psa i mści się za jego obecność w ten sposób. |
Zemsta jest domeną ludzi.
Znaczenie jest normalnym, fizjologicznym zachowaniem kota (tylko nielubianym przez właścicieli).
Dostawiłam nową kuwetę z innym żwirkiem.
Będę też łapać mocz do badania.
Jeśli wszystko będzie OK w moczu, to umówię u nas wizytę kociego behawiorysty (zanim naprawdę wejdzie mu to w nawyk).
Bel - Wto Kwi 02, 2013 13:56
PALATINA napisał/a: | Zemsta jest domeną ludzi. | zwierząt też patrz. słonie zabijają jakiegoś tersera mimo iż nie widziały go wiele lat itd
PALATINA - Wto Kwi 02, 2013 14:01
Off-Topic: | Bel,
Mam za mało danych, by powiedzieć, że to zemsta.
Wiem, że słonie zabijają ludzi, bo pamiętają, że np. ktoś zabił ich matkę, gdy były małe.
Mówię o dzikich słoniach, w naturalnych warunkach. Z ciałem potem postępują tak jak ze szczątkami swoich zmarłych. Wiedzą, że zabiły i że człowiek nie żyje. Podchodzą po kolei i ceremonialnie dotykają ciała. Czasem noszą je. Oglądałam o tym świetny dokument!
Ale myślę, że to nie było przemyślane działanie, raczej skutek traumy (taka zbrodnia w afekcie - zresztą wnikliwie analizowano te przypadki i okazało się później, jaką przeszłość mają te konkretne słonie). Podobnie pewnie z treserem.
Nijak się ma do kota, którego natura tak stworzyła, że mocz jest jego elementem porozumiewania się w społeczności. |
klauduska - Wto Kwi 02, 2013 14:33
PALATINA, co do przydomka [Pievamore]
ja i mój TŻ poznaliśmy się we Włoszech w mieścinie Citta della Pieve [stąd Piev]. Zakochaliśmy się w sobie dopiero w Warszawie po powrocie, ale nasza miłość tam się zaczęła [stąd amore]
PALATINA - Wto Kwi 02, 2013 15:01
klauduska,
Cudnie.
klauduska - Wto Kwi 02, 2013 15:09
PALATINA, dziękuję jestem mega szczęśliwa, że został zaakceptowany
PALATINA - Wto Kwi 02, 2013 15:30
Imbir cały czas tylko się bawi nowym żwirkiem.
Właśnie wlazł do pojemnika, położył się w nim, a potem zaczął " się kąpać" w piasku prawie jak szynszyla!
Nie wiem, czy to było moim zamierzeniem. On się zachowuje tak, jakby pojęcia nie miał, że to ma być kuweta.
limomanka - Wto Kwi 02, 2013 16:01
PALATINA, pisząc "mści się" miałam na myśli typowo kocie odgrywanie się za jakąś nieprzyjemność właśnie sikaniem w coś. Powszechnie wiadomo, a inni właściciele kotów potwierdzają (ja sama nie spotkałam się nigdy z takim zachowaniem), że koty sikają np. do butów nielubianych ludzi (zwłaszcza takich, którzy nie lubią kotów i nie ukrywają tego ).
Nie znałam terminu kastracji - myślałam, że Imbir jest już starszy. Zwracam honor
Tygrys - Wto Kwi 02, 2013 17:33
PALATINA, a on sika tylko na ten sam koc? tzn tylko na niego i na nic innego? Maniek tak zrobił, siknął dzień przed kastracją na kanapę, i potem sikał non stop na nią, miał tydzień że nie sikał a potem znów, pomogło...wyrzucenie kanapy. już nie sika na nic. na inne kanapy też nie, tylko sikał na tą co zdążł zaznaczyć przed kastracją.
|
|
|