To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XIII

Niamey - Pią Kwi 20, 2012 23:00

to zależy od boksera ;) Znam kilka, które bez problemu wytrzymują wiele godzin same w domu bez demolowania czegokolwiek. Ale nie da się ukryć, że należy im się solidny kawałek ruchu i zabawy, więc to wyjście o 15-16 to nie może być taki tam spacerek po trawniczku i z powrotem.
furburger - Sob Kwi 21, 2012 08:26

mój bokser całymi dniami śpi, jak ma ochotę się pobawić to przychodzi i zaczepia, demolował mieszkanie tylko jak był szczeniakiem, nie raz zostawał w domu sam na 7-8 godzin :)

ma jeden godzinny spacer -biega na łąkach spuszczony ze smyczy
reszta spacerów jest spokojna i półgodzinna - wtedy chodzi po osiedlu

Nakasha - Sob Kwi 21, 2012 09:46

Byliśmy wczoraj na baaardzo długim spacerku i oto filmowe efekty. :D

NN odkryli leśne bajorko
http://www.youtube.com/watch?v=GyVsKoh5cDo

NN zwiedzają bajorko
http://www.youtube.com/watch?v=NPpuQwGfuxg

NN szaleją przy bajorku
http://www.youtube.com/watch?v=WfDLDdoKivM

NN bez kagańców odkrywają fenomen pni drzew:
http://www.youtube.com/watch?v=1pJqh4zEUjE

NN się ganiają
http://www.youtube.com/watch?v=SwJbqigbyvg

Spacerek z ptaszkami w tle
http://www.youtube.com/watch?v=uB4YywqvJfc

satanka666 - Sob Kwi 21, 2012 09:50

Niamey napisał/a:
Znam kilka, które bez problemu wytrzymują wiele godzin same w domu bez demolowania czegokolwiek

a z ciekawości, więcej znasz takich, które zostają i nie demolują, czy takich które zostają bez problemu? :)
ja poznałam u mnie w mieście kilka osób które miały/mają boksera i w sumie wszyscy mówią o problemach z zostawaniem.
ech, my sami zaniedbaliśmy naukę zostawania, a powinniśmy wtedy zacisnąć zęby i przecierpieć te demolki :roll:

i przy okazji pokazuj swoje psiaki! :)

mój pseudobokser to zło, Exogenesis, jak chcesz, to oddam i jeszcze dopłacę :P ale on nie wygląda groźnie, raczej smutno.. no i nie zostanie sam w domu, ale za to dzieci bardzo lubi... mógłbyś mu na obiad podawać jakiegoś trzylatka ;p

Ninek - Sob Kwi 21, 2012 10:40

Znam 3 boksery osobiście. Wszystkie niszczą jak zostaną same, chociaż od szczeniaka same zostawały. Suka koleżanki niszczy i załatwia sie w domu, jak sama zostanie choćby na 10 minut. A to już wiekowa sunia, koło 12 lat ma.
Sorgen - Sob Kwi 21, 2012 12:30

Znacie jakieś sposoby na zakwasy u psa? Wczoraj z bambaryłką moją lekko przesadziłyśmy i trzasnęłyśmy spacer 15km pod górkę no i dziś suka średnio chce chodzić i lekko mi utyka na jedną łapę. Masuje jej łapki, barki i grzbiet, coś jeszcze można zrobić?
Exogenesis - Sob Kwi 21, 2012 12:36

Nie no, nie chce psa po to aby odsraszał dzieci, to było poprostu uzasadnienie cechy wygladu... Wyglada groznie, a te dzieci nawet płot omijają chociaż jest wysoki ;D. Nie moge mieć psa ktory ma długą sierść. Chyba ze taki który nie leni sie zbyt mocno bo moj ojciec trafilby to psychiatryka . ( Ma takiego fiola na punkcie sprzątania, ze mozna z nim oszaleć w domu) . Chcialbym psa ktory robilby wrazenie. Strasznie fajne jest to jak jestem u cioci siedzimy na dworze a jakies male dzieciaki czy nawet starsze osoby pytaja, a ile ten pies wazy, a jak sie zachowuje itp. (Mają Doga Niemieckiego ) .
Jezeli mialbym mieć psa to za jakies 6msc-1rok, wiec jeszcze pomysle.
I tak napewno o godz 15-16 niebylby to spacerek po drodze tylko wypuszczenie psa w lesie zeby pobiegal ;) . I pozniej jeszcze wieczorem ale to juz spacer.

PALATINA - Sob Kwi 21, 2012 14:57

Exogenesis,
Z włosem psów krótkowłosych często jest dużo większy problem niż tych długowłosych.
Krótki włos wbije się w ubrania i meble i czasem bardzo ciężko go wyciągnąć.
Długi włos wystarczy zgarnąć morką gąbką lub mokrą gumową rękawiczką. Wszystko schodzi błyskawicznie. Nic się w nic nie wbija (od 25 lat mam długowłose psy).
Są też rasy, które nie gubią sierści.

Exogenesis - Sob Kwi 21, 2012 16:19

PALATINA, a moglabys podac jakies przykladowe rasy niegubiace siersci? Psy wielkoscia podobne do boksera .
babyduck - Sob Kwi 21, 2012 16:54

Sznaucery, pudle, teriery szorstkowłose.
Zwróć uwagę na sznaucera olbrzymiego albo czarnego teriera rosyjskiego.

sachma - Sob Kwi 21, 2012 17:01

jeszcze owczarki francuskie, a jak ma być bardzo duży i odstraszający wyglądem to mastif tybetański ;) portugalskie psy dowodne też nie gubią, ale są już mniejsze ;)

pamiętaj tylko że KAŻDA rasa będzie gubić włos jeśli będzie nie odpowiednio pielęgnowana, sznaucery potrzebują trymowania, golone mają gorszy włos i go gubią, tybetan francuz czy pudel wymagają regularnego czesania.
Tym rasom włos wypada tak jak ludziom, jednak zatrzymuje się przy skórze, ważne jest żeby go na czas wyczesać ;)

Korekta.

Niamey - Sob Kwi 21, 2012 17:31

satanka666, aż popytam mamy, bo ona zna zdecydowanie więcej bokserów :) Nie wiem z czego to wynika :drap: Np. ostatni szczeniak, który od nas poszedł do nowego domu był bardzo grzeczny, potrafił zostawać sam na wiele godzin, nie niszczył. Dorosłe tak samo. Poprzednie boksery też nie niszczyły, pamiętam tylko jakieś epizody z rozkopanym kwiatkiem i rozwleczonymi kapami dawno temu :lol:
Jak się dowiem czegoś więcej, to napiszę :)

Nakasha - Sob Kwi 21, 2012 18:38

Cytat:
czarnego teriera rosyjskiego.

Taaak, te psy robią wrażenie! :serducho: Miętosiłam takiego na wystawie. :serducho: Był ogromny, "groźnie" wyglądał, a z zachowania to był spokojny przytulak. :DD

Ninek - Sob Kwi 21, 2012 19:16

Na długowłosego, którego trzeba często czesać (dla mnie często to np 2 razy w tygodniu i częściej) bym sie nigdy nie zdecydowała. Tak samo jak nigdy więcej persów - nasze większość życia chodziły obcięte krótko, bo nikt nie miał cierpliwości do ciągłego czesania.
Moje suki mają super sierść - nie czepia sie ubrań w ogóle. Obie są krótkowłose, ale nie tak krótkowłose jak np amstaffy. Bo ta całkowicie krótka sierść sie okropnie wbija. Włosy moich suk mają ok 2-3cm i są super :P
Fox ma chyba włos, nie sierść. Prawie nie gubi, mimo iż jest miejscami mocno długi (na ogonie koło 15cm), to sie nie kołtuni. Tylko uszy wymagają częstego czesania, bo sie przy głowie kołtunią (jak ktoś strzyże tak jak to spaniele mają we wzorcu, to nie ma problemu, ale mi sie ta 'fryzura' nie podoba).

PALATINA - Nie Kwi 22, 2012 10:58

Moje psy pewnie trzeba często czesać, ale ja czeszę je 1-2 razy w miesiącu - po kąpieli.
Tylko, że wtedy tego czesania zbiera się na 2-3 godziny. :roll: