To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki X

Journey - Wto Kwi 05, 2011 19:31

Ninek, ja mogę polecić dt, ale tylko płatny - u maszerów. Sama nie wezmę, bo mam teraz dużo pracy.
falka - Wto Kwi 05, 2011 19:37

TŻ był u wetki, powiedziała że pies jest za młody na obrożę przeciwkleszczową. W sobotę robimy szczepionkę przeciw babeszjozie.
AngelsDream - Wto Kwi 05, 2011 19:46

falka, jeśli taką, jak myślę, to ona jest bardzo niebezpieczna, bo w praktyce polega na podaniu leku na tę chorobę na zaś... :roll:
Journey - Wto Kwi 05, 2011 19:53

Falka, a ile pies ma?
Angels, o jakiej myślisz?

Ja w tym miesiącu będę znów zamawiać obroże dla swoich. W ilości hurtowej- muszę wszystkim zmienić na nowe. One są na 7 miesięcy i odpukać, choć kleszczy jest zatrzęsienie to odkąd stosuję u psów te obroże nie miałam w stadzie babeszji. Na kropelkach /fiprex i frontline/ babeszja była kilka razy i raz ledwo uratowałam szczeniaka. :|

AngelsDream - Wto Kwi 05, 2011 19:57

Journey, u nas do tej pory podawano, nazywając to szczepionką, po prostu leki na babeszjozę. Za granicą, na pewno we Francji, były dostępne faktyczne szczepionki, ale na ile skuteczne, nie wiem.
falka - Wto Kwi 05, 2011 19:58

Szczepionka taka:
1. Szczepionka przeciw Babesia canis – NOBIVAC PIRO
Wskazanie: do czynnego uodparniania psów w wieku 6-ciu miesięcy i starszych przeciwko Babesia canis w celu redukcji nasilenia objawów klinicznych związanych z ostrą postacią babeszjozy oraz niedokrwistości oznaczanej wartością hematokrytu.

Journey, ma niecałe 6 miesięcy

Journey - Wto Kwi 05, 2011 20:04

6miesięczny pies za młody na obrożę przeciwkleszczową? Wybacz Falka, ale dla mnie to bzdura. Oczywiście - zależy jaka obroża. Być może jakaś firma podaje minimalny wiek psa wyższy niż na naszych. Z tego, co pamiętam na tych obrożach, jakie my kupujemy jest min. wiek - 3 miesiące.

Ile taka szczepionka kosztuje i jak długo działa?

Angels, ok, ja źle zrozumiałam - wydawało mi się, że napisałaś o obrożach, ale już doczytałam, sorry.

falka - Wto Kwi 05, 2011 21:00

działa pół roku, nie pamiętam ile kosztuje, kilkadziesiąt zł
sachma - Wto Kwi 05, 2011 21:05

falka, a krople? Lenny od 5 miesiąca był zakraplany - są specjalne krople dla szczeniaków..
falka - Wto Kwi 05, 2011 21:10

sachma, on jest cały czas zakraplany, pisałam wcześniej - Advantix
sachma - Wto Kwi 05, 2011 21:19

falka, to po co obroża?
falka - Wto Kwi 05, 2011 21:24

Niektórzy piszą, że łączą te dwa sposoby dla lepszej ochrony bo np. jedno zabija kleszcze łażące po psie, a drugie powoduje że te co się wbiją usychają i odpadają.
satanka666 - Wto Kwi 05, 2011 21:28

a ja właśnie słyszałam, żeby nie łączyć absolutnie :roll:
sachma - Wto Kwi 05, 2011 21:33

satanka666 napisał/a:
a ja właśnie słyszałam, żeby nie łączyć absolutnie :roll:

też tak słyszałam, że albo krople albo obroża..

AngelsDream - Wto Kwi 05, 2011 21:48

sachma, trzeba dobrać odpowiednią obrożę i krople.