To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II

mmarcioszka - Sob Mar 23, 2013 20:03

Itu, nie masz się czym przejmować, powody rudzienia napisałam Ci wyżej i sądzę, że to nie jest zwykły russian blue ;)
To kundelek, więc możliwe, że ma coś z aguta + hormony i rudy tyłek gotowy :P

Cegriiz - Sob Mar 23, 2013 20:05

Itu, hormonalne.

Jeśli spojrzysz na zdjęcie na poprzedniej stronie zobaczysz że S. też ma takie rude plamy.
Nie ma co się martwić, to jest normalne u kundelków.

I myślę, ze to "zwykły blutek" ;)

U czarnych też tyłki rudzieją.

Itu - Sob Mar 23, 2013 20:22

Ok, dziękuję wam bardzo :)
wuwuna - Nie Mar 24, 2013 12:18

Przypomnę tylko, że szczur rodowodowy ma się nijak do kundelka.
Więc ocenianie kolorów i sierści jeśli są inne niż podstawowe to wręcz pomyłka.

Szczury hodowlane są od kilkudziesięciu lat selekcjonowane, na ładne futra, na nasycone na kolory. Pod wystawy. (zdrowie i charaktery pomijając, bo to oczywiste, a nie o tym temat)
Szczur o którego ktoś dbał '30 lat' (dbał o jego linię) wiadomo, że jest już na starcie 'lepszy'. Więc szczury które ktoś sobie rozmnożył dla widzimisię mają gorzej.
I kiedy u rasowych tak fatalnych sierści się nie spotyka u nich to norma. Jeszcze nie widziałam ładnej sierści od szczura ze złego pochodzenia.

Teddy rex od rexa nie musi się różnić. Różnica jest genetyczna jako podstawa.
Velveteen powinien mieć miękkie i falowane futro. Grube i złożone w dużej części z sierści okrywowej, ale pięknie pofalowanej na całej długości futra. Wąsy 80-90% normalnej długości standarda, lecz pofalowane, wygięte w jednym kierunku, czyli do dołu (najczęściej).
Teddy rex ma mniej sierści okrywowej, powinna być gruba również i kręcona.
Głównie dłuższa i pokarbowana. Ale ich typów jest kilka i nie zawsze się da je rozróżnić bez znania rodzeństwa, rodziców, rodziców rodzeństwa i dalszych przodków dla potwierdzenia.

A na filmiku nie widać typu futra.

Minolcia - Wto Kwi 02, 2013 00:11

Że tak się wtrące jakiej "rasy" jest ten szczur ? :o

mmarcioszka - Wto Kwi 02, 2013 00:20

Minolcia, wygląda na uszy standard, sierść standard w kolorze russian blue. Jeśli ma białą plamkę na brzuchu to znaczenie irish, jeśli dużą plamę to berkshire, a jeśli cały jest jednokolorowy to self ;)
Możesz pokazać brzuch, to podpowiemy.

L. - Wto Kwi 02, 2013 00:35

Minolcia, odmiany.
szczury nie mają ras, tylko odmiany.
na odmianę składa się: rodzaj uszu, typ sierści, barwa, znaczenie, kolor oczu

mówi się, że szczury jest rasowy, gdy ma rodowodów.
bo rasowy = rodowodowy.

Minolcia - Wto Kwi 02, 2013 00:55

mmarcioszka, szczurek nie jest jeszcze u mnie i nie mam jak narazie zrobić zdjęcia , ale jak pójdę do koleżanki to zrobie zdjęcie :o . ale jak zapamiętałam dobrze to plamkę na brzuszku ma taką białą długą :P .
L., okok :) dzięki :ok: .

Kasik - Wto Kwi 02, 2013 22:31

Selfem raczej nie jest, bo ma białe skarpeteczki :mrgreen:
Cegriiz - Wto Kwi 02, 2013 23:19

Minolcia napisał/a:
to plamkę na brzuszku ma taką białą długą :P .

Berkshire najprawdopodobniej ;)

mmarcioszka - Śro Kwi 03, 2013 11:18

Kasik, faktycznie chyba ślepa jestem. Z opisu obstawiam berkshire ;)
mrówka - Śro Kwi 03, 2013 12:50

Witam
Wczoraj kupiłam dwa szczurki w zoologicznym i mam pytanko, czy są to jakieś odmiany szczurków czy standardowe? Nie znam się :oops: dopiero zaczynam swoją ''przygodę'' z tymi zwierzątkami.
Pozdrawiam

oto foto szczurków

mmarcioszka - Śro Kwi 03, 2013 13:09

Oba szczurki to standardy zarówno uszne jak i sierstne, odmiany hooded(popularnie zwane kapturami), tylko jeden w kolorze black, a drugi aguti ;)
mrówka - Śro Kwi 03, 2013 13:13

Dzięki :)
Kasik - Śro Kwi 03, 2013 14:38

Off-Topic:
mrówka, szkoda, że zaczęłaś przygodę od zakupu w sklepie, ale tego mam nadzieję dowiesz się z lektury forum. Póki co sprawdź dokładnie, czy szczury są tej samej płci, bo niestety sprzedawcy lubią się mylić, a potem jest problem.