To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Gady, płazy i inne potwory :)

futrzasta - Czw Lut 18, 2010 19:12

Lavi a gekony to przypadkiem mącznikami się nie karmi?
Lavi - Czw Lut 18, 2010 20:26

Owszem, mącznikami ale tak jak Ci pisałam na fbl padła mi cała karmówka mączników i w kryzysowej sytuacji dostał maluchy świerszcza;) Które niezbyt chce jeść;D
Mangusta - Czw Lut 18, 2010 20:32

no mącznikami też ;) u nas w domu dajemy wszystko co się nada, w schronie tylko mączniki bo tylko one są zawsze pod ręką...

długo tu nic nie pokazywałam ale to głównie dlatego, że czas najwyższy przedstawić główny powód mojego obecnego kompletnego spłukania...

to jest akwarium dla maleńkiego żółwika Piotrka - żółwik waży kilo sześćset i ma 26cm długości karapaksu... dodatkowo się pochwalę swoim regałem terrarystycznym:

za samymi drzwiami jest niedokończone terra Migoty, od góry jest szkółka kwiatków, jedno terra z cambri i żółwie maluchy, niebieskie pudło oświetlone to tymczasówka henryków a pod spodem karaluchy.

tutaj znowu moje rozwiązanie na odwieczny Głupkowy problem rąbania nosem w szybę...

ma swoją firaneczkę. byłby panienką z okienka gdyby mnie gościu z ameryki nie oświecił że to jednak chłopak ;)

a teraz troche ciekawostek:

stynka ususzona w trakcie pożerania drugiej stynki

i trzy zagadki - co to jest? ;)

indżoj!

Lavi - Czw Lut 18, 2010 20:49

Pierwsze kojarzy mi się z okiem jakiegoś gada ale pewna nie jestem. Pozostałe dwa to już całkowita zagadka ;DD

A to mój gekón po wylince, niestety przy ślepku został mu kawałek starej skóry, której nie chce mi dać zdjąć. Próbowałam mu to ściągnąć dziś patyczkiem do uszu, ale syknął i zwiał :DD Jak do jutra sam sobie tego nie zdejmie to spróbuje ponownie;)

Grucha - Czw Lut 18, 2010 22:40

Cambri nawet się ładnie na ściance rozłożył :) Fajny masz ten regał, też taki chce tylko miejsca nie ma..
kombinujcie z zagadkami, ja się nie wypowiadam bo by to było nie uczciwe ;)

Oli - Pią Lut 19, 2010 01:05

pierwsze to oko gada, drugie to oko pajonka, trzecie to spód ogona jaszczurki - strzelam jak ślepy z procy :wink:
zalbi - Pią Lut 19, 2010 02:52

Lavi, a dałaś dla chomika jedzonka? :-P

uwielbiam gekony =)

pytanie go posiadaczy jaszczurkowatych stworzeń: czy rzeczywiście śmierdzą? bardzo często słyszałam, że strasznie śmierdzą.

ja miałam kieys jednego żołwia stepowego (chciałam zwierzątko to rodzice kupili mi na którąs gwiazdkę żołwia.. myślałam, że się rozpłaczę) ale nie pamiętam czy smierdział czy nie poza tym to sie pod jaszczury nie zalicza.

Mangusta - Pią Lut 19, 2010 09:19

śmierdzą jak się im nie sprząta. z moich doświadczeń wiem że brodacze potrafią "walnąć kloca" którego trzeba szybko uprzątnąć, ale w porównaniu ze szczurami to jest nic. z resztą sprzątanie u gadów to jest o niebo szybszy i milszy proceder - albo się zbiera bobki w papier, albo wylewa wodę (Głupek załatwia się tylko tam), pięć minut i po sprawie. lamparty się załatwiają w jedno miejsce więc nie ma obsrajdolenia wszystkich kątów. ogólnie tylko z dużymi jaszczurkami mógłby być z tym problem, tzn większość waranów i legwany, no bo duża jaszczura dużo wydala i do tego jakimś dziwnym trafem te wielkie gady mają mniejsze pojęcie o higienie... z tego co mam w domu to tylko odchody jednej zbożówki faktycznie śmierdziały, ale to dlatego że była zarobaczona.

Oli, pierwsze tak, ale jakiego? drugie tak, a trzecie blisko ;)

futrzasta - Pią Lut 19, 2010 21:25

eee no nieźle tam macie zaterraryjjone :D no no no a regł fajny choć jakbym miała wybierać byłby to z wysuwanymi półkami i chyba zamkniętymi bokami coby ciepło trzymał.

Lavi a foty gekona na ftb to gdzie?

Lavi - Pią Lut 19, 2010 21:53

zalbi, dałam jeść chomikowi ;DD

futrzasta, muszę zmienić fblga, gdzie będe miała tylko terrariowe zwierzaki ;D A dodałam na NK piękną pozę malucha, jak z laptopa schodzi i patrzy mi w obiektyw :mrgreen:

Mangusta - Nie Lut 21, 2010 15:38

trochę mi zwierzęta porosły więc obfociłam żeby pokazać jak się pozmieniało :)

najpierw młode agamy, które "skumplowały" się na rolce od srajtaśmy

Helmut patrzy na mnie jak na debila bo znowu dostał do jedzenia tylko zielsko...

Głupek jak zwykle w majestatycznej pozie...

no i Migoty dawno nie było... niestety nadal siedzi w racku, czekam do marca z wypłatą i kończę dla niej terra (zostały tylko szyby)

a teraz z nowości-ciekawości. zacznę może od tego jak się wybarwiają moje "karmówkowe" gekony. dla przypomnienia, kiedyś było tak:

teraz jest tak:

i na końcu żółwiki... pierwszy to ostrogrzbiet którego dostaliśmy przypadkiem. Był w tragicznym stanie - skrajne odwapnienie i obecność większych kolegów w akwarium zaowocowały brakiem praktycznie całego tyłu karapaksu. ciekawa jestem czy to odrośnie... teraz wygląda już o wieeele lepiej niż wcześniej.

tu widać wyniszczenie skorupy

no i na koniec nasz chiński "psychol" któremu się nie dało zrobić normalnego zdjęcia bez flesza.

brak szczęki w niczym mu nie przeszkadza :) na szczęście. nawet coś tam gryźć potrafi.

mam nadzieję że się podoba ;P

futrzasta - Nie Lut 21, 2010 21:08

a ja widze samą treść bez zdjęć :?
Anonymous - Nie Lut 21, 2010 23:03

a żaba? a żaba? ;(
Mangusta - Nie Lut 21, 2010 23:19

agu, jabba nie przeżyła, nie wiem dlaczego :( możliwe że moja wina, kumple mówili że ją za bardzo "zapasłam". teraz jeśli będę kupować jakieś żabole to będą to podrośnięte rzekotki australijskie, ale to dopiero jak mi się jakieś terra zwolni...

futrzasta, też nie wiem, może dawno nie czyściłaś ciasteczek? w razie czego masz tu całą galerię na photobucket: http://s694.photobucket.c...goose/reptiles/

Lavi - Pon Lut 22, 2010 00:07

Mazoku, Głupek to co to za gatunek? Śliczne masz te zwierzole, a gekony lamparciowe pięknie wybarwione jak dla mnie :DD