To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II

unicorn - Nie Mar 17, 2013 20:58

Cegriiz, no Aira jest mięciusia. Naleśniczek.

Off-Topic:
Moja mama jest groomerem i próbowała z ciekawości, zabieg miały w pupie, aczkolwiek ja tak czy siak nie widzę sensu usuwania podszerstka szczurom. Ale trymery dla gryzoni są fajne, z taką wysuwaną szpachelką. :D

Cegriiz - Nie Mar 17, 2013 21:15

Off-Topic:
Moje szczęśliwe to raczej by nie były ;)

A Aira to "miętka" jest tylko dlatego, że jest gruba (sierść ma dosyć sztywną). Była właścicielka od najmłodszych lat przekarmiała Airę z siostrą gerberami. Nawet jak była na Labo to chuda nie była :roll:

nimka - Wto Mar 19, 2013 06:59

Może hodowcy się odezwą i pomogą określić kolor, znaczenie i sierść szczurka???

Linki do moich postów z poprzedniej strony:
:arrow: http://forum.szczury.biz/...p=852367#852367
:arrow: http://forum.szczury.biz/...p=852387#852387

wuwuna - Wto Mar 19, 2013 10:29

nimka, brzydki teddy rex, znaczenie niestandardowy hooded. Koloru nie widać.
Cegriiz - Wto Mar 19, 2013 11:39

Te ciemne plamy na brzuchu zaliczaja się do spotted ?
quagmire - Wto Mar 19, 2013 11:47

Cegriiz, spotted to plamka na głowie.
Takie plamki można chyba określić, jako downunder point, ale to lepiej, żeby Wu odpowiedziała.

Cegriiz - Wto Mar 19, 2013 12:57

Dzięki :)
Itu - Sob Mar 23, 2013 15:31

Witam, nie jestem pewna, czy w dobrym temacie piszę, w razie czego proszę o przeniesienie.

Na początku lutego zaadoptowałam szczurkę, russian blue. Od jakiegoś czasu (mniej więcej miesiąc) brązowieje na tyłku i części grzbietu. W tej chwili ma wielką, brązową plamę z tyłu, wydaje mi się jednak, że przestała się powiększać. Jeśli trzeba, mogę wrzucić zdjęcie (choć będzie ciężko, bo szczurka ruchliwa). Nie słyszałam wcześniej o takim przypadku, wolałam więc zapytać i mieć pewność, że to całkiem normalne.
Czy ktoś z forumowiczów miałby jakiś pomysł, dlaczego tak się dzieje?

Cegriiz - Sob Mar 23, 2013 15:35

Itu, zmiany hormonalne najprawdopodobniej.

Całkiem normalna rzecz w przypadku kundelków ;)
Zrudzenie sierści znaczy się.

Itu - Sob Mar 23, 2013 16:02

Dziękuję bardzo :)
mmarcioszka - Sob Mar 23, 2013 17:07

Itu, a jesteś pewna, że jest russian blue? Możliwe, że jest russian blue aguti, wówczas przy zmianie sierści może bardziej rudzieć ;)
Jeśli nie, bardzo możliwe, że to sprawka hormonów.

nimka - Sob Mar 23, 2013 18:04

wuwuna napisał/a:
nimka, brzydki teddy rex, znaczenie niestandardowy hooded. Koloru nie widać.

Dzięki, wuwuna :)

a napiszesz mi czym się różni "brzydki teddy rex" od velveteen? miękkością sierści? czymś jeszcze?

w takim razie chyba mój Stefan (tu link do filmu, gdzie widać obu chłopców, bo na zdjęciach to słabo sierść widać: http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be ) też jest czymś na kształt "brzydkiego teddy rexa" albo velveteen, bo jak patrzę na zdjęcia samców o sierści standard, to one jednak gładsze są. A Stefan też taki pomiętoszony jest, jak Czesław.

Podpowie ktoś jak ze sierścią Stefana jest?

Itu - Sob Mar 23, 2013 19:17

mmarcioszka, z tego co znalazłam na szybko, u russian blue aguti widać już od początku zabarwienie brązowe (chyba, że się mylę, to mnie popraw; rodzaje sierści są mi jeszcze dość obce ;) ), zaś u mojej Plamki czegoś takiego nie było, pewna więc jestem, że jest russian blue.
Cegriiz - Sob Mar 23, 2013 19:35

Itu, wygląda mniej więcej tak ?

I teoretycznie to chyba, velveteen, ale tak kiepski, że chyba tylko leżał obok, bo ma 3 wibrysy zagięte i dwie falki na tyłku.

Itu - Sob Mar 23, 2013 19:52

Wygląda tak:

Lepszego zdjęcia, na którym widać jej tył, nie znalazłam i mam nadzieję, że aż tak bardzo nie jest tym palcem zasłonięta i da radę bez problemu dojrzeć :) W każdym razie teraz ten tył ma jeszcze bardziej brązowy, mogę zrobić jej zdjęcie jutro z przodu i z tyłu w świetle dziennym, będzie chyba lepiej widać.