Archiwum - Psiaki vol. III
Layla - Pią Paź 17, 2008 14:03
| Shortusia napisał/a: | | Kupuje z domowej hodowli bez rodowodu |
To super, właśnie wspomagasz rozmnażalnię
jokada - Pią Paź 17, 2008 14:21
i druga sprawa - że ogród dla psa to żadna rozrywka
spacery, spacery i jeszcze raz spacery
bieganie, ciągniecie
to nie jest rasa stróżująca...
Layla - Pią Paź 17, 2008 14:26
Ja w ogóle tego nie rozumiem - dla mnie są 2 opcje - adopcja (schron, DT, lub od kogoś, kto oddaje z jakiegoś powodu) lub kupno psa z hodowli. Shortusia, naprawdę postępujesz nieodpowiedzialnie, ta osoba będzie tym chętniej rozmnażać psy, które nawet nie są rasowe, a w typie rasy
babyduck - Pią Paź 17, 2008 15:37
| Shortusia napisał/a: | Kupuje z domowej hodowli bez rodowodu |
I to Cię cieszy, że stawiasz uśmieszki? Po co mówiłaś, że siberian husky, skoro nie siberian?
Więcej nie będę pisała, bo musiałabym skopiować post Layli, z którym się w 100% zgadzam.
nutaka - Pią Paź 17, 2008 16:09
w moiej miejscowosci są 3 husky, i 3 razy dzinnie widze jak psiaki ciągną faceta na rowerze , tak szybko ze bym się bała.
One sie chyba nigdy nie męczą
Tak więc Shotusia jak masz zamiar juz kupc tego psa to musisz sie przygotowac na to ze w pogode czy nie w pogode bedziesz musiała zapewnic suczce bardzo duzo ruchu.
Jastina - Pią Paź 17, 2008 16:23
| Shortusia napisał/a: | | przyda nam się taki obrońca domu |
yyy...no to raczej Husky Was nie obroni, one rzadko a nawet prawie nie szczekają
Kolega kupił psa w typie huskiego bez rodowodu i pies jest wnętrem, w dodatku teraz ma problemy ze stawami(dysplazja)
Sortusia Husky to nie jest cudowny bezproblemowy misio do przytulania z niebieskimi oczami, to pies który potrzebuje ogromnie dużo ruchu, znudzony i niewybiegany na bank zdemoluje mieszkanie (i bynajmniej nie chodzi mi tu o pogryzienie kapci)
satanka666 - Pią Paź 17, 2008 16:38
| nutaka napisał/a: | a mi się marzy jamnik króliczy |
chcesz? oddam w dobre ręce małego uparciucha i wredniucha żartuję
jakieś 3 lata temu powiedziałam, że nigdy więcej jamnika, że trzeba było się zastanowić, a teraz jestem pewna na 100%, że jamnik w domu musi być!
jak się nam uda w końcu przeprowadzić to kupujemy jamniora
chuop co prawda chce beagla, a ja boksera, ale jamniora chcemy razem
Mangusta - Pią Paź 17, 2008 16:58
hahaha, husky obrońca domu? kuzynka Piotrka kupiła husky z takim samym przeświadczeniem, a właściwie to jedyne co broni tego domu teraz to plakietka na płocie. sama husky jest potwornie nieszczęśliwa i wychudzona, nikt się z nią nie bawi ani nie zajmuje więc łasi się do każdego przechodnia. jak się nie ma czasu psem zajmować to husky zdecydowanie nie jest wyborem dla was, będzie się tylko męczyć, a kupowanie psa tylko po to bo jest ładny i trędi to zdecydowanie nie jest to co popieram.
Mangalarga - Pią Paź 17, 2008 17:21
| Jastina napisał/a: | Kolega kupił psa w typie huskiego bez rodowodu i pies jest wnętrem, w dodatku teraz ma problemy ze stawami(dysplazja) |
Dokładnie, u psów większych ras dość częsta jest dysplazja. Dlatego kupno szczeniaka z hodowli rodowodowej, po przebadanych rodzicach, daje większą pewność, że psiak nie będzie miał problemów ze stawami. A husky dodatkowo znajduje się na liście ras najczęściej dotkniętych tą chorobą - http://www.vetserwis.pl/graph/dysplazja/spis.html
I z tego, co się orientuję, u psów z niebieskimi oczami częściej występują choroby oczu. Z tego powodu również lepiej brać szczenię z rodowodem.
AngelsDream - Pią Paź 17, 2008 17:53
Pomijam wspieranie rozmnażalni - to jest po prostu dziecinne i egoistyczne. Nie ma co - w Polsce uprawnienia hodowlane łatwo zrobić. Jeśli ktoś ma takie super psy, z super charakterami, to czemu nie zaliczy tych 3 wystaw?
SH i psy w typie tej rasy stróżami raczej nigdy nie będą. Chyba, że zapewnisz psu zerowy socjal i totalnie zdziczeje.
A jak już ją kupisz, to ją przynajmniej wykastruj - jak ucieknie z nudu z ogrodu, to przynajmniej się nie rozmnoży...
[ Dodano: Pią Paź 17, 2008 19:03 ]
A dodatkowo skoro na papierku ci nie zależy, to proszę: http://allegro.pl/item452...miesieczne.html
Są szczeniaczki, tam samo ukokumentowane pochodzenie, jak tych, które ty wybrałaś, tylko, że nie wspiera się pseudohodowli...
Jastina - Pią Paź 17, 2008 18:13
| AngelsDream napisał/a: | | Jeśli ktoś ma takie super psy, z super charakterami, to czemu nie zaliczy tych 3 wystaw? |
No bo "wieee Pani no nie mam czasu na takie zabawy, a pies musi na karmę sam zarobić", "a po co im rodowód, rodowody są dla snobów", "no bo chcieliśmy takie ciuciuciu śliczne szczeniaczki, no i sąsiad ma taką samą rasę no i dopuściliśmy", "noooo nie wieee Pani przecież suka musi mieć chociaż raz szczeniaki", jak usłyszałam takie argumenty jakiś czas temu dzwoniąc po "hodofflach" to mi wszystko opadło
AngelsDream - Pią Paź 17, 2008 18:14
http://www.dogomania.pl/f...uskiego-120922/
A ja polecam lekturę tegoż wątku - pouczające jak cholera. A jeszcze warto zerknąć na ogłoszenia o psach zaginionych i znalezionych - gigant przewaga ONków i właśnie SH i SHpodobnych.
pituophis - Pią Paź 17, 2008 19:24
Nie ma najmniejszego problemu, aby zdobyc husky\psa w typie husky za darmo. Jest ich znacznie wiecej niz chetnych na nie.
Oczywiscie zazwyczaj osoby przeprowadzajace adopcje weryfikuja chetnych, bowiem dobre 80% chetnych na husky wie tylko ze:
husky jest sliczny, ma sliczne niebieskie oczka, i chca jednego.
Dobre 90% osob chcacych husky nie ma warunkow na te psy, ani wiedzy, ani CZASU.
Jesli nawet nie wiesz, ze nie ma husky bez rodowodu, a placenie za nierasowego szczeniaka to przyczynianie sie do produkcji nikomu niepotrzebnych psow, czesto chorych, i zapelniajacych schroniska - watpie, czy wiesz na czym polega specyfika husky.
Husky jest rewelacyjnym psem do pilnowania ogrodu - nalezy go tam pilnowac przez caly dzien. Nawet wybiegane zaprzegowce uciekaja fachowcom od czasu do czasu. Ogrody rozkopane, zniszczone, ogryzione ploty, zagryzane koty - sa na porzadku dziennym.
Jastina - Pią Paź 17, 2008 20:44
| pituophis napisał/a: | | Dobre 90% osob chcacych husky nie ma warunkow na te psy, ani wiedzy, ani CZASU |
Znajomy który ma do pracy na 9 zwleka tyłek z łóżka o 6 rano, wsiada na rower i minimum 2 godziny pies biega przy rowerze (i tak jeszcze 2 razy dziennie), inaczej po powrocie z pracy może liczyć na ogródek na środku pokoju w postaci wyjętych z doniczek kwiatków, zjedzone ściany i wnerwionych sąsiadów bo pies wył.
Oli - Pią Paź 17, 2008 21:11
| nutaka napisał/a: | Tak więc Shotusia jak masz zamiar juz kupc tego psa to musisz sie przygotowac na to ze w pogode czy nie w pogode bedziesz musiała zapewnic suczce bardzo duzo ruchu. |
Mam sąsiada, który ma huskiego i codziennie rano czy to lato czy to zima, czy taka plucha jak teraz o 5 rano biega z tym psem do 7. Do pracy ma na 9, więc spokojnie mógłby o tej 7 dopiero wstawać (wbrew pozorom nie mieszkamy z Jastiną na jednym osiedlu ) . Ale on robi coś dla psa i to tak naprawdę dla huskyego jest minimalne coś. No i te psy nie należą do stróżujących. Jak chcesz stróża kup sobie owczarka niemieckiego lub adoptuj jakiegoś szczekusia ze schronu.
|
|
|