Archiwum - Koty ^^
pituophis - Wto Wrz 30, 2008 10:20
Jedyne koty, ktore nie wchodza na meble to koty pluszowe, kalekie, i nie wchodzace na meble z wlasnej woli. Wiekszosc kotow przesadnie nie niszczy, i zawsze mozna kupic persa.
Zdarzaja sie jednak koty, ktore w mlodosci szaleja, drapia. wspinaja sie po wszystkim.
Layla - Wto Wrz 30, 2008 10:48
Jak miałam kota, to w dzieciństwie wspinał się nawet po firankach
zywym_trudniej - Wto Wrz 30, 2008 11:46
Moje koty w młodości urządzały wspinaczki po firanach w pogoni za muchą. Skończyło się karniszem urwanym ze ściany
Mangusta - Wto Wrz 30, 2008 12:33
a znajomi nauczyli kota skakać z podłogi na żyrandol
nutaka - Wto Wrz 30, 2008 12:58
czy poodcza ciązy kotka moze miec ruję?
bo Kiciol ma.
a tak po za tym, to tata zrobił drzwiczki dla niej , taką klapkę na zawiasach. Narazie kiepko jej to idzie, ale jestesmy w trakcie szkolenia
wychodzic juz prawie umie z wchodzeniem no gorzej ale sie nauczy
magnes - Wto Wrz 30, 2008 13:12
| nutaka napisał/a: | | czy poodcza ciązy kotka moze miec ruję? | wydaje mi sie że nie
nezu - Wto Wrz 30, 2008 22:30
Nie słyszałam.
Ale skoro ma ruję, to wkrótce ją straci a za to będzie w ciąży jeśli wyjdzie na świat zewnętrzny.
Sugeruję zablokować drzwiczki i nie puszczać jej do innych kotów dopóki nie przestanie wyć. Mało jest wetów którzy zgadzają się na kastrację w czasie rui, a proverę też podaje się jak rui nie ma.
Ewa - Śro Paź 01, 2008 21:58
Mam teraz w domu taką sześcio- kocią niespodziankę z działki. Koteczka wyglądająca na zaawansowaną ciążę przyprowadziła mi...pięć zaropiałych maluchów. Okazało się, ze jak to zostawię własnemu losowi, to marny byłby ich los. Co ciekawe, trzy niezależne wetki nie wykluczyły możliwości ciąży, co sugerowałoby, ze kotka moze mieć ruję w ciąży i w trakcie karmienia. Inna ciekawostką jest to, ze w trakcie ruji kotka moze być zapłodniona nawet przez kilka kocurów i rodzą się wtedy maluchy w różnych terminach.
Ja mam pięć kociaków. Jeden to replika mamusi, dwa replika jednego kocura działkowego i dwa (znacznie mniejsze) innego. Albo są z dwóch ojców albo kocury podejrzane o ojcostwo są np ojcem i synem i stąd taki misz-masz.
nezu - Czw Paź 02, 2008 12:48
Ewa, ale ruja w ciąży jest możliwa tylko w pierwszych dygodniach, a kotka nutaki jest już w tej "ciąż" od dłuższego czasu.
O kryciu w ciąży słyszałam, ale jest tak że kiedy kotka rodzi, to nie zostawia sobie niedorozwiniętych kluch tylko "wydala" cały miot. Nie może sobie wybiórczo rodzić niestety.
Ponadto ojców może być wielu ale najczęściej jest tak że kryją samicę w trakcie jednej rui przed ciążą, a nie w rui która już się pojawia w trakcie ciąży.
nutaka - Czw Paź 02, 2008 15:51
pojde do weta, i powiem zeby dokładnie sprawdził, jak powie nie to mu nakopie do dupy za te moje nerwy......
PALATINA - Pią Paź 03, 2008 11:10
Hejka - Powiem Wam, że mój mały rudy kotek żyje i ma się doskonale!
Już się rozglądam za dobrym domkiem dla niego, bo to wyjątkowy facet!
nezu - Pią Paź 03, 2008 13:07
PALATINA, znaczy że będzie szukał domu jednak?
Pokażesz go?...
Przestrasznie się cieszę, że tak sobie radzi i rośnie
Ewa - Sob Paź 04, 2008 14:18
nezu, tak jak piszesz to u mnie się zgadza. Prawdopodobnie u koteczki, która była podejrzana o ciążę, mogłoby dojść do zapłodnienia zaraz po porodzie. Ciążę w końcu wykluczono, ten brzuch to prawdopodobnie jej powiększona i wypełniona płynem macica, które to zostaną zoperowane.
Jeżeli chodzi o maluchy z dwóch ojców, to jeżeli kotka rodzi " wszystko" to by tłumaczyło dlaczego dwa kociaki są jakby trochę młodsze. Moze doszło do zapłodnienia ich w drugiej turze i porodziły się jako lekkie wcześniaki. Jak je "odłowiłam" były znacznie mniejsze, teraz na domowym żarełku odkuły się i nie różnią się od rodzeństwa. Zadziwiające jest też to, ze trzymają sie razem, jakby z boku reszty. Bawią się z innymi ale do jedzenia stoją z boku, często śpią razem gdzieś ukryte. Marzy mi się, aby poszły w świat w dwupaku, ale mogę tylko mieć nadzieję.
PALATINA - Sob Paź 04, 2008 20:27
nezu,
Dostałam dziś świeżutką fotkę MMSem - ale nie mogę znaleźc kabelka do kompa.
Mały będzie szukał domu - najlepszego!
To przeciez nie jest zwykły kot!
wuwuna - Sob Paź 04, 2008 20:32
ja też chce zobaczyć pięknego rudzielca
|
|
|