To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II

Irsa - Pią Mar 15, 2013 18:57

Jakiej odmiany jest moja Fiona? Naprawdę nie mam pojęcia... pomóżcie.
Devona - Pią Mar 15, 2013 19:03

Sierść standard, uszy standard, kolor wygląda na zdjęciu na agouti, znaczenie to pewnie irish lub berkshire (bez zdjęcia lub opisu brzuszka trudno określić).
Irsa - Pią Mar 15, 2013 21:32

Fiona ma jasno szary brzuszek,więc... ?
pszczoła - Pią Mar 15, 2013 23:41

więc zwykły agouti? Szczury z tym kolorem mają jaśniejszy brzuszek.
wuwuna - Pią Mar 15, 2013 23:55

Irsa napisał/a:
Fiona ma jasno szary brzuszek,więc... ?
musisz dobrze popatrzeć, jeśli ma białe skarpetki to możliwe, że ma jasną plamkę na piersi, na brzuszku, większą lub mniejszą. Na szarym czasem ciężko dostrzec po prostu.
nimka - Nie Mar 17, 2013 18:09

Co to za kolor, znaczenie i odmiana sierści?

Na brzuchu ma kilka ciemnych łatek (nad jajkami), takoż i między przednimi łapkami pod szyją. Ma także plamkę u nasady ogona.

Wydaje mi się że to jakiś niestandardowy hooded, koloru russian blue agouti, sierść albo standard albo... coś bardziej szorstkiego i zmierzwionego? Ale poprawcie mnie.

wilczek777 - Nie Mar 17, 2013 18:35

Jak patrze na wąsy to teddy rex? Velveeten chyba nie ma tak wygiętych wąsików... Niech mnie ktoś poprawi :P
Cegriiz - Nie Mar 17, 2013 18:37

Po sierści mi się wydaje właśnie TR :)
nimka - Nie Mar 17, 2013 18:56

tu zdjęcia aktualne (szczurek urodził się ok. 22 maja - 1 czerwca 2012):

ładnie prezentuje wąsiki i "ciapajkę" z dziwnych plamek na ramionach ;)
i nie wiem czy widzicie, ale ma białą kropkę na czubku głowy: http://imageshack.us/phot.../img7362zs.jpg/

Na zdjęciach z kolegą. Kolega to "wybielony dawno" husky, prawda? Ma ciemne oczy (granatowe) i lekką pręgę od głowy do łopatek, jasno szarą, niejednolitą (więcej białych włosków niż szarych). Kolega (Stefan) ma 2 lata.

Pyl - Nie Mar 17, 2013 19:11

Nie jestem znawcą szczurych odmian sierstnych, ale teddy rexa macie tutaj. Wiem, że są lepsze i gorsze teddy rexy, ale na powyższym zdjęciu podejrzewałabym raczej velveteena - tutaj przykład velveteenowych wąsów u Szmerka.
nimka - Nie Mar 17, 2013 19:24

a jaki w dotyku powinien być samiec (niekastrowany), prawie roczny, velveteen?
czytam że "miękki" w dotyku, ale ten jest średnio miękki... mniej miękki od rexa na pewno...

Czesław (powyższy omawiany szczurek ;) ) ma też co któryś włosek jakby dłuższy niż reszta sierści. Także "linieje" dużo bardziej niż reszta szczurów.

I raczej cały wydaje się być taki "pognieciony" i nieuczesany (w przeciwieństwie do samiczek z sierścią standard, którą to one mają gładziutką i zawsze dobrze ułożoną).

[ Dodano: Nie Mar 17, 2013 19:31 ]
Pyl napisał/a:
ale na powyższym zdjęciu podejrzewałabym raczej velveteena - tutaj przykład velveteenowych wąsów u Szmerka.

wąsy identyczne jak u mojego ;)

a pomożecie z odmianą znaczenia Czesia? i kolorem? (te zdjęcia od 4 do 9 są robione w lato w dziennym naturalnym świetle, w białym pomieszczeniu, więc chyba dobrze one kolor oddają)

Cegriiz - Nie Mar 17, 2013 19:56

Pyl, Qbuś nie jest akurat odpowiednim przykładem TR jeśli chodzi o kundelki, bo jest ideałem :serducho:
Jest mięciusi jak baranek :mrgreen:

Kilka stron wcześniej była moja Aira jako TR

To jest velveteen u mnie:

Pyl - Nie Mar 17, 2013 20:12

Cegriiz, ja tam wyraziłam swoje zdanie. Przekonywać nikogo nie będę, bo znawca ze mnie jak z... trąba. Ale nadal patrząc nawet na Twoje zdjęcia nie widzę u niego sierści i wąsów TR. Co nie wyklucza, że ślepa jestem :P Albo napatrzyłam się na ideały :lol:
unicorn - Nie Mar 17, 2013 20:54

Pyl, wąsów TR to on nie ma, fakt.

nimka napisał/a:
ma też co któryś włosek jakby dłuższy niż reszta sierści.
Podszerstek. Można go usuwać, są fajne trymery dla małych zwierząt. :)

nimka, dla właściecielki stada velvetów niewątpliwie jest to velveeten, ale niech się ktoś mądrzejszy wypowie. Ciekawa jestem. :>

Cegriiz - Nie Mar 17, 2013 20:54

U mnie Wuwuna stwierdziła, ze to TR więc się tego trzymam :D
Zresztą mam do wyboru TR albo zwykły rex (jaaaaasne), ponieważ Aira ma już pięknie wyłysiały grzbiet.

Off-Topic:
Życzę poniekąd powodzenia w trymowaniu szczurów. Sądzę, ze wyrywanie włosa im się nie spodoba.