Archiwum - Psiaki vol. IV
falka - Nie Mar 01, 2009 14:52
pituophis, właśnie na Ciebie liczyłam jakbyś coś jeszcze skrobnął o zdrowych rasach to byłabym wdzięczna - przede wszystkim interesują mnie duże psy
sachma - Nie Mar 01, 2009 22:13
falka, owczarek środkowoazjatycki taki co mi pierwszy do głowy wpadł charty polskie też podobno zdrowe.
falka - Nie Mar 01, 2009 23:08
to może się trochę dookreślę chodzi o psa do mieszkania, owczarek z tego co się właśnie doczytałam powinien mieć swój teren do pilnowania
Fauka - Pon Mar 02, 2009 06:53
Moje niuńki (oba )
http://i169.photobucket.c.../fauka/27-1.jpg
I Lary z kolegą -
http://i169.photobucket.c.../fauka/23-1.jpg
satanka666 - Pon Mar 02, 2009 07:44
Fauka, ile on ma?
Fauka - Pon Mar 02, 2009 08:24
satanka666, 10 będzie 6 miesięcy
indiana jones - Pon Mar 02, 2009 08:58
falka napisał/a: | pituophis, właśnie na Ciebie liczyłam jakbyś coś jeszcze skrobnął o zdrowych rasach to byłabym wdzięczna - przede wszystkim interesują mnie duże psy ...to może się trochę dookreślę chodzi o psa do mieszkania, owczarek z tego co się właśnie doczytałam powinien mieć swój teren do pilnowania |
wszystko zależy od tego ile jesteś w stanie poświęcić psu czasu. jeśli chcesz z nim wyjść na spacer na około domu to żaden duży pies się nie nadaje do mieszkania, pomyśl o małym kanapowcu, a jeśli możesz psu poświęcić dużo czasu i uwagi, to nie jest to ważne czy to będzie onek czy kaukaz. Onek pilnuje swojego terenu, może to być mieszkanie, jeśli dobrze go wybiegasz, będziesz z nim ćwiczyć różne komendy i zachowania to nie powinnaś mieć z nim problemu. Wybierając psa kieruj się głównie ich charakterem i tym ile możesz psu poświęcić czasu Jak będziesz zabierała Onka na długie spacery gdzie będzie hasał i wykonywał różne sztuczki to możesz mieć onka
babyduck - Pon Mar 02, 2009 09:15
Fauka, Larry jest obłędnie wypieczony. Właśnie taki złocisty kolorek lubię. No i mordkę ma wspaniałą.
falka - Pon Mar 02, 2009 12:36
indiana jones, nie chodzi o onka, tylko o azjatę. Na ich forum przeczytałam opinie ludzi, którzy je mają, że jeśli nie mieliby terenu pod lasem i domku to by nie wzięli azjaty, podobno te psy uwielbiają pilnować terenu i obserwować (nie wskazany płot przez który nic nie widać). Np. charty wystarczy wybiegać a potem chętnie zasną na miękkiej sofie, więc wielkość psa nie ma tu nic do rzeczy. Kieruję się charakterem, dlatego przeczytałam o azjacie i stwierdziłam, że odpada. Ale zależy mi też na zdrowej rasie, więc ze zdrowych ras chcę wybrać psa odpowiedniego charakterem.
sachma - Pon Mar 02, 2009 16:39
moj kolega ma azjate w mieszkaniu siedzi w oknie i pilnuje prawda jest jednak że wyprowadzają go 3 razy dziennie na co najmniej godzinny spacer.. niestety ostatnio mieli kłopoty z agresją w stosunku dla właściciela, ale co śmieszne pies nawet nie myślał warknąć na jego kobietę
Onki wcale takie zdrowe nie są
ja bym szukała w rasach pierwotnych lub myśliwskich, bez fąfli, nadmiaru skóry.. bo nawet w bardzo zdrowej rasie może ci się zdarzyć chorowitek - jednak wykluczając pewne cechy fenotypowe, możesz znaleźć kilka ras i porównać charaktery, później poszukać dobrej hodowli i wypytać o choroby dręczące jej psy..
falka - Pon Mar 02, 2009 17:58
sachma, no mogę też z tej mańki, że najpierw poszukam charakteru który mi odpowiada, tylko że musiałabym się pewnie przekopać przez sporo ras, więc jakoś mi bardziej leży wybieranie ze zdrowych ras tej odpowiedniej
O Azjatach poczytałam i trochę mnie przeraziła ich niezależność, nie jestem osobą która będzie się na każdym kroku pilnować więc pies typu wilczak u mnie odpada, wolę ciepłe kluchy takie jak ja
Onki to wiem, że dużo w Polsce ma dysplazję Szkoda.
Tess - Pon Mar 02, 2009 20:00
Nie tylko dysplazję. Strasznie dużo chorują, na wiele chorób.
falka - Pon Mar 02, 2009 20:31
Ogary polskie mi się podobają.
sachma - Pon Mar 02, 2009 22:13
falka, piękne są ! ja w ogóle mam lubość do polskich ras.. niestety mimo podziwu i ogromnej chęci posiadania charta polskiego czy ogara lub gończego (wybaczcie ale ani podhalany ani pony mi nie leżą, mimo że uważam że powinniśmy hołubić polskie rasy) wiem że nie zapewnię im wystarczającej ilości ruchu.. ale może ty dasz radę
falka - Pon Mar 02, 2009 22:23
sachma, o ogarach czytałam że wcale aż tak wymagające pod tym względem nie są - lubią urozmaicone spacery, najchętniej bez smyczy, jak się trafi dłuższa wycieczka to sprostają, ale nie jest to konieczność. Ja bym sprostała, bo mam takie zrywy, czyli pewnie kilka razy w tygodniu bym psa wymęczyła Ale to takie gdybanie na razie.
|
|
|