To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Chomiczki

Bel - Czw Mar 21, 2013 11:30

sachma, samce śmierdzą. Amelki w ogóle nie było czuc. Albercik walił na potęgę. No i trzeba pamiętac, że samce dźungarków mają dziurę w brzuchu i tym znaczą teren. Właściciel szczurów może uznac to za niezagojony ropień i tak jak ja przemywac i wklepywac maśc na szybkie gojenie :lol: :lol: :lol: :lol:
sachma - Czw Mar 21, 2013 11:37

ok, czyli muszę brać babę.. bo jakoś nie widzi mi się kolejnego waniejącego zwierzaka.. u szczurów bardzo żałowałam w pewnym momencie, że przeniosłam się na chłopców - byli tulaśni ale waliło od nich strasznie, mimo codziennego ogarniania klatki :/
a bo właśnie - w prezencie na zajączka kupuję sobie chomiczka :) mąż stwierdził, że to lepszy pomysł niż szczury, o których od kilku tyg nie mogę przestać gadać ;)

mmarcioszka - Czw Mar 21, 2013 12:01

sachma, super :D
Będzie pani chomik, tak?

sachma - Czw Mar 21, 2013 12:04

no tak, bo przy dziecku to wiesz.. wolałabym żeby chomik przeżył w razie co przez tydzień bez sprzątania a i żeby z gościnnego nie waliło oborą :P więc jeśli samiczki mniej pachną to będę musiała poprosić o wybór samiczki - na razie czekam na odpowiedz z zaprzyjaźnionego sklepu terrarystycznego czy mają na stanie dżungarki..
mmarcioszka - Czw Mar 21, 2013 12:06

A nie wolisz syryjka? Jesteś już zdecydowana na dżungarka?
sachma - Czw Mar 21, 2013 12:09

mmarcioszka, chcę malucha. Nie chcę kolejnej dużej klatki. To ma być zwierzątko na prawdę malutkie. Syryjczyki miałam w dzieciństwie, czas na odmianę ;)
Ninek - Czw Mar 21, 2013 12:15

sachma, a nie lepiej adoptować jakiegoś malucha?
Na forum chomiczym ciągle są jakieś maluchy.

Nawet teraz są w Gdańsku dwa.

sachma - Czw Mar 21, 2013 12:17

Ninek, dasz linka?
mmarcioszka - Czw Mar 21, 2013 12:22

sachma, tutaj masz chomiki do adopcji http://adopcje.e-chomik.pl/ albo tutaj masz ogłoszenia tu ;)
sachma - Czw Mar 21, 2013 12:26

ok już mam. Rzeczywiście są dwa. Jeśli to samce to odpada.
Chociaż powiem szczerze - od Waldka wiem, że są zadbane, odkarmione i zdrowe - on dba o swoje zwierzęta.

tylko jest problem, bo ja całym sercem mogę się nazwać terrarystą (żółw, pająki, jaszczurki) - hoduję gady, a w warunkach adopcji jest jasno, że takim nie wydają ;)

sachma - Czw Mar 21, 2013 12:53

w ogóle zastanawiam się czy nie połączyć ze sobą dwa alexy - mam w sumie 2 duny i jedną podstawę bez góry, więc jakbym jedną kuwetę zniszczyła to tragedii by nie było, a przestrzeń życiowa by wzrosła - tylko wentylacja chyba kiepska.. z drugiej strony nie chcę kolejnej ciężkiej, dużej samoróbki, nie chcę akwarium, a klatka nie zda egzaminu bo troty będą się walały po całym domu (dzięki łażącym wszędzie długowłosym psom.. :roll: )
jak czytam na forum to alex powinien wystarczyć - jest to określane jako minimum, dla chomika, chociaż na tcp za minimum dla karłowatych przyjmują 50x30 czyli jeszcze mniej.
a może casitę 80tkę osiatkować... Za dużo mam tych klatek w domu - szkoda mi kasy na kolejną.. :roll:

quagmire - Czw Mar 21, 2013 13:06

sachma, miałam roborka na DT. Mieszkał w mini dunie, czyli wielkość Alexa. Jak na mój gust się sprawdzało. Miał domek, michę z piaskiem i kołowrotek 20 cm. Ten 28 cm by niestety już nie wszedł, ale dla małych chomików ten 20 cm jest ok.
Myślę, że możesz zobaczyć, jak to wygląda. A jeśli uznasz, że jest za ciasno, to najwyżej dorobisz lub dokupisz większą dunę.

nimka - Czw Mar 21, 2013 13:21

sachma napisał/a:
w ogóle zastanawiam się czy nie połączyć ze sobą dwa alexy - mam w sumie 2 duny i jedną podstawę bez góry, więc jakbym jedną kuwetę zniszczyła to tragedii by nie było, a przestrzeń życiowa by wzrosła - tylko wentylacja chyba kiepska.. z drugiej strony nie chcę kolejnej ciężkiej, dużej samoróbki, nie chcę akwarium, a klatka nie zda egzaminu bo troty będą się walały po całym domu (dzięki łażącym wszędzie długowłosym psom.. :roll: )
jak czytam na forum to alex powinien wystarczyć - jest to określane jako minimum, dla chomika, chociaż na tcp za minimum dla karłowatych przyjmują 50x30 czyli jeszcze mniej.
a może casitę 80tkę osiatkować... Za dużo mam tych klatek w domu - szkoda mi kasy na kolejną.. :roll:

jeśli mogę coś doradzić...

właśnie stwierdzam (ale mam pierwszego w życiu chomika dopiero od 2 miesięcy ;) ) że ten alex jest ciut przymały, nawet dla dżungarka.
U mnie w pokoju co prawda by się dłuższa klatka nie zmieściła, ale wyposażenie chomikowe ledwo się mieści w tej "60-tce". Za mało o miejsce na kuwetkę z piaskiem (ja postawiłam na półce - ale nie wiem czy to się sprawdzi, zobaczymy). Jeśli by wstawić odpowiedni kołowrotek, to jeszcze mniej miejsca zostaje. A gdybyś chciała dołożyć tam jakichś rurek i innych tuneli, żeby miał co robić, to... już się nie zmieści :twisted:
Ja mam, moim zdaniem, całkowite minimum wyposażenia i już mi zaczyna przeszkadzać, że więcej nic się nie zmieści :?

Ale: jeśli dasz radę zrobić "piętrowego alexa" i jakoś sensownie zrobić kolejne duże płaskie powierzchnie do biegania, to będzie całkiem całkiem ;)

quagmire - Czw Mar 21, 2013 13:31

"Mój" chomik miał piasek w takiej narożnej misce plastikowej dla psa.
Nie miał co prawda całego arsenału rurek itd do biegania, więc te podstawowe rzeczy się mieściły bez problemu.

sachma - Czw Mar 21, 2013 14:22

no to jeden z tych dwóch chomików będzie mój XD
http://forum.e-chomik.pl/...ngarki-3miasto/