To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Psiaki XIV

Nakasha - Nie Paź 28, 2012 21:51

Szura, tak, to prawda, ale moje są mieszkaniowe, większość czasu spędzają w cieple i nie wiem, czy wystarczająco się "osierszczą". ;) Zobaczymy. One kochają śnieg i nie chciałabym im skracać spacerów tylko z powodu temperatury.

Owczarek rodziców, który mieszka na podwórku, ma 2 x więcej sierści i podszerstka niż Nemo.

Szura - Nie Paź 28, 2012 21:57

Nakasha, szetland Tess na zimę pięknie wyłysiał. :serducho: :mrgreen:
Nakasha - Nie Paź 28, 2012 21:59

Szura, w sensie, że wyliniał? Czy go ogoliliście? :P Bo to długą sierść ma, tak?

Ninek, a może im obu kubraczki? Lub buty dla Foxa. :)

Ninek - Nie Paź 28, 2012 22:02

Nakasha, suka kubrak kiedyś miała, ale i tak sie telepała. Jej zimno głównie w łapki, a w butach sie nie ruszy.

Fox musiałby mieć pełny kombinezon z bucikami :P On ma całe łapy bardzo kudłate i od stóp, po brzuch cały jest w grudach :lol:

Tess - Nie Paź 28, 2012 22:49

Nakasha, no wyliniała, nie golimy jej na zimę... :P Linieje dalej w najlepsze, ale jej zimno nigdy nie jest i kocha śnieg, także póki co się nie martwię, przynajmniej jest piękna. <3
Oli - Nie Paź 28, 2012 23:35

moje psiaki też szalały na śniegu - Kora mimo swoich 15 lat cała sobą pokazuje jak bardzo kocha śnieg, jakie to jest fajne biec (kiedyś galopowała, teraz kłusuje) i jaka to radocha - za każdym razem niemal jak prezentów świątecznych wyczekuję i się cieszę z tej jej reakcji na pierwszy śnieg. no i nareszcie mogę zbierać kupy "bezpiecznie", bo wszystkie niepozbierane miny widać :D
Bel - Pon Paź 29, 2012 07:14

Oli, żądamy zdjęć Kory! :foty: :foty: :foty: :P
kasia83 - Pon Paź 29, 2012 14:13

Hej, mam pytanie. Ile powinien jeść suchej karmy 8-10 tygodniowy szczeniak? Znajoma przygarneła małego kundelka i nie ma pojęcia jak go karmić. Pomożecie?
Nashi - Pon Paź 29, 2012 14:28

Nie znam się na tym zupełnie, ale to zależy jak duży jest szczeniak i jaki mniej więcej będzie docelowo.
Nakasha - Pon Paź 29, 2012 14:32

kasia83, szczeniak może jeść tyle, ile chce... trzeba mu dawać 4 - 5 posiłków dziennie. Ja swoim nie ograniczałam jedzenia.
kasia83 - Pon Paź 29, 2012 14:37

waży 2 kg, nie będzie duży. Nakasha, dzięki. a jak później to zmieniać?
Ninek - Pon Paź 29, 2012 14:58

Dopóki szczyl rośnie nie powinno sie za bardzo ograniczać jedzenia. (chyba, żeby jakoś mocno tył, ale nie spotkałam sie z tym u szczeniaka).

A później znajoma na pewno sama zobaczy, jakie ilości są ok. Na karmą jest też zazwyczaj podane, ile pies powinien jej zjadać.

Oli - Pon Paź 29, 2012 15:45
Temat postu: Oliv
Bel, niestety nie mam aparatu, a telefonem nie wychodzą dobre zdjęcia. :(

Co do karmienia szczeniaka to nie jest prawdą że można mu dawać dowolne ilości, bo to prowadzi jedynie do rozciągnięcia żołądka i dodatkowo do tycia. Później jeszcze dochodzi problem odzwyczajenia psa od ciągłego jedzenia. Najlepiej podawać ok 3 posiłków dziennie, ilość jest zależna od rodzaju karmy - na opakowaniach w większości przypadków jest tabela i jej mniej więcej należy się trzymać. Lepiej mieć nieco za szczupłego szczeniaka niż szczeniaka spasionego, bo odchudzanie psa nie jest łatwą rzeczą.

Nakasha - Pon Paź 29, 2012 16:03

3 posiłki to chyba mało... 3 posiłki to jadły moje psy, gdy miały pół roku... Pewnie wiele zależy od szczeniaka, od jego apetytu.
Bel - Pon Paź 29, 2012 16:28

Szczerze to 3 posiłki to stanowczo za mało. Alpha jadła 5, teraz zeszliśmy już do 4. Ale racja, że z tyłu opakowania jest dawka co do wielkości psa i wieku. Tego się trzymaliśmy dzieląc karmę na 5 porcji. Ale nie powinno się psu dawać tyle ile zechce. Bo szczeniak potrafi zjeść dosłownie wszystko co mu się da i w każdej ilości.