To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Archiwum - Koty vol. IV

cytryn007 - Czw Lip 05, 2012 11:05

L. napisał/a:
cytryn007, tylko musicie się przygotować na to, że jest duże prawdopodobieństwo ze będzie głuchy,

o kurcze nie miałam pojęcia, ale to wszystkie białe z niebieskimi oczami czy większość? i to są problemy czy całkowita głuchota od urodzenia? To dotyczy tylko całkiem białych kotów czy np mała plamka na karku lub "przydymione" łapki i uszy już mogą świadczyć o tym, ze kot raczej nie będzie głuchy? Tzn mi to nie przeszkadza, ale czy kotu bardzo utrudnia życie?

Martuha - Czw Lip 05, 2012 12:17

Moja koleżanka przygarnęła 4 dni temu kotkę z ulicy,dziś poszła do weta przebadać małą,okazało się,że ma minimum 4 kociaki w brzuchu :/ cytryn007, też strasznie chciałabym białego,tzn okropnie mi się podobają :)
Ninek - Czw Lip 05, 2012 12:28

Martuha, może niech rozważy sterylke aborcyjną?

Straszne ilości kociaków są teraz. W opolskim schronisku koło 80 dorosłych i non stop podrzucane mioty...

Martuha - Czw Lip 05, 2012 12:39

Ninek, ona tego nie rozważy :/ Dla niej to zabicie małych kotków,nie patrzy takimi kategoriami jak większość z nas,przekonywałam.Najgorsze jest to,że pewnie trafią gdzieś na wioskę nie wykastrowane :/ Szkoda,że ludzie nie myślą
Ninek - Czw Lip 05, 2012 12:44

Porażka...

Ja sie zastanawiam nad nawiązaniem współpracy z jakąś fundacją/stowarzyszeniem. DT być nie moge, ale wyłapywać koty i kastrować bym mogła, o ile dostawałabym na to kase - mamy weta, który bezdomne kastruje za cene materiałów.

Martuha - Czw Lip 05, 2012 13:09

Fajnie też bym tak chciała,ale mój mąż się nigdy na to nie zgodzi :(
Ninek - Czw Lip 05, 2012 13:16

Martuha, ja bym ich u siebie nie trzymała, bo nie mam jak. No i dzikusów, które sie wypuszcza nie powinno sie przyzwyczajać do ludzi. Mam piwnice i garaż, tam by mogły siedzieć w kennelu kilka dni.
Martuha - Czw Lip 05, 2012 13:19

Ja nie mam garażu,a piwnica całkowicie odpada niestety,a w domu też niestety nie mam jak :/
L. - Czw Lip 05, 2012 14:35

cytryn007, to dotyczy większości większych ssaków - nie tylko kotów, ale też psów - chodzi o to, że gen odpowiadający za rozjaśnienie jest sprzężony z niebieskimi oczami a ten z genem odpowiadającym za głuchotę. nie pamiętam na czym to polega, nie wiem jak to jest dokładnie - kiedy próbowałam tego dociec, ale nie udało mi się, brakowało mi współpracy ze strony innych osób.

to, że kot jest biały i ma niebieskie oczy nie świadczy w 100% o głuchocie, a daje jej bardzo duże prawdopodobieństwo. inny kolor oczu u białego kota działa w odwrotną stronę, czyli jest bardzo duże prawdopodobienstwo, że kot nie bedzie głuchy.
Są tez koty białe, które mają np. jedno oko zielone drugie niebieskie - wtedy mogą być głuche na ucho, które jest przy niebieskim oku.

Ogólnie głuchy kot to nie problem :) ale fajnie jest jak ma drugiego kota przewodnika.
Asia ma białego głuchego kocura - jest wielki, puchaty, niesamowity! W ogóle po nim nie widać, że jest głuchy, a jak czegoś chce to siada na tylnych łapach i przednimi machając prosi :D
Wiem tylko, że kociaki raczej nie powinny być w domu z niemowlętami czy bardzo małymi dziećmi - chodzi o to, że taki kot może nie usłyszeć że dziecko sie zbliża i nie zdążyć ucieć - dorosły kot sobie z tym poradzi, ale kociakowi może już się stać krzywda.

A. Co do hodowli Asi i jej białych NFO to każdemu kociakowi robi badania słuchu wiec zanim pójdą do nowego domu to właściciel jest tego świadomy.

Oli - Czw Lip 05, 2012 14:50

Ninek, z tego co wiem, to gmina powinna finansować pewną pulę kastracji kotów i kotek - miejscowa fundacja powinna wiedzieć. W Warszawie tak jest.
klauduska - Czw Lip 05, 2012 14:51

jezu czemu ona jej nie zrobi sterylki :( :( ?

Ninek, na pewno przydasz się jako pomoc przy wyłapywaniu i przetrzymywaniu po ciachaniach, o ile jest jakieś dofinansowanie w twojej gminie/mieście czy cośtam lub działa tam jakaś grupa wolontariacka/fundacja :)

mnie się marzy kot z dwukolorowymi oczami. strasznie strasznie mi się marzy..

cytryn007 - Czw Lip 05, 2012 14:58

L. napisał/a:
Wiem tylko, że kociaki raczej nie powinny być w domu z niemowlętami czy bardzo małymi dziećmi - chodzi o to, że taki kot może nie usłyszeć że dziecko sie zbliża i nie zdążyć ucieć - dorosły kot sobie z tym poradzi, ale kociakowi może już się stać krzywda.

no tak słuszna uwaga, jak będę miala dzieci to wezmę kolorowego :P np rudego, też są ładne :)
L. napisał/a:
A. Co do hodowli Asi i jej białych NFO to każdemu kociakowi robi badania słuchu wiec zanim pójdą do nowego domu to właściciel jest tego świadomy.

widziałam, fajne kule, i właściwie chyba tylko jeden z jej białasków jest głuchy.

Ninek - Czw Lip 05, 2012 15:10

Jeszcze w zeszłym roku była pula na kastracje bezdomnych psów (jak ktoś bierze do siebie to może go wykastrować za darmo, ale tylko suke - przytuliskowych nie można było kastrować, jeśli nie było na nie chętnych) i kotów. W tym roku to cofnęli, 'bo nie mają kasy'. Wiem, że z powrotem została wywalczona dla psów w przytulisku (teraz już można kastrować wszystkie, nie tylko te, które idą do adopcji), nie wiem jak z bezdomnymi kotami.
Musze sie dowiedzieć.

Chociaż u nas problem bezdomnych kotów jest już dużo mniejszy niż pare lat temu.
Musze złapać kontakt z jakimiś karmicielkami.

Martuha - Czw Lip 05, 2012 19:44

klauduska napisał/a:
jezu czemu ona jej nie zrobi sterylki :( :( ?
Bo dla niej jest to nieludzkie-zabić kociaki,ale już oddać koty nieciachnięte na wioskę to nie :evil: A laska nie jest dzieckiem,jest nauczycielką i ma ok 30.Ale nie przetłumaczę jej tego,kompletnie się zablokowała na moje argumenty,szkoda...
Sorgen - Czw Lip 05, 2012 20:55

L. bardzo dziękuję za konkretną, szczerą odpowiedź :) Po niej mam inny obraz hodowli, tak to jest jak się ocenia przez pryzmat hodowli psów ;)
Powiedz mi czy koty rasowe są tatuowane lub chipowane? Albo w jaki inny sposób się sprawdza czy dany rodowód jest danego kota?
Na jakie rzeczy zwracać uwagę poza takimi oczywistymi jak badania, warunki, karmienie, kontakt hodowcy z kotami i kociakami?