Klatki i wyposażenie - Nasze klatki vol. 1
dudzia - Śro Kwi 18, 2012 21:41
Wstawiam zdjęcia mojej klatki i liczę na pomoc.
Musze ją jakoś zapełnić a nie wiem jak. na pewno planuję dokupić jeszcze jeden taras. nie może być nic zamkniętego (żadne domki z jednym wyjściem, dłuższe rury, hamaki podwójne itp.). hamaki pojedyncze są kompletnie przez nich olewane, podwójne nawet polubiły, ale się kotłują bo nie ma alfy i jak dałam im podwójny to April po nocy wyglądała koszmarnie, tak ją któraś załatwiła. plastikowe koszyczki musiałam wszystkie powywalać bo nic z nich nie zostało, i muszę znaleźć jakieś grubsze- na zdjęciu jest jeden taki i nic z nim się nie dzieje, ale gdzie nie patrzę to teraz jakieś cienkie badziewie które po 3 nocach przestaje istnieć. najbardziej zależy mi na tym by jakoś zagospodarować środek, co jest dość ciężkie bez hamaków i z takim kształtem klatki. po bokach coś się poprzyczepia. liczę na waszą pomysłowość bo mi weny kompletnie zabrakło.
Ogoniasta - Śro Kwi 18, 2012 21:47
dudzia, a podwójny hamak, ale z kilkoma wejściami?? przy takiej wielkości nawet 4 by mogły być wtedy przy ewentualnej bójce są drogi ucieczki
Dogha - Śro Kwi 18, 2012 21:54
A takie piętrowe hamaki? mają górę ale i pełno wyjść, takie jak tu: http://www.flickr.com/pho...in/photostream/
Nie wiem w jakim wieku masz stado, ale jakieś plecione liny do łażenia etc.
dudzia - Śro Kwi 18, 2012 22:08
Ogoniasta, właśnie sa drogi ucieczki ale one nie dają rady uciec. ostatnio jak im dałam to był na calą klatkę miał dwa spore wejścia u góry i jeden caly bok niezaszyty i masakra była. może to dlatego że hamak takiej wielkości dość mocno się 'zapada' pod ich ciężarem i jak jedna gnoi drugą to ta ma problem z wyjściem Nie chcę się zrywać w nocy na każdy większy pisk.
Dogha, o spróbuję takie coś uszyć i walnąć na środek- on na zdjęciu jest mały więc muszę zobaczyć jak trochę większy format by się trzymał. Liny odpadają bo one już coraz bardziej leniwe i szukają najłatwiejszych dróg
Niamey - Śro Kwi 18, 2012 22:58
dudzia, ja uwielbiam takie plastry miodu, podobne do tego, co wrzuciła dogha - szczury mają mnóstwo wejść/wyjść itp.
Ewentulanie u mnie sprawdzają się domki z trzema otworami.
mmarcioszka - Czw Kwi 19, 2012 00:07
dudzia, albo taki domek-serek cały w dziurach, żeby można było wyjsc z każdej strony
Nakasha - Czw Kwi 19, 2012 14:07
Klatka dziadków... jako, że dziadki mnie oszukały i wcale nie robią się niedołężne, skombinowałam im klatkę z części Tommy 102 i przodu z jednej z moich starych 100-tek. Klatka ma wymiary 102 x 52 x 70.
pospolita - Czw Kwi 19, 2012 14:08
jak ślicznie tak zielono super
mmarcioszka - Czw Kwi 19, 2012 14:25
Nakasha, bardzo fajnie A ja widziałam ten materiał jeszcze przed szyciem
[ Dodano: Pią Kwi 27, 2012 18:23 ]
Pochwalę się naszą klatką z nowymi hamaczkami
Lausla - Pią Kwi 27, 2012 21:34
Śliczny jest ten komplecik w kwiatuszki! Taki typowo wiosenny
Mai-ah - Sob Kwi 28, 2012 11:09
dudzia, ja też miałam problem z zagospodarowaniem środka bo mam klatkę 80x75x86. Jednak dorwałam w zoologu gruby sznur, w sumie taki do wrzucenia dla ptaków. On ma takie sprytne zaczepy na końcach, że można przykręcić sznur do brzegów klatki, więc przymocowałam go w poprzek klatki. No i teraz mam jak wieszać hamaczki w dolnych partiach - zaczepiam o pręty z jednej strony, z drugiej strony o ten sznur. A sam sznur służy też do chodzenia po nim.
majlena - Sob Kwi 28, 2012 19:22
Mai-ah, świetny pomysł z tym sznurem.
ja szukam po castoramie i obim odpowedniej grubości sznurów jutowych (takie jak na drapakach dla kotów). niestety ze złym skutkiem. chyba będę musiała zamówić na allegro. a wtedy z takim sznurem (niedrogi) można robić, co się chce. wiązać supły, warkocze, przyczepiać kółka na wiązanie hamaków itp.
Noxa - Nie Maj 13, 2012 20:54
Klaciszcze po sprzątaniu... Coś pustawo w nim mi się wydaje, siedziałam z pół godziny i myślałam jak i gdzie coś dodać- i nic, bo to drzwiczki przeszkadzają, bo drewienko przeszkadza, bo nie ma nic w odpowiednim rozmiarze...
A co Wy o myślicie o takim układzie?
Niamey - Nie Maj 13, 2012 21:03
Noxa, dowieś jeszcze np. hamak, rurę i koszyk
Helcia - Nie Maj 13, 2012 21:12
Zdjęcia mojej klatki (trochę pręty odbijają lampę):
|
|
|